28.02.2007., srijeda

Zagrebačka korizmena ponuda

Na IKA stranicama našla sam i izvrsnu korizmenu ponudu, jedino se teško odlučiti između svih tih prijedloga, jer se baš svi (kao za inat) događaju istim danom - srijedom (i to kad i naša molitva srijedom u Palmi!) Osjećam se kao onaj magarac, između dva plasta sijena, jedino što ih ja ovdje imam preko nekoliko:

Prijedlog br. 1

Večeras sam bila i na zanimljivoj tribini v. Antona Tamaruta, u Frankopanskoj, koji je bio organizirao i adventska predavanja, a ovom prigodom - korizmene tribine!

U vjeronaučnoj dvorani crkve Sv. Vinka Paulskog u Zagrebu (ulaz iz Varšavske) od 28. veljače do 28. ožujka održavat će se "korizmeni susreti srijedom". Susreti počinju u 19.30 sati, a vodit će ih dr. Anton Tamarut.

Mr. Antun Sente govorit će o mladima kao pastoralnom izazovu zagrebačke Crkve na susretu 28. veljače.

Mediji između potrebe, zabave i obmane bit će tema izlaganja vlč. Antona Šuljića 7. ožujka.

Dr. Željko Tanjić govorit će o duhovnoj situaciji našeg vremena i njenim uzrocima na susretu 14. ožujka.

O kršćaninu u javnom životu govorit će 21. ožujka dr. Stjepan Baloban.

Na posljednjem susretu 28. ožujka dr. Tonči Matulić održat će predavanje "Bioetički izazovi i pitanja".

Prijedlog br. 2

Zagreb, (IKA) – U dvorani ispod samostana Bl. Augustina Kažotića, križanje Vukovarske i Ivanićgradske na zagrebačkoj Peščenici, tijekom korizme srijedom u 19.30 sati priredit će se sedam predavanja. Okvirna tema susreta "Korizma na Peščenici" bit će "Gdje ti je Bog tvoj?".

Kroz sedam korizmenih srijeda predviđena su predavanja: u srijedu 21. veljače "Noć kad sam se borio s Bogom!" (Tomislav Kraljević); u srijedu 28. veljače "Na koji se način pobjeđuje osjećaj Božje udaljenosti?" (Mladen Horvat); u srijedu 7. ožujka "Je li moguć život bez kršćanskog Boga?" (Anto Gavrić); u srijedu 14. ožujka "Zašto si mi tako malo mjesta dao u pjesmama svojim?" (Anto Bobaš); u srijedu 21. ožujka "Moramo li biti poput nevjernog Tome?" (Dario Tokić); u srijedu 28. ožujka "Bog u mom životu!" (Piotr Maj) i u srijedu 4. travnja "Tko je Isus za nas danas?" (Tomislav Kraljević).

Župa Kažotić

Prijedlog br. 3

Predstavljanje knjige Chiare Lubich "Umijeće ljubavi"

Zagreb, (IKA) - Pokret fokolara priređuje predstavljanje knjige Chiare Lubich "Umijeće ljubavi" u srijedu, 7. ožujka u 19 sati u Novinarskom domu, Perkovčeva 2, u Zagrebu.

O knjizi će govoriti: Valeria Ronchetti i Giuseppe Di Giacomo, osobni izaslanici Chiare Lubich; dr. Ivan Šaško, pročelnik katedre za liturgiku KBF-a u Zagrebu, i dr. Vladimira Velički, profesorica Učiteljskog fakulteta u Zagrebu.

Program će voditi Anja Šovagović-Despot, dramska umjetnica.






- 22:51 - Komentari (2) - Isprintaj - #

Biskup Mrzljak na proslavi blagdana utemeljiteljice reda Kćeri Srca Isusova

Evo, da se pohvalim, na jučerašnjoj proslavi blagdana bl. Marije Deluil-Martiny, bilo je krasno, a v. Bradica i p. Nikić su me potakli da napišem i kratku vijest o tome, koju sam onda poslala raznim medijima, a već ju je (u nešto sažetijem obliku) objavila i IKA!

Moj izlet u novinarske vode

A evo i www.katolici.org su objavili članak u izvornom obliku:

Originalni članak na KNI

Krenulo meni s ovim člankom!
Evo, izišao je i u novom Glasu Koncila - 11.03.2007, na 39. str.
- 22:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #

26.02.2007., ponedjeljak

Blagdan bl. Marije Deluil Martiny u Lasinji - sutra: utorak, 27.2.2007

Sutra u 11h će u Lasinji biti svečana sv. misa koju će voditi biskup Mrzljak, uz v. Bradicu i druge svećenike, povodom blagdana bl. Marije Deluil Martiny - utemeljiteljice reda sestara Kćeri Srca Isusova!
Dođite i vidite!

Kćeri Srca Isusova

Evo i nekih njenih misli iz knjige "Misli", objavljene 2002. od Župnog ureda Lasinja, koje mogu biti poticajne i za korizmu:
"Uspinjat ćete se prema svetosti, onoliko koliko budete silazili u poniznost, odricanje, prezir same sebe...Budite ponizne, podložne, malene, spremne okrenuti se na sve strane, žrtvujući svoje poglede, svoje ideje, svoje interese nastojeći slijediti i služiti bližnjega. Mali silnik, kao što je vaš karakter, znade se dobro nametnuti da podupire ono vaše. Konačno, kćeri moje, ljubimo Isusa i budimo ljubezne prema bližnjemu, a nama, nama se ne bavimo, pustimo Našega Gospodina neka on radi.

Budite maleni, maleni, tako maleni, da vas samo Isus zamijeti. Sotona se boji poniznih.

Što manje vi budete mislili na sebe, to će više Isus misliti na vas.

