Fressssssh

srijeda, 25.03.2020.

Retrogradni Merkur

I opet je treslo, gledam ljude oko sebe, svi su napeti, boje se.
svi kašlju, ne sjećam se kad sam zadnji put sreo nekoga ko ne kašlje, nije ni čudo s ovim oscilacijama temperature od minus ped do dvaespet.

I oni koji nisu kašljali, nakon onog ranojutarnjeg kampiranja, uzrokovanog potresom sada kašlju, svi koji dođu na televiziju kašlju, biće je to zeru i neki psihosomatski poremećaj.

Slovenci su odlučili smanjit plaće u javnim službama trideset posto, naši još nisu, nadam se da i neće, imamo iskustvo da smanjenje plaća još nikada nije dalo rezultat.

Za obračun sa javnim službama, odnosno uklanjanje viškova iz sustava je propuštena prilika, imali smo period kada je tržište rada vapilo za radnicima i kada se bezbolno moglo višak otrgnuti od državnih jasala, jer bi ga tržište apsorbiralo, naravno osim onih neupotrebljivih kojih je u javnom sektoru popriličan broj.

Sada smanjivati plaće, i otpuštati viškove kad ih tržište ne može prihvatiti bilo bi totalno kontraproduktivno.

Doduše trebalo bi svima koji sada ne rade, a u javnom sektoru su isplatiti minimalac, jednako kao i onima u realnom sektoru koji ne rade, to bi bilo jedino pošteno.

Ako se javite ovih dana Crvenom križu za volontiranje, dobit ćete poruku da su vas zabilježili, ali da trenutno imaju dovoljno volontera.

Kad ovo prođe definitivno bi morali redefinirati status udruga u Hrvatskoj.

U Zagrebu je registrirano više od 14.000 udruga, koje su od države i lokalne samouprave dobile više od 500 milijuna kuna, i zapošljavaju otprilike 10.000 ljudi.
Kad god je frka tu su Crveni križ, Caritas, Dvdeji, hgss, i BBB, svi ostali junaci mukom zamukoše.
Baš me zanima Oće li i udrugaši sebi isplatiti minimalac u naredna tri miseca, jer neće radit, a višak uplatit u fond sa obnovu Zagreba, barem ovi registrirani u Zagrebu.

I inače bilo bi zanimljivo vidit koliko je ljudi slijedilo vladin primjer i doniralo plaće, mogli bi odma recimo provjerit saborske zastupnike, ko zna možda bi nekome to bio pokazatelj za koga glasati na slijedećim izborima.

Vrijeme je za reset, ovo će trajati dugo, dolazi vrijeme odgovornosti prema sebi i prema drugima, u kojem neće bit mjesta za one koji se busaju u prsa slobodama i pravima, kako bi ih mogli zlouporabiti.

Evo dao bi svoju muškost na panj u opkladi da su kršitelji samoizolacije, koji svojim postupcima ugrožavaju živote drugih, veliki pobornici slobode kretanja.

- 09:41 - Komentari (35) - Isprintaj - #