Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/kakotikupus

Marketing

znanje

što je to znanje? da li je to ono što smo naučili tijekom obrazivanja, ili je to naobrazba tijekom života? i jedno i drugo spada pod sumu svih znanja i vještina kojim pojedina osoba vlada ali, što je sa emocionalnim znanjem, onim koje se ne ući u školama ili iskustveno već iz njegovog korjena iskače ne vjerovanje kao temelj znanja?

svi smo mi u mladosti htijeli u razgovoru sa svojim prijateljima pokazati neko izvjesno znanje o nekoj temi ili materiji, ovisno o interesovanju, a nevezano uz opće obrazovanje i nataj način pobrati simpatije na svoju tkz. 'pamet'. nikada se nisam upuštao u rasprave onoga što mi se samom nije potvrdilo kao vjerodostojno niti u dokazivanje nečega što drugi nije mogao percipirati jer je bio 'ograničen' svojim znanjem. ne mogu se sada prisjetiti nekog konkretnog primjera, ali spominjanje nečega što drugima nije bilo poznato izazivalo je šok i nevjericu toliko da me je zaintrigiralo napraviti svojevrsan test. nakon nekoliko takvih situacija došao sam na ideju da se prije svakog novog iznošenja malo podsmjehnem, jer je podatak kojeg bi iznio bio nevjerovatan ali istinit. rezultat je bio da 80% aktera u startu nije vjerovalo u ono što govorim, ostalih 20% je postavljalo pitanja što i jest temelj sticanja znanja jer znanje se ne temelji na naučenom nego na razumljenom, a da bi se nešto razumilo ključ je postaviti pitanje na pravi naćin.

pitanja tipa 'zašto' ne daju odgovore već samo zadovoljavaju taštinu dok pitanja konstruirana na temelju iznesenog odaju onoga koji sluša i traži nelogičnost u iznesenom, a takvih je poprilično malo. zašto, ne postavljeno kao pitanje već kao jednadžba. pa zato što je ljudima puno lakše u nešto vjerovati nego se potruditi razumiti jer ne oduzima energiju utrošenu na razmišljanje.

i onda se danas neki pitaju zbog čega se pojedini ljudi nađu u problemu, a odgovor je vrlo jednostavan, bilo im je lakše vjerovati nego propitkivati. ili, postavimo problem i na sljedeću razinu. netko je nekog za nešto prevario, tj. iskoristio njegovo neznanje, odnosno instrumen vjerovanja okrenuo protiv njega, tko je tu kriv? nesumnjivo onaj koji je nečiju slabost, jer slijepo vjerovanje je slabost ma što god netko o tome govorio, iskoriistio protiv drugog, no dio krivice tj. odgovornosti snosi i onaj drugi, jer nije znao postaviti dodatna podpitanja koja bi mu ukazala na prevaru, a to se ne ući u školama već temelj tome daje emocionalna inteligencija.

ja nisam sveznalica, niti bi volio da se time ističem. to šta neki povjeruju u ono što kažem ne govori o mojoj lukavosti igrom riječi već o njihovoj lakovjernosti, ali nikad nikog nisam zajeba na račun njegovog neznanja, okrenija u svoju korist, da. čak što više, trebali bi biti zahvalni što im pobuđujem razmišljanje koje su negdje tokom vremena zamijenili vjerovanjem, i nikada nisam tvrdio da nešto znam ako u to nisam bio uvjeren. no, ako ne posjedujete emocionalnu inteligenciju ni svemoguči gugl vam ne može pomoći. ili, da to kažem uproščeno, nije važno koliko ste pitanja točno odgovorili na kvizu, već da budete pošteni prema sebi i nešto i naučite.

hvala na pažnji, vaš kupus vulgaris :)

Post je objavljen 08.09.2021. u 16:23 sati.