KMNL je više od sporta!

10.10.2013.

Razgovor s Matijom Caparom, voditeljem KMNL-a

Početak listopada za mlade sportaše Zagrebačke nadbiskupije znači i početak njihova druženja na terenima u Kušlanovoj gdje se svake subote održavaju utakmice Katoličke malonogomente lige. Na samom početku nove, šesnaeste sezone razgovarali smo s voditeljem lige Matijom Caparom. Župljanin župe sv. Josipa na Trešnjevci nogomet igra od malih nogu, a od 2003. godine član je Hrvatske malonogometne reprezentacije s kojom se nedavno uspješno kvalificirao na Europsko prvenstvo u Anwerpenu.

Matija, održana su već tri kola KMNL-a. Kako ste vi u Pastoralu sportaša zadovoljni početkom lige i kakva su vaša očekivanja od nove sezone?

Liga je počela jako dobro, uspjeli smo skupiti 52 ekipe koje su smještene u tri lige. Dosta novih ekipa nam se prijavilo i, za razliku od prošle godine, nijedna nije već na početku odustala. Ove sezone prvenstveno očekujemo da završimo ligu s istim brojem ekipa s kojim smo i započeli. Želimo da mladima dolazak na terene u Kušlanovoj ne znači samo odigrati utakmicu i otići doma, već da se iz tih utakmica rađaju i jačaju prijateljstva i zajedništvo unutar i među ekipama.

Katolička malonogometna liga posebna je i drugačija od ostalih malonogometnih liga po mnogočemu, a najvrjednija nagrada lige je ona za fair play. Možeš li nam objasniti što ekipe moraju učiniti da bi osvojile trofej?

Kod nas u KMNL-u, fair play je najvažnija nagrada pa je i samim time pehar za to najveći. To je ujedno i najbolja nagrada jer pobjednik, odnosno fair play ekipa osvaja besplatnu kotizaciju za sljedeću godinu. Imamo nekoliko kriterija kojima ocjenjujemo fair ponašanje ekipa za vrijeme utakmica. To su primjerice psovke, isključenja, ponašanje ekipa tijekom utakmice, a od ove sezone nadodali smo i još jedan kriterij – praćenje broja igrača s kojima je ekipa došla na utakmicu kako bismo još više potaknuli ekipe da na utakmice dolaze u što većem broju.

KMNL je više od malonogometne lige, zar ne? Ona je spoj nogometa i vjere. Pokazuje li vaše iskustvo učinkovito djelovanje sporta u evangelizaciji mladih?

KMNL bi uistinu trebao biti više od sporta, više od samih utakmica i borbe na terenima. Trudimo se da to postane mjesto gdje se mladi ljudi druže i stječu nova prijateljstva slaveći Boga zajedno. Što se tiče evangelizacije putem sporta, mislim da sport itekako može pomoći u duhovnom rastu mladog čovjeka. U okviru KMNL-a organiziramo križni put, misna slavlja, duhovne obnove i slično.

Seniorska liga već se zahuktala, ali prijave za krizmaničku i prvopričesničku ligu još traju. Kakav je odaziv mladih te jesu li te dvije lige poseban izazov za vas kao organizatore?

Lige krizmanika i prvopričesnika veliki su izazov i zadatak jer su to igrači koji bi u budućnosti mogli postati igrači KMNL-a. Stoga se zaista trudimo da te lige funkcioniraju na najbolji mogući način kao bi osigurali svijetlu budućnost Katoličke malonogometne lige s momcima koji će znati čuvati vrijednosti koja ta liga nosi. Prijave su u tijeku te se nadamo da ćemo ove godine imati više ekipa nego lani.

Matija, uz to što vodiš KMNL, ti se i profesionalno baviš malim nogometom. Kao član hrvatske futsal reprezentacije, kako bi ocijenio KMNL u odnosu na druge hrvatske malonogometne lige? Vidiš li potencijala za profesionalne 'futsalaše' među našim KMNL-ovcima?

Mislim da Prva KMNL po svojoj kvaliteti sigurno spada među najjačim ligama u gradu. Uzmemo li u obzir i broj prijavljenih momčadi, mogu reći da spadamo u sam vrh zagrebačkih liga. Osobno me veseli sve veći broj mladih igrača u seniorskim ligama i to je dobar znak što su u tako ranoj dobi odlučili za futsal jer mislim da uz kvalitetan rad mogu izrasti u jako dobre igrače. Tako da potencijala ima.

Što tebi osobno znači KMNL?

Meni osobno je to najdraža liga, jer osim utakmica, ja sam kroz svojih sada već 12-13 godina sudjelovanja upoznao jako puno ljudi. I ne samo to, ja na tu ligu uvijek mogu doći opušten jer znam da će se igrati nogomet, da neće biti nekakvih "divljih" ekipa koje jedva čekaju da te udare da poslije mogu pričati po svlačionici kako su oni istukli nekog reprezentativca (a imam takvih iskustva s drugih liga i turnira). Ovo je jedina liga gdje ja mogu igrati sa svojim bratom, s dečkima s kojima sam započeo svoju karijeru i s dečkima s kojima sam odrastao i učinio svoje prve nogometne korake i to mi predstavlja neopisivi gušt.

Za kraj našeg razgovora, možeš li poslati poruku svim mladima da se priključe KMNL-u?

Mislim da nikoga ne treba posebno nagovarati, nego poručujem svima - dođite, okušajte se i možda vam se svidi. Možda vam bude tako lijepo i ostanete ovdje 15 godina kao i ja.

Autor: Martina Andrijević

Izvor: http://www.pastoralmladih.hr/Fokus/Razgovori/KMNL-je-vise-od-sporta!.aspx?fb_action_ids=10202063395165653%2C10202063394405634&fb_action_types=og.likes&fb_source=other_multiline&action_object_map=%7B%2210202063395165653%22%3A606992592677573%2C%2210202063394405634%22%3A663316407020124%7D&action_type_map=%7B%2210202063395165653%22%3A%22og.likes%22%2C%2210202063394405634%22%3A%22og.likes%22%7D&action_ref_map

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.