8. listopada - 122 godine uspinjače u Zagrebu

05.10.2012.

Uspinjača za Gornji grad, naša omiljena stara dama, željeznica na uže od žice, parni uzvoz, Drahtseilnahn ili zapinjača u ponedjeljak, 8. listopada navršava navršava 122 godine. Ona je najstarije javno prijevozno sredstvo u Zagrebu koje je godinu dana starije od konjskog tramvaja. Vratimo se u neko davno vrijeme zagrebačkih frajli i gospode u koje nije teško zakoračiti jer je uspinjača do danas u cijelosti zadržala prvobitni vanjski izgled i građevnu konstrukciju, a i većinu tehničkih svojstava koja su joj dali graditelji. Uostalom ona je zaštićena kao spomenik kulture.

Dok je za neke vožnja ovom atrakcijom svakodnevna potreba, drugi je doživljavaju kao dobru tradiciju, a za turiste je nezaobilazna zagrebačka znamenitost.

Uspinjača je posljednji put je opsežno obnovljena davne 1974. Tada je dobila novo pogonsko postrojenje, a i napravljena je kompletna rekonstrukcija građevinskog dijela. Nije vozila četiri i pol godine što je bilo najduže mirovanje u njezinoj povijesti. Prije sedam godina uložena su znatna sredstva u njezino osuvremenjivanje. Ugrađen je procesorski upravljačkim pogonom, postavljene su magnetne beskontaktne pružne sklopke i digitalno podešavanje voznog dijagrama, pa je nestao oštri trzaj prilikom zaustavljanja. U građevinskom dijelu obnove zamijenjena su kamena opločenja gornje i donje postaje i ulaznih podesta i ugrađena je platforma za invalide. Sve je to omogućilo udobniji i kvalitetniji prijevoz i jednostavnije upravljanje i održavanje elektroničkih sklopova.

Kako bi još više izašli u susret putnicima, prije četiri godine produženo jke radno vrijeme, tako da uspinjačom do Gornjeg Grada i natrag putnici mogu na vožnju svakih deset minuta, od 6.30 do 22 sata. Cilj je putnike sigurno i na vrijeme prevesti i u tome radnici uspinjače uspijevaju. Mogu se pohvaliti s više od 700.000 prevezenih putnika godišnje. No i time da u svom višestoljetnom stažu Uspinjača nije zabilježila niti jednu nesreću niti ozljedu putnika. I zastoji su rijetki, pa s pravom nosi naslov najpouzdanijeg javnoga prijevoznog sredstva.

Izvor: ZET

Oznake: Uspinjača Zagreb

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.