Dragocjena li rada koji Isus čini s Križem! On dakako žrtvuje, ali njegovi plodovi su beskrajni, ako je duša vjerna i ponizna pod djelovanjem milosti. Kada Bog šalje križ, On šalje milost, On dopušta kukšnju samo da bi iz nje izvukao veće dobro od onoga koje bi postojalo bez kušnje...
Kušnja će proći, ali njezini plodovi će ostati. "

Ili iz knjige Paola Rissa: "Moj život u tvojem srcu" , koju je preveo p. Mijo Nikić, u izdanju Župnog ureda Lasinja:
"Bog je Bog i stvorenje ga treba slušati, časteći ga, priznati njegovu božansku svemogućnost i svoju ništetnost. Ali, Bog je također Ljubav koja privlači, osvaja, zanosi zauvijek: nemoguće je oduprijeti mu se kad se osjećamo ljubljenima, jer iz Njega, koji je Ljubav, izvire sloboda i radost bez granica."
I njena Molitva naknadnica:
"Isuse, Bože moj, ljubavi moja i sve moje, Kralju srdaca koji se kriješ u Presv. Oltarskom Sakramentu, klečim do Tvojih nogu, šutim, klanjam Ti se i ljubim Te. Priznajem da sam bijedan i grešan stvor. Ali želio bih Te svim snagama ljubiti i želio bi da Te sva srca ljube. S tog prijestolja milosrđa, s kojega teče Tvoja blagost, udostoj se izliti obilni svoj blagoslov na svetu Crkvu, našu Domovinu i cijelo čovječanstvo. Vlada dušama koje si osvojio, narodima koji su Tvoja baština, a koje bi sotona htio ugrabiti. Privuci k sebi sva srca, jer Tebi služiti znači - kraljevati.
Tvojoj očinskoj Providnosti izručam svoj život, svoju vječnost i sve ono što meni pripada, sve osobe koje su mi drage. Ti vladaj svima, Isuse, Kralju naš. Amen"

A v. Bradica, župnik Lasinje, ovih dana, prigodom njihova nedavnog dolaska u Lasinju, priprema i dvije nove knjige o ovom redu Kćeri Srca Isusova, njihovoj duhovnosti, euharistijskom klanjanju i njihovoj utemljiteljici Mariji Deluil - s. Mariji od Isusa, čiji blagdan se sutra slavi...

Evo i moj članak o tom blagdanu:

U veljači slavimo blagdane dvoje blaženika, koji iako blizu, nisu živjeli u isto vrijeme, niti u istoj zemlji, a opet su tako povezani...
Ona je molila za svećenike, osnovala ženski kontemplativni red isusovačke duhovnosti, a on pokazuje osobitu pozornost i ljubav prema Bogu posvećenim dušama, redovnicima i redovnicama, koje slijede Krista izbliza, svjedočeći prisutnost Kraljevstva Božjega ovdje na zemlji i u ovome vremenu.
Ona je živjela u Francuskoj, on ih je zvao u Hrvatsku...
Nju je (budući blaženik) Ivan Pavao II proglasio blaženom u listopadu 1989, a njega blaženim u listopadu 1998.
Nema Hrvata koji s posebnim žarom i pobožnošću ne slavi 10. veljače i blagdan bl. kardinala Stepinca, a vjerojatno ni Francuza koji se 27. veljače ne pomoli bl. Mariji od Isusa (bl. Marija Deluil-Martiny).
Osim Stepinčevog poziva njenom redu da dođu u Hrvatsku, njegovog članstva u udruzi Duše žrtve koju je ona osnovala, povezuje ih i posebna pobožnost Srcu Isusovu i Marijinu, te smjerno štovanje Presvetog Sakramenta, pred kojim su u dubokoj adoraciji svaki u svom povijesnom periodu, svaki u svojoj domovini, Srcu Isusovu predavali svoje domovine, narode, obitelji, Crkvu i svećenstvo, redovnike i redovnice...
I baš u veljači ove godine ostvarila se želja bl. kard. Stepinca da i red bl. Marije od Isusa – red sestara Kćeri Srca Isusova dođe u Hrvatsku. Njihovim dolaskom u Lasinju, dodatno se povezuju Hrvatska i Francuska, te dvije katoličke zemlje i tako učvršćuje europska katolička unija. Ostvaruju se i ujedinjuju nadahnuća dvoje blaženika, čije blagdane slavimo u ovom mjesecu, i čiji će zajednički zagovor nesumnjivo pratiti stasanje ovog reda u Hrvatskoj...
Svojim žarkim molitvama proslavimo blagdane ovo dvoje blaženika, i u njihovom duhu svojim molitvama osnažimo dolazak Kćeri Srca Isusova u Lasinju, gdje je već niti mjesec dana nakon dolaska prvih četiriju sestara počelo i trajno klanjanje uz sudjelovanje župljana, koji se upisuju za dnevno klanjanje u terminima koji im najbolje odgovaraju...




- 09:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Vrijeme korizme - vrijeme koristi

Kad je jučer na sv. misi u ksaverskoj crkvi, nakon križnog puta, mladi svećenik u propovijedi spomenuo - Povlašteno vrijeme - Vrijeme Korizme, pao mi je na pamet gornji naslov...I kako bismo doista svi trebali znati iskoristiti ovo korizmeno vrijeme, dubljeg razmišljanja o smislu Kristove muke i o njenom značenju u našim životima na najbolji mogući način i blagoslov za onaj pravi, kvalitetniji i smisleniji život...

Jedna prijateljica s molitvene grupe srijedom je npr. u ovoj Korizmi, odlučila voditi poseban - Korizmeni dnevnik! Tako može pomno pratiti svoj duhovni život, tijekom ovog povlaštenog vremena, sve svoje padove i uspone, kušnje i napasti, načine sučeljavanja s njima i Božja nadahnuća...Svima nam se ideja odmah jako svidjela, a jedna moliteljica je odmah uzviknula:"Bože, mogu li i ja?!"

