novi korisnik

kreiraj blog!

registriraj me!

Vijesti s bloga

27

pon

05/24

Mit o Sizifu

Mit o Sizifu

Interpretacija mita o Sizifu Alberta Camusa nudi dublje uvide u naše postojanje. Osuđeni na vječni zadatak guranja gromade uz brdo, samo da bismo je gledali kako se kotrlja natrag, Sizifova nevolja odražava naše vlastite ponavljajuće i često naizgled uzaludne napore.

Ovaj mit nosi dublju lekciju: svrha života ne nalazi se u krajnjem cilju, već u lekcijama naučenim kroz borbu.
Jedina prava konačnost u životu je smrt, pa čak i uspjesi, iako imaju objektivne komponente poput 'pobjede' i 'gubljenja', u konačnici su prolazni.
Bit Sizifove lekcije leži u prihvaćanju da životu ne postoji univerzalno značenje.
Naše reakcije na nedaće nas definiraju, čineći sve naknadne ciljeve sekundarnim u odnosu na proces korišten u njihovom postizanju, napisao je sajam taštine.

27

pon

05/24

O životnim krizama

O životnim krizama

Biro me nije čekao, dobio sam stalni posao odmah nakon faksa. Radio sam ono što sam volio i ono za što sam se obrazovao, a posao sam dobio baš onda kad su ga svi gubili, u koroni. Hvala Bogu na tome jer me posao držao na životu, a još sam se i družio s ljudima, upoznao neke kolege koji su mi danas prijatelji. Ipak, i dalje me držala anksioznost, nešto mi je nedostajalo, htio sam promijeniti svoj život, otići negdje drugdje. Nisam htio ostati raditi isti posao četrdeset godina samo zato što ga imam za stalno. Čim sam položio stručni ispit, uzeo sam neplaćeno i preselio u drugu državu. Tamo sam našao posao, ali i još puno toga. Živio sam punim plućima.

Kad sam se vratio u Hrvatsku i na stari posao, imao sam u glavi da se moram preseliti od svojih, nisam se htio vratiti na staro, piše na blogu Dnevnik bivšega studenta.

24

pet

05/24

Antene i antenski sustavi

Antene i antenski sustavi

Jedan poznanik angažirao me nedavno da mu izvršim manji popravak na krovu kuće. Rekao sam mu da inače ne radim takve poslove, ali on je bio uporan. Te ajd’ ne mogu nikoga naći, te ti si lagan i spretan i to ti neće biti problem. Načelno sam pristao i u dogovoreno vrijeme nacrtao se u njegovom dvorištu. On je pripremio dugačke ljestve, alat i svu logistiku uključujući i hladno pivo. Međutim stupivši na strmi, visoki krov shvatio sam da se ne osjećam sigurno i odustao od posla. Uvidio je moju nelagodu i nije inzistirao na nastavku. U hladu ispred kuće popili smo pivo, popričali i svatko svojim putem.

Nije uvijek bilo tako. Strah od visine kod mene nije bio prisutan. Štoviše, u mladosti sam se pentrao i tamo gdje većina ljudi ne bi ni pomislila. Posebno je to bilo izraženo negdje sredinom devedesetih u vrijeme praktične nastave u jednom elektro servisu u Đurđevcu. Terenski posao podrazumijevao je montažu takozvanih zemaljskih i satelitskih antena, piše na blogu Usputne bilješke.

23

čet

05/24

Dječak Srebrenice danas priča...

Dječak Srebrenice danas priča...

Rossovka:

rikrašću se noćas u san majci, onako kako smo se brat i ja prikradali kad bi okasnili jer smo se ostali igrati poslije škole, ili brali susjedove trešnje, ili pekli prve kukuruze.

Uvijek je govorila – nemojte djeco, sramota je tuđe brati. Majka će vam ubrati i donijeti naših. A znala je da je slađe popeti se i jesti slatke trešnje na drvetu, i da je slađe nečije kukuruze kradom ubrati i ispeći, pa ih onako čađave i vrele jesti putem. Pa i sama nam je pričala da su i oni kao djeca isto radili.
Dočekala bi nas vrućom, tek pečenom pitom čiji bi miris osjetili još na prilazu kući. Čvrsto nas zagrlila i privila sebi, govoreći – evo mojih jablana. Gdje ste dosad? Perite ruke pa da jedemo. A onda bi sjela i gledala kako slatko jedemo njenu pitu, najslađu na svijetu.

Prikrašću joj se jer je danas opet plakala.

23

čet

05/24

Ljubomora

Ljubomora

Nedavno sam naletila na jednu staru simpatiju koju nisam vidila jako dugo. Odselio se, ne živi više u Dalmaciji pa se sretnemo rijetko. Davno je bilo kad smo se družili, ima tomu bar deset godina. Nemam neki osjećaj daljine kad je on u pitanju, sve neki čudan filing mi izaziva. I eto, sretnem ga i proradi mi osjećaj da je sve nešto pogrešno u toj priči. Valjda jer ne razgovaramo baš. Nekoć smo bili dobri, sad si samo kimnemo u prolazu.
I otada, otkako sam mu kimnula nekidan, proganja me razmišljanje o njemu. Zgodan je i dalje, nek ide u pm. I ne bila ja žensko, okrenem sve što sam mogla na internetima da provjerim što se događa s njim, piše na blogu Snoviđenja.

Prikaži još vijesti...
Top bloggeri
KonobaricaKonobaricaAnnaboniAnnaboniNema garancijeNema garancije
City Of Love Zagreb beer festBabin zubI Love The NightPo otoku KrkuJako ukusan obrok

<fotoblogKameni cvijetJedan svijet nade raste tiho u srcu tvomKoja je vama najdraža?Što je srcu dragoJutros smo se probudili mamurni.YNesretni XVII?Unplugged lightsEto, baš mi se jela pšenična tjestenina

25. Homo si tećSplitska torta

Z>Brdo Peruna, svetog Martina i templaraŠetnja Heidelbergom

Statistika

Zadnja 24h

6 kreiranih blogova

148 postova

383 komentara

170 logiranih korisnika

Trenutno

3 blogera piše komentar

15 blogera piše post

Blog.hr

Uvjeti korištenja

Pravila zaštite privatnosti

Politika o kolačićima

impressum