Susret sa Svetim Ocem

24.05.2013.

Papa Franjo primio poklon mladih Zagrebačke nadbiskupije
Susret sa Svetim Ocem
Kruna hodočašća mladih Zagrebačke nadbiskupije u Rim bila je generalna audijencija u srijedu, 22. svibnja na kojoj su mladi predali Svetome Ocu papi Franji dar – fotografiju sa srcem i natpisom „papa Franjo“ nastalu na nadbiskupijskom hodočašću mladih u katedralu na nedjelju Dobroga pastira.

Poseban Papin pozdrav mladima Zagrebačke nadbiskupije

Bila je to prva audijencija u pontifikatu pape Franje na kojoj se prevodilo na hrvatski jezik, a Papa je mlade Zagrebačke nadbiskupije posebno pozdravio. „Srdačno pozdravljam i blagoslivljam sve hrvatske hodočasnike, a na poseban način mlade vjernike iz Zagrebačke nadbiskupije zajedno s njihovim nadbiskupom, uzoritim gospodinom kardinalom Josipom Bozanićem! Dragi mladi prijatelji, susret sa živim Gospodinom u sakramentima neka ražari vaša srca kako biste oduševljeno svjedočili svoju vjeru i ljubili bližnje“, rekao je Sveti Otac u svojemu obraćanju mladima.

Susret prepun emocija

Poseban poklon u čijem je stvaranju sudjelovalo više od tisuću mladih, a u koji su molitvama i duhom utkani mladi cijele naše Nadbiskupije, Papi su u zajedništvu sa zagrebačkim nadbiskupom kardinalom Josipom Bozanićem predale Valentina Gusić i Elizabeta Mikulić. Duboko zahvalne svojemu povjereniku vlč. Ivici Budinšćaku koji im je povjerio ovu veliku čast i blagoslov, djevojke su samo za Pastoral mladih podijelile prve dojmove susreta sa Svetim Ocem. „Kada nam je Papa prišao, Kardinal mu je objasnio što je točno na fotografiji i kako je ona nastala. Papa je fotografiju pažljivo promatrao s velikim osmijehom na licu, a potom je usklinuo: 'Kako dobra ideja!'“, govore Valentina i Elizabeta još uvijek vidno uzbuđene.

Iako priznaju kako još uvijek nisu u potpunosti svjesne što su doživjele te još u sebi prebiru dojmove, djevojke se slažu kako je susret sa Svetim Ocem bio jedan od najemotivnijih i najradosnijih trenutaka u njihovu životu. „Postoje trenuci za koje nema dovoljno snažnih riječi koje bi ih opisale, teško je izraziti emocije u trenutku kad je Sveti Otac došao do nas, pružio nam ruku i blagoslovio nas, to su bili trenuci milosti“, govori Elizabeta. „Radost, radost, radost, i opet radost! Bio je to susret djece s ocem, veoma emotivan, veoma snažan, prepun ljubavi, ispunjen srećom, prožet očinskom blagošću i toplinom i radošću djeteta“, dodaje Valentina. Upravo je Papina očinska toplina na djevojke ostavila najveći dojam. „Zadivila nas je silna energija i pažnja koju je Papa poklonio svakome čovjeku s kojim se susreo. Iz njega jednostavno izvire tolika ljubav za svakoga da osjećaš koliko si mu baš ti važan u tom trenutku“, svjedoče djevojke.

Nije skidao osmijeh s lica

Dok je Sveti Otac proučavao fotografiju, sa suprotne strane platoa bazilike sv. Petra dopirali su uzvici ostalih mladih hodočasnika. Kako prepričavaju djevojke, nadbiskup Georg Gänswein, tajnik pape u miru Benedikta XVI., rekao je papi Franji da se ostatak mladih Zagrebačke nadbiskupije nalazi s druge strane. „Ekipa je zakon, neumorno su dozivali Papu i mahali sa zastavicama. Kada je Papa čuo da su ostali mladi sa suprotne strane, okrenuo se i mahnuo im da ih pozdravi“, prisjećaju se djevojke te dodaju kako Sveti Otac ni u jednom trenutku nije skidao osmijeh s lica. „Sjećam se kako sam u jednom trenutku, gledajući osmijeh koji nikako nije silazio s Papina lica, pomislila da ne znam tko je sretniji – mi ili on. Mislim da je Papa gledajući fotografiju vidio veliku ljubav mladih Zagrebačke nadbiskupije koja je fotografijom postala gotovo opipljiva“, govori Valentina.

Papina molba

Nakon što ih je blagoslovio, Sveti je Otac djevojkama rekao: „Molite za mene!“ Ta Papina gesta urezala im se duboko u srce. „Te riječi istovremeno izražavaju duboku poniznost, ali i veliku potrebu Božje snage kako bi nastavio ovaj pontifikat ljubavi i blizine čovjeku“, rekla nam je Elizabeta. „Kada ti Papa kaže da moliš za njega, shvatiš to vrlo ozbiljno. Papa me zamolio da molim za njega, važna mu je moja molitva, važna sam mu ja... Predivno – u tom trenutku kada je to izgovorio sam spoznala veličinu Papine poniznosti, a snaga molitve dobila je jednu sasvim novu dimenziju“, svjedoči Valentina. Oduševljene susretom sa Svetim Ocem, djevojke i vas pozivaju – molite za Papu da nastavi svojim djelima oduševljavati ljude širom svijeta za Krista!

Jedna anegdota za kraj...

Valentina i Elizabeta su s nama podijelile i jednu anegdotu. Naime, neposredno prije negoli je Sveti Otac došao do njih, prišao im je Papin tajnik mons. Alfred Xuereb u pratnji zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića. „Mons. Xuereb je pogledao na sat i rekao nam da će Papa nažalost morati otići prije negoli dođe do nas jer je ručak već spreman te će se ohladiti ako se ovo oduži“, prisjećaju se djevojke koje se nisu dale smesti, već su se snalažljivo odmah ponudile da će one Papi pripremiti novi ručak. Mons Xuereb se potom s djevojkama prisjetio i susreta s papom Benediktom XVI. na Trgu bana Jelačića rekavši kako mu je taj susret ostao u lijepom sjećanju.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.