Biskup Jezerinac je nakon križnog puta, izrazio svoje ugodno iznenađenje i zadovoljstvo mnoštvom okupljenih, te održao lijepi govor o smislu, značenju i važnosti patnje u našem životu, čitajući i iz lijepog teksta papa Benedikta, o povezanosti patnje i ljubavi, te kako je patnja put sazrijevanja za svakoga od nas...Odmah sam se sjetila i p. Luke, koji već 3 godine intenzivno iskustveno radi na svom doktoratu: "Trpljenje je uistinu spasonosno!", otkrivajući i naglašavajući razliku između pojma patnje, i pojma - trpljenja - kao osmišljene patnje, u smislu - suotkupljivanja, povezane s Kristovom mukom...Biskupov govor i blagoslov okupljenog mnoštva velikim križem na kraju, te propovijed mladog svećenika na sv. misi poslije bili su izuzetno nadahnuti, nadahnjujući i poticajni za nova okupljanja na ovom lijepom mjestu i idućih Korizmenih nedjelja:

25. veljače, 1. korizmena nedjelja mons. Juraj Jezerinac
4. ožujka, 2. korizmena nedjelja mons. Valentin Pozaić
11. ožujka, 3. korizmena nedjelja mons. Joško Šantić
18. ožujka, 4. korizmena nedjelja mons. Vlado Košić
25. ožujka, 5. korizmena nedjelja mons. Josip Mrzljak
1. travnja, Cvjetnica kardinal Josip Bozanić

Župa Ksaver - Križni put


Slibe.com - Free Image Picture Photo Hosting Service - Click to enlarge

Stilizirani križni put u bočnoj kapeli crkve Kristova groba u Jeruzalemu

Slibe.com - Free Image Picture Photo Hosting Service - Click to enlarge

Postaje križnog puta Via dolorosa u Jeruzalemu
Slibe.com - Free Image Picture Photo Hosting Service - Click to enlarge

Slibe.com - Free Image Picture Photo Hosting Service - Click to enlarge

Evo, još mi preostaje s malim zakašnjenjem komentirati Evanđelje (Lk, 4, 1-13) jučerašnje 1. korizmene nedjelje, koja me i potakla da sa strane desno ubuduće upisujem molitvene nakane, za koje osjetim poticaj, pa možda poteknu i nekoga od vas...

Najzanimljiviji mi je sam početak - kontrast - Jordan - Duh Sveti : pustinja - sotona

Evo još jednom fotografije s lica mjesta, radi zornijeg predočavanja:

Slibe.com - Free Image Picture Photo Hosting Service - Click to enlarge
"Isus, pun Duha Svetoga, vrati se s Jordana."

"Zatim ga je Duh vodio pustinjom četrdeset dana gdje ga je kušao đavao.", te posebno ovaj zbunjujući dio: Duh (!) ga je vodio pustinjom - gdje ga je kušao đavao! - znači i kad smo kušani, Duh Sveti je s nama! On nas vodi i tim i takvim predjelima života...

Slibe.com - Free Image Picture Photo Hosting Service - Click to enlarge

Slibe.com - Free Image Picture Photo Hosting Service - Click to enlarge

Slibe.com - Free Image Picture Photo Hosting Service - Click to enlarge

Samo moramo biti svjesni toga i njegove prisutnosti, te biti otvoreni njegovim nadahnućima i u najtežim kušnjama, te znati skupa s Isusom adekvatno uzvratiti:

1. "Ne živi čovjek samo o kruhu."
Dakle, nije bitno samo materijalno...
2. "Gospodinu, Bogu svojemu, klanjaj se i njemu jedinom služi"
Evo, poput 1. Božje zapovijedi - nemaj drugih bogova uz mene...
A čemu se mi sve klanjamo? I čemu uopće služimo? I kome sve?!
3. "Ne kušaj Gospodina, Boga svojega!"
Ali to đavao nije baš najbolje poslušao ni shvatio, već pošto je iscrpao sve (!) kušnje - udaljil se od njega, ali na zauvijek, već samo "do određenog vremena."

Ps.
A o tome kako mi je bilo na subotnjem hodočašću u Padovu, na 10. obljetnici Radio Marije, i prije toga - na zanimljivom privatnom hodočašću u Trsat - u sljedećim nastavcima...

- 08:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #

21.02.2007., srijeda

Maca Rita po nagradu hita!

Slibe.com - Free Image Picture Photo Hosting Service - Click to enlarge

Evo, malo zabave za posjetitelje mog bloga, i malo veselja za moju prijateljicu, ako na sljedećem linku glasujete baš za njenu mica-macu - zvanu Rita!

Glasovati za Ritu!
- 23:08 - Komentari (4) - Isprintaj - #

18.02.2007., nedjelja

Križ = Ljubav, ali i Ljubav = Križ

7. nedjelja k.g. C, Lk 6, 27-38

Svakom imalo upućenom u matematičke tajne, jasno je da s lijeve i desne strane jednakosti uvijek stoji ista vrijednost, i da je svejedno što je lijevo, a što je desno...
Jednakost iz naslova, mi se nekako posebno nametnula posljednjih dana, i posebno razmišljajući o današnjem dijelu Evanđelja, gdje Isus jasno kao vedar dan iznosi temelje čitavog svoga Programa, koje tako uvjerljivo argumentira svojim držanjem na Križu, a sam Bog Otac potvrđuje njegovim Uskrsom...

Evo, za nedavno Valentinovo, kojeg neki zovu i Blagdanom Ljubavi mnogi su vidjeli i osjetili kako je lijepo i lako ljubiti svoje prijatelje, posebno izabranika svoga srca, izmijenjivati darove i ruže, umotane u crveno, načićkane srcima (simbolom ljubavi...), no evo za koji dan - počinje i - Korizma...Koju bih ja nazvala - Vremenom Ljubavi, one prave, provjerene, utemeljene i na djelu dokazane...Ljubav zapravo nije romantična balada, njena ljepota je samo površni dio nje, čiji duboki i pravi temelj je jedino u križu, i spremnosti na križ - radi ljubavi, kako bismo tek tada i tek po križu mogli uživati u njenim pravim plodovima...

Baš u petak, na molitvi kod montfortanaca, to sam si posebno posvijestila, kada je p. Mihovil držeći u rukama poveće Raspelo, rekao: "Križ je simbol Ljubavi!", i prvi put to sagledah nekako potpuno jasno...Zapravo - simboli ljubavi nisu srca, na koja smo uobičajeno navikli, već doista i baš - sam Križ...Srca mi u odnosu na Križ djeluju kao mjehurići od sapunice, kao i Djed Mraz u odnosu na Dijete u jaslicam, ili zeko - prema uskrslom Kristu...

