Humanitarni Zadar opet na djelu: Josipa Komina podigla zadarske fotografe na noge: Darujmo život mladoj majci!

31.05.2013.

Svaki dan smo svjedoci tužnih priča, okruženi siromašnim ljudima, bez posla, kune u džepu, narušenog zdravlja... Jedna od takvih je i Anina...

U ponedjeljak 3. lipnja s početkom u 19 sati u Kneževoj palači održat će se humanitarna izložba zadarskih fotografa. Izložba, koja će se moći pogledati tijekom cijelog mjeseca lipnja, prodajnog je karaktera, a sva prikupljena sredstva bit će namijenjena za liječenje teško bolesne mlade Zadranke Ane Pavić i njene petogodišnje kćerkice Aurore.

Rečeno je to na današnjoj konferenciji na kojoj su se medijima obratili inicijatorica cijele akcije Josipa Komina, fotografi i sudionici Tihomir Franov i Robert Brkljača te sama majka, Ana Pavić.

Kako je krenula cijela inicijativa, rekla nam je ukratko Josipa Komina:

"Svaki dan smo svjedoci tužnih priča, okruženi siromašnim ljudima, bez posla, kune u džepu, narušenog zdravlja... Jedna od takvih je i Anina. Davno sam pisala o njoj, međutim, tijekom vremena stanje joj se pogoršalo. Imati dva raka s tridesetak godina i dvoje djece nikako nije lako. Njena želja je samo doživjeti još lijepih i zajedničkih trenutaka sa svojom djecom i mužem, izliječiti sebe i bolesnu kćerkicu. I tako se javila i moja ideja, okupiti ljude i pokušati napraviti nešto, pokušati pomoći. Sjetila sam se da bi bilo odlično organizirati humanitarnu izložbu; da se mi fotografi okupimo u što većem broju i izložimo svoje fotografije za Anu i njenu obitelj. Razgovarala sam s ravnateljicom NMZ-a Renatom Peroš koja nam je besplatno ponudila atrij Kneževe palače za izlaganje fotografija u trajanju od mjesec dana na čemu smo joj neizmjerno zahvalni."

Ništa od ovoga nije bila obaveza, nastavila je Josipa. Pozvala je sve, a tko se želio priključiti mogao je bez ikakvog pritiska. "Znala sam da među nama ima i onih koji svaki dan rade, a ne primaju plaću za to i da će im razvijanje možda predstavljati trošak, ali mislila sam ako se svi složimo, nešto ćemo već iskemijati", rekla je Josipa

I na kraju je ideja zaživjela! Zadarski fotografi, kako amateri, tako i profesionalci, njih ukupno 37, ustupilo je svoje fotografije. Početna cijena svake je 300 kuna, a ukoliko netko želi uplatiti veći iznos za fotografiju, postoji i ta mogućnost. Isto tako građani mogu izvršiti i uplatu, odnosno donaciju, na Anin broj žiro računa u OTP banci 3200323760.

Fotografije izlažu Robert Brkljača, Tihomir Franov, Aleksandar Bonačić, Suzana Mišković, Ivan Čorić, Vesna Karavanić, Nino Vitomir Pavić, Vladimir Ivanov, Zlata Valčić, Leonard Kvarantan, Josipa Komina, Mate Komina, Željko Mršić, Fabio Šimićev, Davor Strenja, Jerolim Vulić, Roberto Lerga, Adam Vidas, Josip Ivković. Sa svojim radovima sudjeluju i Antonia Gundić, Boris Kačan, Ivan Katalinić, Filip Brala, Nikolina Jačan, Leo Banić, Jurica Gašpar, Christian Vukic, Luka Gerlanc, Zrinka Ivković, Jure Mišković, Ivica Ivčević, Ivana Jenjić, Saša Čuka, Čedo Kaica, Danijel Kolega i Antonia Kuzmar.

Ana Pavić nekoliko se godina bori s Hodgkinovim limfomom, uz tu dijagnozu stoji i polineuropatija, te reumatoidni artritis. Njenoj kćeri, petogodišnjoj Aurori, dijagnosticiran je aberantni trahealni bronh, astma, gerb, međutim sredstava za kvalitetno i kontinuirano liječenje nemaju.Stanje joj se s vremenom pogoršalo, rekla nam je majka Ana Pavić, te joj je odlazak na liječenje svakim danom sve hitniji.

Aurora se liječi u Rijeci, a Ana u Splitu. Za svaki odlazak u Rijeku s djetetom potrebno im je samo za smještaj u privatnom aranžmanu oko 250 kuna, u što ne ulaze i troškovi ostalih potreba dok borave tamo. Osim s novčanim problemima, ova obitelj, u kojoj je samo otac zaposlen, trenutno muči muku i s birokracijom. Naime, u postupku su dobivanja statusa roditelja skrbnika, jer je djevojčici potrebna stalna njega. Ne ide u vrtić kao ostali njeni vršnjaci, već joj djetinjstvo prolazi u bolnicama.

"Zbog svoje bolesti jedino može jesti hranu koja ne sadrži gluten, a takva prehrana zahtjeva i poveći iznos novaca koji Ana i njen suprug moraju svaki dan izdvajati", rekla nam je Ana Pavić. Kao jednu od spasonosnih opcija za život vide u liječenju u inozemstvu, u Njemačkoj ili Australiji. Ani je potreban niz terapija, a svaka košta oko 35.000 kuna. Sredstvima kojima ova obitelj raspolaže (4.000 kn, plaća koju zarađuje g. Pavić) ne mogu se platiti ni osnovne životne potrebe, a kamoli liječene. Sve je manje novaca i za lijekove za imunitet koje Ana koristi, što mjesečno i uz Aurorine lijekove košta oko 2.000 kuna.

Sponzori izložbe su grafički studio Raster koji im je omogućio besplatni print fotografija te im po simboličnoj cijeni naplatio podlogu za fotografije i Narodni muzej Zadar koji im je i ustupio prostor."Bez njih ovo ne bi bilo moguće stoga im se ovim putem od srca zahvaljujemo", rekla je Josipa Komina.

Otvorenje izložbe uveličat će i zabavni dio programa. Nastupit će ženska klapa Libar iz Privlake i ansambl Ars Cantata.

I zato dođite i podržite ovu akciju, idemo zajedno napraviti nešto veliko - spasiti život, darovati im najveći mogući dar!

autor: Karla Šorić

Izvor: eZadar.hr

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.