Papa Franjo poziva da se borimo protiv ljubomore i zavisti

23.01.2014.

"Kršćani, zatvorite vrata ljubomori, zavisti i ogovaranju, što trgaju i uništavaju naše zajednice", rekao je papa Franjo tijekom mise u Kući svete Marte.

Papa započinje svoje razmatranje polazeći od prvog čitanja (1 Sam 18,6-9; 19,1-7): Izraelci pobjeđuju Filistejce zahvaljujući mladom Davidu. No, radost pobjede u srcu kralja Šaula ubrzo se pretvara u tugu i ljubomoru, kad vidi kako žene pjevaju o Davidovoj pobjedi nad Golijatom. Tada, „ta velika pobjeda u kraljevom srcu postaje poraz“, jer se u njega uvukao crv ljubomore i zavisti, kao u Kajinovo srce. I kao što je Kajin odlučio ubiti Abela, tako i Šaul odlučuje ubiti Davida.

„Djelo ljubomore u našim srcima je zli nemir, koji ne podnosi da moj brat ili sestra imaju nešto što ja nemam“. Šaul, umjesto da pjesmom slavi Boga zbog pobjede, radije odabire ogorčeno se zatvoriti u sebe, i „prokuhati svoje osjećaje u loncu gorčine“, rekao je Papa.

„Ljubomora vodi prema ubojstvu. Zavist dovodi do ubojstva. Upravo je na ta vrata, na vrata zavisti, đavao ušao u svijet. Biblija kaže: po zavisti je đavlovoj zlo ušlo u svijet (usp. Mudrost 2,24). Ljubomora i zavist otvaraju vrata svakom zlu. I uzrok su podjelama u zajednici. Kad u kršćanskoj zajednici dolazi do zavisti: ona postaje podijeljena, svi se okreću jedan protiv drugoga. Radi se o snažnom otrovu, kojeg nalazimo već na prvim stranicama Biblije, u priči o Kajinu“.

"U srcu osobe koja se predala ljubomori i zavisti događaju se dvije savršeno jasne stvari: prva je gorčina, a druga želja za ogovaranjem."

„Zavidna i ljubomorna osoba je puna gorčine, ne zna pjevati, ne zna slaviti, ne zna što je radost, uvijek gleda 'što onaj drugi ima, a ja nemam'. Nastaje gorčina koja se razlijeva na cijelu zajednicu. To su sijači gorčine. Drugo, ljubomora i zavist vode u ogovaranja. Zato što ovaj ne podnosi da onaj ima nešto: nalazi rješenje u ponižavanju drugoga, kako bi on sam bio veći. To se čini putem ogovaranja. Razmisli i vidjet ćeš da se iza ogovaranja uvijek kriju ljubomora i zavist. A ogovaranja dijele zajednicu, uništavaju zajednicu. Ogovaranje je đavolsko oružje“.

„Mnoge su dobre kršćanske zajednice lijepo napredovale, sve dok u nekog njihovog člana nije ušao crv ljubomore i zavisti, tuga, gorčina i ogovaranje. Čovjek pod utjecajem ljubomore i zavisti ubija", naglašava Papa kako kaže apostol Ivan: „Tko mrzi svojeg brata – ubojica je“ (1 Iv 3,15). Ljubomora, zavist su početak mržnje vlastitog brata.

Papa zaključuje: „Danas, tijekom ove mise, molimo za naše kršćanske zajednice, da sjeme ljubomore ne bude posijano među nama, da zavist ne uđe u naše srce, u srce naših zajednica, te mognemo ići naprijed slaveći Boga, radosno hvaleći Boga. To je velika milost: ne upasti u tugu, u gorčinu, ljubomoru i zavist“.

Izvor: www.it.radiovaticana.va i laudato.hr

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.