I baš o tako nečemu progovara Isus u današnjem Evanđelju: "Ako, dakle, ljubite one koji vas ljube, kakva vam nagrada pripada? Jer, i grešnici ljube one koji njih ljube. I, ako dobro činite onima koji vama dobro čine, kakva vam nagrada pripada? Jer i grešnici čine isto."

Nego:

"Ljubite svoje neprijatelje!
Postupajte dobro s onima koji vas mrze!
Blagoslivljajte one koji vas proklinju!
Molite za one koji vas zlostavljaju!
Udari li te tko po desnom obrazu, pruži mu i drugi!
Tko ti uzima ogrtač, ne spriječi mu ni košulje!
Svakomu tko ti ište, daji!
A od onoga koji uzima tvoje ne traži to natrag!
Kako želite da s vama postupaju ljudi,
tako postupajte i vi s njima."

Evo pravog izazova! I vježbi za cijelu Korizmu! I programa za cijeli život!

Tek tko to savlada, mislim da se može reći da je položio životni ispit kod "profesora" - Boga...

"Budite milosrdni kao što je milosrdan Otac vaš!
Nemojte suditi, pa doista nećete biti suđeni!
Opraštajte, pa će vam biti oprošteno!"

Možda ovako općenito - to i ne zvuči tako teško...
Ali npr. za prijatelja koji nas je iznevjerio i razočarao...Rođaka koji nas je prevario...Prijateljicu koja nam je otela dečka...Ili bivšeg dečka koji je otišao bez objašnjenja...

Molimo li za njih? I blagoslivljemo?! Možemo li to uopće?

A evo kako sve to tumači p. Luka u svojoj staroj propovijedi:

P. Lukina propovijed iz 2001.

Ili, još jedan konkretan primjer iz svakodnevice - mnogi smo se molili i molimo za zdravlje p. Luke, koje je hvala Bogu i našim molitvama ( u koje se i dalje preporuča...) iz dana u dan sve bolje...Već pomalo hoda i s hodalicom, i dalje je u Splitu, u korizmi će svakoga četvrtka imati sv. misu na Manušu u 18.30h, možda i klanjanje...

Ali koliko nas se ovih dana sjetilo pomoliti npr. baš za Ivicu Račana i njegovo zdravlje - tjelesno i duševno?!

A i Majka Terezija u svojoj molitvi za misije (na tragu molitve sv. Franje) ima reći po koju u ovom evanđeoskom smislu:

Suradnici Majke Terezije

Gospodine, učini nas dostojnima da možemo služiti subraći ljudima, koji širom svijeta žive i umiru u siromaštvu i gladi. Daj im danas preko naših ruku kruh svagdašnji, a preko naše susretljive ljubavi daj im mir i radost.

Gospodine, učini me kanalom svoga mira, da:
- gdje je mržnja, ja donosim ljubav,
- gdje je nered, da donosim sklad,
- gdje je zabluda, da donosim istinu,
- gdje je sumnja, da donesem vjeru,
- gdje je očaj da donesem nadu,
- gdje je tama, da donesem svjetlo,
- gdje je tuga, da donesem radost...

Gospodine, daj mi da uvijek:
- više želim druge tješiti, nego da budem utješen,
- da nastojim razumjeti druge, više nego da tražim razumijevanje,
- da ljubim radije nego da budem ljubljen,
jer kad čovjek sebe zaboravi, onda se pronalazi i
umirući sebi, budimo se na život vječni.

Amen.

I još jedan poticaj, u duhu današnjeg Evanđelja...Čini mi se da su djeca u svojoj bezazlenosti, iskrenosti i dobrohotnosti, bez imalo zlopamćenja najbolji nasljedovatelji i izvršitelji rečenoga...Oni zapravo nemaju neprijatelje, njima su svi prijatelji, svima vjeruju, svima opraštaju - njihova ljubav je doista kao iz Hvalospjeva Ljubavi...
Slično i u svojoj knjizi "Smijem biti slab", piše v. Antun Tamarut, osvrćući se i na prigodu karnevala:
"Želim samo u prigodi karnevala podsjetiti na važnost i ljepotu igre u našem životu, na djetinjstvo kao trajno nadahnuće za iskren i zanosan život, bez oštrih podjela i zasvagda podijeljenih uloga, bez umjetnih granica i lažnih obzira, bez poze i patetike. Među djecom su, kako znamo, unutarnje i vanjske granice mekane i lako se prelaze; tu doista nije presudno je li tko "muško ili žensko, Židov ili Grk, rob ili slobodnjak". Prema svetom Pavlu, najvažnije je da je u Kristu novi stvor. I zato je i doba karnevala dobra prilika da se podsjetimo na Isusovu riječ: "Ako ne budete kao djeca, nećete ući u kraljevstvo nebesko."

A evo što se događa, ako odrasli nisu kao djeca, već radi takvih djeca moraju postati kao odrasli:
Slibe.com - Free Image Picture Photo Hosting Service - Click to enlarge
Djeca na jeruzalemskim ulicama...



- 15:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #

15.02.2007., četvrtak

Sv. Klaudije La Colombiere (1641-1682)

Danas je blagdan ovog vrlo mi dragog i zanimljivog sveca, na čijem grobu sam se ljetos u Paray Le Monialu posebno intenzivno molila...

Evo najzanimljivijih detalja o njemu:

"Na svoj rođendan, na Svijećnicu 1675., Klaudije nakon završene duge i svestrane formacije polaže svečane zavjete u Družbi Isusovoj, a u gradiću ParayleMonialu preuzima službu rektora tamošnjeg kolegija. Kako je taj gradić bio tada prilično nepoznat i zabačen, neki su se čudili kako je čovjek tako visokih kvaliteta kao La Colombiere određen za tako neznatno mjesto. Rješenje te zagonetke nalazimo u činjenici da su Klaudijevi poglavari znali da se upravo u ParayleMonialu nalazi ponizna redovnica Margareta Alacoque, kojoj je Gospodin objavljivao blago svog Srca, a ona bila u velikoj tjeskobi i nesigurnosti. Njoj je sam Gospodin obećao da će joj poslati svog «vjernog slugu» i «savršenog prijatelja». On će joj pružiti duhovnu pomoć, uliti sigurnost i pomoći u ostvarivanju zahtjeva Srca Isusova. Bili su to zahtjevi da svijetu očituje nedokučivo blago ljubavi Kristova Srca.

