MEĐURELIGIJSKI DIJALOG NA SUSRETU U DOHI

24.05.2013.

U katarskoj prijestolnici Dohi održan je jubilarni deseti međuvjerski dijalog od 23. do 25.
travnja židova, kršćana i muslimana. Na susretu je uzelo učešća preko stotinu značajnih osoba iz svijeta religije. Ovi skupovi se održavaju pod visokim pokroviteljstvom Emira Katara šejha Hameda bin Halife Al Sanija. Na konferenciji je nazočio i predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj muftija dr. Aziz ef. Hasanović. Glavna ovogodišnja tema susreta bio je položaj židovskih i kršćanskih manjina u muslimanskom svijetu.
Sljedeći glavnu temu razgovora prvog dana nakon svečanog otvorenja dodijeljena su priznanja osobama koje su do sada najviše učinili da međuvjerski dijalog dobije na značenju.
Najviše priznanje Konferencije dodijeljeno je egipatskom stručnjaku za međuvjerski dijalog dr. Muhammedu EsSemmaku koji je na prošlim skupovima ustrajavao na reciprocitetu kada su u pitanju vjerska prava i slobode. On smatra da muslimanske manjine na Zapadu ne mogu očekivati poštivanje njihovih prava i sloboda ali u zemljama s muslimanskom većinom prava kršćana i židova se ugrožavaju i ne poštivaju.
Oko ove njegove teze razvila se živa i konstruktivna rasprava. Ovom njegovom tezom
zatvorena su brojna usta kritizera koji su sve probleme muslimanskih manjina na Zapadu isključivo tumačili krivnjom zapadnih zemalja.
Na Konferenciji je iznesena činjenica da su dvije trećine kršćana danas u svijetu živi u
društvima zajedno s mjuslimanima i ta činjenica značajno obvezuje muslimanski svijet i njegove vjerske i političke institucije. S druge strane jedna trećina muslmana svijeta živi u zemljama u kojima su kršćani u većini. To čini i jedne i druge obaveznim glede očuvanja svjetskoga mira.
Konferencija je raspravljala i vrlo značajnu temu Muslimani za mir. Uvodno izlaganje dala je
učesnica Azra Ibrahimović iz BiH koja je učesnicima opisala osnutak i rad međureligijskog tijela koje je osnovano na poticaj nekih zapadnih organizacija prije svega Svjetske konferencije religija za mir. Spomenuto tijelo osnovano je 2005. godine i do sada uspješno obavlja svoju funkciju, ako znamo da je osnovano nakon strašnog rata koji je među ostalim bio i na vjerskoj osnovi. Gospođa Ibrahimović u svom je izlaganju inzistirala na kulturi mira i suživota.
Na skupu je dodijeljena i nagrada Kraljevskom instituta za religijske studije iz Jordana Kamilu ebu Džabiru radi njegove uspješne metode dijaloga s drugima.
Treća nagrada i priznanje ove Konferencije dodijeljena je Karin Hamilton i Savjetu kršćanskih crkava Kanade koji uspješno promiču međuvjersku snošljivost i dijalog.
Nagradu za kulturu dijaloga među pripadnicima različitih vjera podijelili su Fethullah Džolen iz Turske i Kerim Ajet Ahmed iz Maroka.
Prije nekoliko godina na zahtjev učesnika Konferencije osnovano je stalno Tajništvo u kome su zastupljene podjednako sve vjerske zajednice koje učestvuju u dijalogu. Savjet tajništva odlučuje kome dodijeliti nagrade i koje teme staviti na program Konferencije.
Nagrada iznosi 100.000 američkih dolara uz dodjelu zlatne medalje čija je vrijednost također velika.
Konferencija je odlučila da se na slijedećim skupovima obuhvate sve životne teme pripadnika
vjerskih zajednica i da se u rad uključe i stručnjaci izvan vjerskih zajednica kojima je tema vjerskih zajednica bliska i poznata.

Izvor: Islamska zajednica u Hrvatskoj

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.