Svjetski dan mladih Simboli

04.07.2013.

Križ.
Poznat je pod mnogim imenima: "Svete Godina križ", "Jubilej križ", "Svjetski dan mladih križ", "Pilgrim križ". Mnogi ga zovu "Mladi križ" jer je dao papa Ivan Pavao II mladima da se širom svijeta svakom mjestu i svakom vremenu.


Veliki drveni križ, 3,8 m visok, simbol kršćanske vjere, bio smješten u blizini oltaru sv Petra tijekom godine otkupljenja (Veliki tjedan Veliki tjedan 1983 na 1984). Na kraju te godine, nakon zatvaranja Sveta Vrata, Ivan Pavao II je dao taj križ za sve mlade kao simbol Kristove ljubavi. U ime mladih svugdje, to je primio Saint Lawrence International Youth Center u Rimu. Papi riječi povodom bile: "Dragi mladi, na završetku Svete godine, povjeravam vam je znak ovoj jubilarnoj godini:! Kristov križ Nosi ga u cijelom svijetu kao simbol Kristova ljubav za čovječanstvo, i objaviti svima da se samo u smrti i uskrsnuću Kristovu možemo pronaći spas i iskupljenje "(Rim, 22. travnja 1984).


Od 1984, Svjetski dan mladih križ je krenuo na svoj put oko svijeta, u Europi, iza Željezne zavjese, te Sjevernoj i Južnoj Americi, Aziji, Africi i Australiji, prisutan na svakom svjetski dan mladih. Od 1994, Svjetski dan mladih križ je putovao kroz biskupija za domaćina sljedeći dan mladih.

Ikona Gospe

U 2003, papa Ivan Pavao II povjerio mladima još jedan simbol vjere koje treba poduzeti u cijelom svijetu s križa: Ikona Gospe Salus Populi, Romanix. Ova ikona je kopija štovanog ikonu u Santa Maria Maggiore u Rimu (prva i najveća bazilika u Rimu posvećena Blaženoj Djevici Mariji). "Od sada na njemu će popratiti Dane Youth World, zajedno s križem. Evo ti majke! To će biti znak Marijine majčinsku prisutnost u blizini mladima koji su pozvani, kao što je apostol Ivan, da joj dobrodošlicu u njihovim životima . " (Angelus, 18. Svjetski dan mladih, 13. travnja 2003)

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.