Margareta Marija, prosvijetljena iznutra, već je kod prvog susreta o. Klaudiju očitovala svoju dušu i objave dane joj od Srca Isusova. On je odmah shvatio o čemu se radi, obodrio je da je na pravom putu i potaknuo da opiše sve što se događa u njezinoj duši, a on će joj već dati potrebne savjete te je podržavati u izvršavanju od Gospodina povjerene joj, doista, velike misije. Otac je Klaudije u molitvi, u duhovnom rasuđivanju, jasno je spoznao kako sam Krist želi da se proširi štovanje njegova Srca u cijeloj Crkvi. Kako doznajemo iz svečevih duhovnih bilježaka, on se i sâm sav dao na rad da se ostvari Isusova želja.

Iz posljednjih bilježaka o. La Colombiera te iz onoga što mu je povjerila Margareta Alacoque, slijedeći također smjernice sv. Ignacija, on u promatranju Srca Isusova dolazi do spoznaje da je to Srce simbol njegove bogospasiteljske ljubavi. Teologija će to kasnije razviti i jasno utvrditi: da je Srce Isusovo najizrazitiji simbol milosrdne Božje ljubavi.

...

U ljetu 1681. došao je opet u ParayleMonial, gdje je 15. veljače 1682. završio svoj kratak, ali vrlo intenzivan i plodan život. Papa Pio XI. proglasio ga je blaženim 16. lipnja 1929. Po mišljenju sv. Margarete Alacoque njegova je karizma bila u tome da duše privodi k Bogu slijedeći put ljubavi i milosrđa, koje nam je Krist objavio u Evanđelju.

Prigodom audijencije francuskih hodočasnika biskupije Autun, Chalon i Mâcon, koji dođoše na kanonizaciju bl. Klaudija, papa Ivan Pavao II. im je rekao: «Radujem se zbog vijesti da ParayleMonial svojom duhovnošću hrani mnogo svećenika i redovnika te nadahnjuje prvotnu formaciju i lijep broj svećeničkih kandidata. I skupovi su, osobito mladih i obitelji, u ParayleMonialu istinski razlog nade za vitalnost Crkve u vašoj zemlji, a ne zaboravimo ni na hodočasnike što dolaze iz drugih zemalja…

Svima što ondje rade u svagdašnjem pastoralu, što animiraju hodočašća i sastanke, upućujem svoje ohrabrenje: mislim naročito na monaške zajednice, svećeničke također, na oce isusovce, na zajednicu Emmanuel, na vjernike grada ParayleMoniala i na područje Saône et Loire i na sve one koji se s vama sjedinjuju u istom žaru. Neka vas sv. Klaudije i sv. Margareta Marija podržavaju svojim zagovorom te izmole od Gospodina da ognjište u ParayleMonialu, što ga je on sam ondje zapalio, bude trajno duhovno žarište…»

U zadnje vrijeme je u ParayleMonialu otvoreno sjemenište koje ima odlične učinke. Kanonizacija sv. Klaudija pridonijet će sigurno još više da to odabrano svetište Srca Isusova s grobovima dvoje svetih bude mjesto blagoslova i duhovne obnove. "

Tekst o sv. Klaudiju možete naći na donjem linku, izabravši na kalendaru 15. veljače:

Svetac dana

Slibe.com - Free Image Picture Photo Hosting Service - Click to enlarge

- 08:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #

11.02.2007., nedjelja

Blago prorocima, i jao lažnim prorocima...

6. nedj. k.g.C (Lk 6, 17.20-26)
Blago:
- siromasima
- gladnima
- uplakanima
- zamrženima, izopćenima, pogrdjenima i ozloglašenima (zbog Sina Čovječjega)

Jednako su činili prorocima oci njihovi!?

I zato trebaju:
- razveseliti se i pokliknuti od radosti,
jer će im biti velika plaća na nebu:
- njihovo je kraljevstvo Božje
- bit će nasićeni
- smijat će se

Jao:
- bogatašima
- sitima
- nasmijanima
- onima koje hvale

Tako su činili lažnim prorocima oci njihovi...

Ti lažni proroci već:
- imaju svoju utjehu
- gladovat će
- jadikovat će i plakati

Mene ovo sve malo podsjeća na današnje medije i vlasnike njihove, koji većinom pljuju po pravim prorocima i pravim vrijednostima, a hvale sve ono lažno...A negdje sam pročitala i zanimljivu misao:
Laž pobjeđuje na početku, ali Istina na kraju!

A evo i par slika iz Svete Zemlje, s Gore blaženstava:

Slibe.com - Free Image Picture Photo Hosting Service - Click to enlarge
Unutar osmerokutne kupole upisano je 8 blaženstava...

Slibe.com - Free Image Picture Photo Hosting Service - Click to enlarge
I unutra Biblija otvorena na tom poglavlju...

Slibe.com - Free Image Picture Photo Hosting Service - Click to enlarge
I pogled s Gore blaženstava prema Galilejskom jezeru


- 23:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Gospa sinjska kod Gospe bistričke

Čovjek snuje, a Bog odlučuje...Tako i ja jučer, na Stepinčevo, umjesto planirane Lasinje, završih u Mariji Bistrici, u svom drugom po redu najdražem klauzurnom samostanu, i predivnoj tako mi dragoj i prepoznatljivoj, toploj, duhovnoj i nadahnjujućoj gostoljubivoj atmosferi...Nakon druženja sa sestrama i poziva na vječne zavjete jedne od njih : ) 1. svibnja, odoh na sv. misu u Bazilici...Pomoliti se pred likom Gospe Bistričke, i to iz knjige Krunica, Andrea Pradela, koju je s francuskog na hrvatski preveo baš kard. Stepinac, 1943...I to baš na vrijeme da dočekam hodočasničku procesiju, iz Sinja, koji su preplavili još tren prije praznu Baziliku, svečano pjevajući marijanske pjesme i noseći sliku Gospe Sinjske...

