Novo izdanje NSK – Pavao Ritter Vitezović u Zbirci rukopisa i starih knjiga Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu

31.05.2013.

Katalog Pavao Ritter Vitezović u Zbirci rukopisa i starih knjiga Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, predstavljen 28. svibnja 2013. godine, donosi Vitezovićev opus, rukopise, pisma i tiskana djela, prema vremenu nastanka, koja se čuvaju u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, kao i djela nastala u povodu 300. obljetnice Vitezovićeve smrti. Osim Vitezovićevih djela, Katalog sadrži i popis sve poznate literature o Pavlu Ritteru Vitezoviću i njegovu djelu.

Uvod Kataloga donosi kratak prikaz Vitezovića kao političara, pjesnika, jezikoslovca, leksikografa, zagonetača, povjesničara i geografa te čovjeka velikih ideja i snova, koji je „tražio rješenje hrvatskog pitanja u ratnom kolopletu europskog zgarišta“. Da je službovao kao saborski zastupnik, podžupan, dvorski savjetnik, član državnoga povjerenstva za utvrđivanje granica te radio kao bakrorezac, tiskar, izdavač i kapetan hrvatske vojske, samo su neke od činjenica iz Vitezovićeva života navedene u Katalogu Pavao Ritter Vitezović u Zbirci rukopisa i starih knjiga Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

U povodu objavljivanja Kataloga, u predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu postavljena je izložba Pavao Ritter Vitezović u Zbirci rukopisa i starih knjiga Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, a otvorena do 7. lipnja 2013. godine.

Više podataka o djelu i radu Pavla Rittera Vitezovića dostupno je na Blogu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, u tekstu koji je objavljen u povodu otvaranja izložbe posvećene autoru.

Katalog Pavao Ritter Vitezović u Zbirci rukopisa i starih knjiga Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu može se nabaviti u Odsjeku za odnose s javnošću Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu ili preko online narudžbenice Knjižare NSK.

Izvor: NSK

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.