Vodič kroz Animatorsko ljeto Sisačke biskupije 2013

15.07.2013.

Mladi Sisačke biskupije predvođeni vlč. Brankom Koretićem, povjerenikom za pastoral mladih uz pratnju vlč. Ivana Faletara, te s animatorima Nikolinom Mesić, Teom Grubor i Markom Klarićem sudjelovali su u od 1. do 8. srpnja 2013 god. u školi za animatore na Malom Lošinju.


Kako je to izgledalo i što je škola za animatore odnosno animatorsko ljeto donosimo u kratkom vodiču:

Tko?

Mladi koji su aktivni u župi i u kojima župnici vide potencijal za župne animatore.
Ove godine bili su to: Magdalena Kvakić, Monika Culjaga, Anamarija Iveljić, Valentina Čorić, Dora Jovanović, Luka Grujić, Katarina Gruica, Andrija Krmpotić, Marko Dagen, Anja, Vukelić, Sebastijan Rendulić, Mihaela Madjer, Marina Grčević, Antonija Sadak, Anamarija Sadak, Helena Rak, Lucija Kolarec, Anamarija Čuljko, Valerija Jušinski, Barbara Kudlek, Anamarija Uvalić, Antonija Ivančan, Leona Perčić, Katarina Pendeš, Josip Loth i Marina Delinić.

Što?
Animator je osoba koja u suradnji sa župnikom ili svećenikom koji radi s mladima, sudjeluje u organizaciji aktivnosti i svojim primjerom potiče druge na uključivanje u život župe.

Gdje?
Dom sv. Martina Zagrebačke nadbiskupije u Malom Lošinju.

Kada i koliko?
Tjedan dana, od ponedjeljka popodne, do slijedećeg ponedjeljka popodne.
Ove godine bili smo od 1. srpnja do 8. srpnja.

Zašto?
Kao nagrada za dosadašnju aktivnost i ulaganje u budućnost župe i pastorala mladih Biskupije.

Kako izgledaju dani?
Ispunjeno.
Animatorsko ljeto nije odmor već aktivnih tjedan dana sa isplaniranim rasporedom i odlično raspoređenim aktivnostima.
Dan započinje molitvom, misom ili jutarnjom iz časoslova. Slijedi doručak te kratka pauza prije zajedničkog radnog početka u šupici te radionica po skupinama u sjenicama sa animatorima instruktorima.
Nakon rada je pauza za odmor, sport ili kupanje te ručak. Popodne ponovo radionice i slobodno vrijeme poslije njih. Slijedi proba zbora te odlazak na svetu misu koju animiraju mladi.
Nakon večere slijedi molitva večernje iz časoslova te večernji zabavni program s kreativnim i zabavnim igrama te počinak.

Animator instruktor?
Animatori instruktori su osobe koje su osposobljene za rad s mladima te svaki od obično 3 animatora instruktora preuzima jednu grupu mladih za koju je zadužen i s kojom u svojoj sjenici obrađuje kateheze i animira za sudjelovanje u animatorskom ljetu – školi za animatore.
Animatori instruktori ove godine bili su: Nikolina Mesić, Tea Grubor i Marko Klarić.

Svećenik?
Svećenik je uvijek prisutan kao duhovni voditelj i pastir te uz vođenje mise i pojašnjavanje nejasnoća pruža mogućnost ispovijedi i osobnog razgovora.
Ove godine s nama su bili povjerenik za pastoral mladih vlč. Branko Koretić i vlč. Ivan Faletar.
Bili su sjajan primjer svećenika posvećenih mladima.

Izlet?
U nedjelju se poslije doručka upućujemo brodom do otoka Suska ili Ilovika i obližnjih otočića ovisno o vremenu te uživamo u zasluženom odmoru i razonodi nakon napornog radnog tjedna.

Što smo naučili?
Svako ljeto, tj svaki tjedan ima glavnu temu koja se obrađuje pa je tako tema našeg tjedna bila molitva. Učili smo o meditativnoj molitvi, pobožnostima, klanjanju i naučili moliti časoslov svaki dan.
Također pričali smo o Zdravstvenom odgoju i inicijativi „U ime obitelji“ te izazovima mladenačkoga života kao i o pravoj ljubavi.
Iznad svega učili smo se zajedništvu koje smo pokazali u završnim skečevima i posljednjoj katehezi navečer u nedjelju koja je bila izazov primjene svega naučenog.

Dojmovi?
Možda najbolji dojam je da kao animator instruktor koji je to sada prvi put bio, odmah sam požalio što zbog vlastitih razloga nisam to bio prijašnjih godina kada sam imao priliku.
Prelijepo je raditi s mladima i gledati njihov razvoj u tih tjedan dana, kao i vidjeti blagoslov koji pravilno usmjerenje i okruženje nude i pružaju.
Kroz rad s mladima i mi animatori instruktori, premda smo već bili fizički iscrpljeni kada je sve završilo, napunili smo svoje duhovne baterije i poboljšali sebe.
Suze mladih na rastanku i večer uoči, bile su nam najbolja potvrda svega onoga što se u tih prekrasnih tjedan dana dogodilo, kao i pohvale i poruke zahvale nakon povratka kućama.

M.K.

Izvor: http://mladisb.hr/index.php/arhiv-vijesti/264-vodic-kroz-animatorsko-ljeto-sisacke-biskupije-2013

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.