Slibe.com - Free Image Picture Photo Hosting Service - Click to enlarge

Nekako me zatekao taj čudesni i milosni trenutak, u kojem sam se zatekla između "dviju" Gospi, obiju mi tako dragih i bliskih (baš poput moja dva samostana...) A još nedavno sam pisala i o Gospi širokobriješkoj, i što su sve neki spremni učiniti za nju, odnosno protiv nje...
Bistrički župnik p. Koren je održao pozdravni govor, u kojem je naglasio važnost povezivanja hrvatskih krajeva, sjevera i juga, koje neki svim silama pokušavaju udaljiti i razdvojiti, ali evo baš naša zajednička Gospa nas čuva i drži na okupu, a ja pomislih i na naš domovnski rat, ono jedinstvo, i sve one krunice oko vratova naših dragih gardista...Mladi i pobožni sinjski župnik je odražao poticajnu propovijed, usmjerivši srca i duše vjernika baš prema liku bl. kard. Stepinca, čiji blagdan slavimo...A kad sam u jednom trenutku stariju Sinjanku pored sebe pitala kako se zove njihov župnik, ona mi je puna sreće, punim srcem nekako majčinski ponosno i značajno odgovorila: "Fra Nikica!"

Slibe.com - Free Image Picture Photo Hosting Service - Click to enlarge

A kada su bistrički i sinjski župnik zajedno, u dva reda, dijelili sv. pričest, preplavila me dodatna milina i ponos na naše svećenike i naša Gospina svetišta, uz ideju kako je ta Euharistija iz njihovih ruku, baš poput dva izvora milosti iz naša najpoznatija dva svetišta, i kako je lijepo što se to događa baš na Stepinčev blagdan, koji je Gospu toliko štovao i širio i poticao pobožnost prema njoj, često i sam hodočasteći i vodeći hodočašća u njena svetišta...

Kao što je hodočastio i u Svetu zemlju - 1937 - prije točno 70. godina...Ponovo se sjetih svojih nedavnih ideja i poticaja, kako bi bilo lijepo organizirati npr. nacionalno hodočašće u Svetu Zemlju baš povodom ove jubilarne godišnjice...

Ili se baš ovdje u Bistrici odazvati na još jedan lijepi poticaj kardinala Stepinca, kojeg sam našla u njegovom predgovoru spomenutoj knjižici Krunica, napisanom u Zagrebu, na blagdan svete Krunice, 7. listopada 1943:
"Prevodeći ovu zlatnu knjižicu, imam još jednu želju. U našem dragom narodnom svetištu Mariji Bistrici naši će umjetnici, ako nas Bog poživi, izgraditi i lijepo, kako i zaslužuje Majka Božja, urediti petnaest kapelica s otajstvima svete Krunice. Mnogi će hodočasnici moći tamo, u onoj divnoj prirodi, uz pomoć ove knjižice u miru razmatrati svu ljepotu, veličinu i milinu našega otkupljenja...ALOJZIJE, nadbiskup"

Kako se ne odazvati na ovaj direktni poticaj i poziv...Sada već i s dvadeset kapela, uključujući i Otajstva svjetla dragog nam Pape Ivana Pavla II, možda baš negdje od njegova spomenika, npr. prema Karmelu...Tko zna, možda netko i ovdje na mom blogu pročita i sazna za ovaj Stepinčev poticaj, i dobije kakvo dobro nadahnuće...

Slibe.com - Free Image Picture Photo Hosting Service - Click to enlarge

U Bistrici započetu molitvu krunice, prekinutu dolaskom sinjskih hodočasnika, dovrših popodne kao hodočasnica u Remetama, gdje naiđoh i na kardinalov lijepi oltar, sa njegovom slikom uz Gospinu...

- 10:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #

08.02.2007., četvrtak

Fra Vjeko Ćurić

Slučajno sam u misijskom listu Radosna Vijest, naišla na podatke o ovom krasnom fratru i čovjeku, i njegovoj hrabroj pogibji u dalekoj Ruandi, 31. siječnja 1998. u Kigaliju...
Sve me to navelo na razmišljanje o jučerašnjoj obljetnici, o različitom vremenu, a istoj sudbini plemenitih Bogu posvećenih ljudi...
Dajte si vremena, pa pogledajte ove vrlo zanimljive stranice o njemu:

Fra Vjeko Ćurić


- 09:38 - Komentari (2) - Isprintaj - #

05.02.2007., ponedjeljak

Stepinčevo u Lasinji!

Ove subote sam s prijateljem bila u posjeti svježe pridošlim sestrama Kćeri Srca Isusova u njihov novi samostan u Lasinji...Kako su stigle baš uoči Svijećnice, župnik velečasni Bradica je presretan što se konačno dogodio i taj njihov dolazak, nešto što je sam potaknuo, inicirao, i već godinama očekivao da se dogodi, pa je i komentirao kako se sad osijeća kao starac Šimun iz Evanđelja, kad su mu Josip i Marija donijeli malog Isusa, i najradije bi hvalio Boga zajedno s njime: "Jer, oči mi vidješe spasenje tvoje, koje si pripremio pred svim narodima, svjetlo, što rasvjetljuje pogane, i slavu narodu tvome..."(Lk, 2, 29-32)
Nekako tiho, skromno i samozatajno, kao što se velike stvari obično i događaju, stigle su njih četiri sestre - jedna Švicarka, jedna Bugarka, Slovenka i za sad jedina Hrvatica u tome redu...

O Kćerima Srca Isusova

I sad pomalo sve pripremaju za početak života u svom novom, lijepom samostanu i vrtu...Čeka ih jako puno posla, tehničkog, proceduralnog, dok sve sjedne na svoje mjesto...Znate, kako je to i kad se jedna obitelj useljava u novi stan, a kamo li kad jedan red sestara useljava u svoju novu domovinu...I to onu, kamo ih je već blaženi kardinal Stepinac, pozivao da dodju, i evo - ta njegova velika želja se ostvaruje upravo ovih dana...Tako i ja planiram u Lasinji, dočekati prvo Stepinčevo - u njihovom društvu! Mislim da će to i njemu puno značiti, i donijeti pravi blagoslov sudionicima takvog načina proslave njegova blagdana...
V. Bradica će svetu misu služiti u 11h...
Samostan se inače nalazi na adresi:

Trg Hrvatskih Branitelja 10,
47206 Lasinja,

a može ih se kontaktirati na telefon 047-884-333.

