Zauzeti se za "društvo prijateljstva"

30.12.2013.

Misom i molitvom započeo je 36. europski Taizeov susretu mladih. Na molitvi otvorenja u strasbourškoj katedrali i u sajamskim dvoranama u subotu 28. prosinca navečer okupilo se oko 30.000 mladih iz više od 50 zemalja, izvještava Kathpress, a prenosi Informativna katolička agencija. Središnja tema susreta je zauzimanje za mir i solidarnost.

Molitva za napredak pravednije i solidarnije Europe

Voditelj zajednice iz Taizea brat Alois Löser mlade kršćane pozvao je da se zauzmu za pravedniji i miroljubiviji suživot naroda: "Isus je svoj život i prijateljstvo ponudio svima. Tu ljubav možemo i mi međusobno živjeti." Svi kršćani trebali bi se zauzeti za "društvo prijateljstva", da bi se borili protiv siromaštva, socijalne nejednakosti i uništavanja okoliša, poručio je brat Alois.

Na molitvenom susretu, organiziranom prvi put preko granica - u francuskom Strasbourgu i u susjednoj njemačkoj pokrajini Ortenau (Baden-Württemberg), moli se za napredak pravednije i solidarnije Europe.

U prijateljstvu koje nadilazi granice, kršćani mogu "pridonijeti liječenju rana čovječanstva", rekao je prior zajednice iz Taizea brat Alois. Susret će promicati solidarnost koja ne isključuje nikoga, "niti pojedince niti cijele nacije".

Mir i razvoj ljudskih prava

U pozdravnoj poruci sudionicima susreta papa Franjo izrazio je nadu da će kroz vjeru osvijetliti "duh mira i pomirenja Evanđelja". Glavni tajnik UN-a Ban Ki Moon pozvao je sudionike da se zauzimaju za "zajednički cilj - mir i razvoj ljudskih prava". Brat Alois također se nada impulsima solidarnosti i međusobne povezanosti u Europi. Susret mladih pridonijet će novom duhu optimizma, rekao je za dnevne novine "Badische Tagblatt": "Nakon pada zida u Berlinu, vlado je duh optimizma. Taj je entuzijazam u međuvremenu zaspao, a mi ga želimo ponovno oživjeti".

Prior je istaknuo kako adolescentima, u sve složenijem sekularnom društvu, vjerovati postaje sve teže. Zato je važno ozbiljno shvatiti egzistencijalna pitanja mladih. "Mladi ljudi su u potrazi za duhovnom hranom", rekao je. Od subote do srijede mladi kršćani iz cijele Europe svakodnevno će zajedno moliti u katedrali u Strasbourgu i u dvoranama u europskim gradovima. U jutarnjim satima predviđen je zaseban program u crkvenim zajednicama domaćina s obje strane Rajne.

Rasprava s parlamentarcima

Također, planirana je rasprava s parlamentarcima Europske unije u Europskom parlamentu i razgovor sa sucima Europskog suda za ljudska prava. Pridružit će im se nadbiskup Freiburga Robert Zollitsch, nadbiskup Strasbourga Jean- Pierre Grallet, kao i biskup Karlsruhea Ulrich Fischer. Vrhunac susreta je proslava drukčije Nove godine.

Duhovnost Taizea poznata je po svom jednostavnom načinu života te po meditativnim i privlačnim pjesmama. Samostanska zajednica razvila se u posljednjih nekoliko desetljeća u vjersku atrakciju za mlade iz cijele Europe. Osnovao ju je Roger Schutz, porijeklom iz Švicarske. Nakon njegove smrti vodstvo zajednice od 2005. godine preuzima brat Alois, porijeklom iz Stuttgarta. U zajednici je oko 100 muškaraca iz više od 25 zemalja.

Autor: IKA

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.