Sestrama će u ovoj početnoj fazi dobro doći svaka vrsta pomoći, oko završnog čišćenja prostora oko samostana, oko početnog uređenja vrta, čak i u raznim alatima za uređivanje vrta i sl, pa ako tko ima kakav prijedlog ili slobodnog vremena ili želi saznati detaljnije kako im se može što bolje izići u susret, neka ih slobodno kontaktira na gornji broj telefona ili adresu!
Također, tko želi s njima provesti Stepinčevo, osobno ih upoznati, i možda već nešto malo pomoći, nek se javi meni...
- 22:48 - Komentari (1) - Isprintaj - #

04.02.2007., nedjelja

Svoju banku sada ostavljam žalu...

5. nedjelja kroz godinu C, Lk 5, 1-11

Današnje Evanđelje mi je nekako posebno lijepo! I posebno značajno!

Evo, najprije lijepa Papina pjesma, inspirirana baš ovim Evanđeljem:
Krist na žalu

Nakon što su ga prošle nedjelje, njegovi Nazarećani, htjeli kamenovati, evo danas se na obližnjem jezeru, narod opet gura oko njega da "čuje riječ Božju"...A On, u tom mnoštvu, odnosno nekako izvan njega, opaža dvije lađe, "gdje stoje na obali", i ljude oko njih, nekako o svom poslu, izišli i ispiru mreže...Ali On ide baš k njima, ravno Šimunu...(jadan Šimun ni ne zna što ga upravo snalazi!)
Najprije ga zamoli da "malo otplovi od kopna"
Pa ih sve poučava...
Onda da "otplovi na pučinu..."
Pa im puni mreže, tako da su se gotovo razdirale, a lađice gotovo tonule...
Time se Šimun obraća, shvaća da je grešan, nedostojan Njegove blizine...
Ali Isus ga ohrabruje: "Ne boj se!" Nije grešan! Nitko nije previše grešan za Isusa! Nitko nije toliko grešan, da bi ga Isusova Ljubav moga zaobići, mimoići...Svi su obuhvaćeni Njome, On stalno baca mreže svoje Ljubavi prema nama, ne odustaje, sve dok nas sve njima ne zagrli - od najvećeg pravednika, do najzadnjeg grešnika...Zato i ima svoje apostole, svećenike, koji mu u tome pomažu: "Ne boj se! Odsada ćeš loviti ljude!"
I oni izvukoše lađe na kopno (i to ne prazne!, nego pune, puncate), ostviše sve i pođoše za Njim...

A sada lijepa sjećanja i slike s Genezaretskog, Galilejskog, odnosno Tiberijadskog jezera (jeste li znali da je to sve jedno te isto jezero?!):

Slibe.com - Free Image Picture Photo Hosting Service - Click to enlarge

Slibe.com - Free Image Picture Photo Hosting Service - Click to enlarge

Slibe.com - Free Image Picture Photo Hosting Service - Click to enlarge

Slibe.com - Free Image Picture Photo Hosting Service - Click to enlarge

Slibe.com - Free Image Picture Photo Hosting Service - Click to enlarge

Slibe.com - Free Image Picture Photo Hosting Service - Click to enlarge

Slibe.com - Free Image Picture Photo Hosting Service - Click to enlarge

Slibe.com - Free Image Picture Photo Hosting Service - Click to enlarge

Pogled na jezero s prozora naše hotelske sobe u Tiberijadi



- 09:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #

< veljača, 2007 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28        

Travanj 2017 (1)
Lipanj 2011 (4)
Svibanj 2011 (28)
Travanj 2011 (33)
Ožujak 2011 (26)
Veljača 2011 (9)
Siječanj 2011 (24)
Prosinac 2010 (10)
Studeni 2010 (27)
Listopad 2010 (25)
Rujan 2010 (30)
Kolovoz 2010 (6)
Srpanj 2010 (23)
Lipanj 2010 (26)
Svibanj 2010 (33)
Travanj 2010 (28)
Ožujak 2010 (29)
Veljača 2010 (33)
Siječanj 2010 (34)
Prosinac 2009 (35)
Studeni 2009 (31)
Listopad 2009 (19)
Rujan 2009 (17)
Kolovoz 2009 (20)
Srpanj 2009 (17)
Lipanj 2009 (12)
Svibanj 2009 (24)
Travanj 2009 (18)
Ožujak 2009 (22)
Veljača 2009 (34)
Siječanj 2009 (24)
Prosinac 2008 (23)
Studeni 2008 (15)
Listopad 2008 (21)
Rujan 2008 (11)
Kolovoz 2008 (14)
Srpanj 2008 (8)
Lipanj 2008 (22)
Svibanj 2008 (15)
Travanj 2008 (13)
Ožujak 2008 (13)
Veljača 2008 (12)
Siječanj 2008 (8)
Prosinac 2007 (14)
Studeni 2007 (10)
Listopad 2007 (7)
Rujan 2007 (7)
Kolovoz 2007 (13)

Komentari On/Off


Counters
Counters







Statistike

Učimo kuhati!

O kuhanju nemam pojma, a na internetu sam stalno...
Onda je za početak kuharske prakse, ovo idealna kombinacija:

Coolinarka

Crochef

Od srca hvala prijateljicama koje su mi preporučile gornje stranice!

I veliki pozdrav i poštovanje svim kuharima i kuharicama!!!


Novo:

Adventski kalendar

Najljepše Došašće uz Misijsko kumče - suradnja s Misijskim Uredom

Naš novi projekt za listopad 2010: Stepinčeva Krunica!



Zagrebačka Nadbiskupija

SPAS - Studentski pastoral

Najnovije aktivnosti



"Kristov Stol" Misijska Europska Katolička Inicijativa

Naše nove web stranice!!!

Od 17. svibnja 2010. "Kristov Stol" Misijska Europska Katolička Inicijativa i službeno je registriran kao samostalna Udruga.

Sa sjedištem u Zagrebu, Pilarova 45/1.

Predsjednica: Drina Ćavar (kristov.stol@gmail.com)

Može nas se naći i u Službenom registru Udruga Republike Hrvatske.

Tako da od lipnja nove godine sve uplate za našu akciju (100 darovatelja 100 kuna mjesečno za 100 indijanske dječice u centru s. Lenke! - Zato se i zovemo: Kris100v STO-L! :) možete uplaćivati (pojedinačno ili trajnim nalogom) na naš novi broj Žiro računa u Privrednoj Banci Zagreb:

Žiro račun: : 2340009
-1110433489
(Privredna Banka Zagreb)


Odnosno za uplate iz inozemstva (npr. 15 eura mjesečno):

HR67 2340 0091 1104 3348 9
PRIVREDNA BANKA ZAGREB D.D.
10000 Zagreb, Račkoga 6, Croatia
SWIFT CODE: PBZGHR2X


Udruga: Kristov Stol, Pilarova 45/1
Naznaka: Za pomoć misiji s. Lenke Čović u Ekvadoru

(Poziv na broj: ne treba, ali ako negdje traže, samo stavite 10010010, bez modela)

Jednom mjesečno, na 1. petak u mjesecu, uplaćujemo prikupljene donacije na ekvadorski račun s. Lenke Čović i njene Zajednice Krista Misionara Molitelja.

Od 7. 4. 2010. do 31.5.2010.
pozivima na humanitarni telefon prikupljeno je nešto više od 200 kn,
čime smo prehranili 2 djece, u tom periodu! Hvala svima!

Razgovor za KNI u travnju 2010.

Moje mail adrese:
meki.suncev.sjaj@gmail.com (najčešće koristim)
kristov.stol@gmail.com (za projekt i udrugu)
drina.cavar@gmail.com (novi osobni mail)

Vrijeme kod s. Lenke u Ekvadoru:


Vrijeme kod nas u Hrvatskoj:


"Vrijeme i prostor su relativne kategorije! Samo Bog je uvijek i svuda!"

Postu za s. Lenku mozete slati na slijedecu adresu:

s. Lenka Covic
Comunidad Cristo Misionero Orante
A.A. 17-21-93
Quito
Ecuador
South America


Poljski ekvadorski blog o s. Lenki (uskoro i na engleskom!)

Vijesti o mom djelovanju u misijama:

Razgovor za KNI u travnju 2010.

Clanak u Glasu Koncila o mom odlasku u misije

IKA vijest o mom odlasku u misije 5.9.2007

Drina i MVKO

Zdenac arhiva (u godini moje suradnje s njima 5.9.2007-5.9.2008):


Zdenac - Drina odlazi u misije 5.9.2007.

Zdenac - Drina - opis misija

Zdenac - Drina - prvi clanci iz misija

Zdenac - Drinine fotke iz Ekvadora 2007/2008

Sisačka biskupija

Varaždinska biskupija

Đakovačko osiječka nadbiskupija

Vojni ordinarijat

Blog moga tate:
Katolička Hrvatska

Hrvatska novija povijest:
(da se ne zaboravi)

Povijesni govori predsjednika Tuđmana

Najzanimljiviji blog:

Don Blog!




Mali Princ

Galeb Jonathan Livingstone

Priče iz davnine - Ivana Brlić Mažuranić

Priče iz davnine2 - Ivana Brlić Mažuranić

HRT - dogodilo se na današnji dan
(koristan i zanimljiv link...)

Duhovna literatura:
Biblija

Biblijska tražilica!

Katekizam katoličke Crkve

Katekizam katoličke Crkve - detaljnije

Enciklike Ivana Pavla II

Dokumenti 2. Vatikanskog koncila


Nasljeduj Krista - Kempenac

Nasljeduj Krista - Stepinčev prijevod

Rasprava o pravoj pobožnosti prema Presvetoj Djevici Mariji - sv. Lj. Montfortski

Web Hrvatska

Molitvene nakane

Legenda o p. Lukinoj stoli...

I molite za njega,
da se sto prije potpuno
mentalno, psihicki i duhovno oporavi!

Stara p. Lukina dopisivanja

Stare p. Lukine propovijedi
(2009. je godina B)

Stari tekstovi od Matine Drine - na p. Lukinim SKAC stranicama


Drina, p. Luka i misije...

O Drini i drugim Palmasima...

DT chatovi iz misija:

Chat br.2 25.1.2009.

Chat br.1 28.12.2008.

Stare fotke

SKAC arhiva (tijekom moje suradnje s njima od pocetaka 2002, do ljeta 2006):

P. Luka i SKAC - fotke 2002.

P. Luka i SKAC - fotke 2003.

Drina i SKAC u Mariazellu - 2004.

P. Luka - Krapinske - rodjendan 2005.

P. Luka - Osjecki koncert 2005.

Drina na Papinu sprovodu u Rimu 2005.

Promocija p. Lukine knjige u Splitu - 2006.

Katoličke novosti:

IKA - vijesti i najave

Katolička tiskovna agencija Biskupske Konferencije BiH


Zanimljivi prilozi:

Križni put velečasnog Suca

Zanimljivi i korisni linkovi:

Blog.hr

Udruga Svjetlo Europe

Europski rječnik

Jako dobar španjolsko španjolski rječnik

Venecija

Udruga Zdenac

Taize - Zagreb

Moja župa

Kćeri Srca Isusova

Kćeri Srca Isusova - Venecija

Kćeri Srca Isusova - međunarodna stranica

Ivan Pavao II

Kauza Ivana Pavla II

Misericordia Divina

Poezija

Hrvatske pjesme i popjevke : )

MVKO

SKAC

Dražen Petrović

Slibe.com - Free Image Picture Photo Hosting Service - Click to enlarge

Slibe.com - Free Image Picture Photo Hosting Service - Click to enlarge

Slibe.com - Free Image Picture Photo Hosting Service - Click to enlarge

Pogled u budućnost

Slibe.com - Free Image Picture Photo Hosting Service - Click to enlarge