ODRŽAN SUSRET MLADIH RIJEČKE NADBISKUPIJE

21.05.2013.

Mladi srednjoškolci iz župa Riječke nadbiskupije 18. svibnja okupili su se na Cerniku pod geslom „Umnoži nam vjeru“ (Lk 17, 5). Susret mladih započeo je misom koju je u 12.00 sati predvodio riječki nadbiskup Ivan Devčić te na misi primio četvoricu bogoslova među svećeničke kandidate. Bogoslovi su se na kraju mise i predstavili te potaknuli mladiće i djevojke da se odazovu ako u sebi osjete Božji poziv. Nakon mise s nadbiskupom, mladi i njihovi župnici, vjeroučitelji i voditelji zajednica nastavili su cjelodnevno druženje uz pjesmu, predstavljanje zajednica, svjedočanstva o vjerničkom životu i tematske radionice.

Uoči svetkovine Duhova nadbiskup je okupljene podsjetio na događaj Pedesetnice kada je Isus pedeset dana poslije svoga uskrsnuća učenicima poslao Duha Svetoga, kako im je obećao, kako bi oni mogli nastaviti njegovo poslanje u svijetu. “Isusovo je poslanje, koje je on primio od svoga Oca, riječima i djelima naviještati da Bog ljubi ljude i svakog čovjeka želi spasiti i dovesti u svoju očinsku kuću. Budući da učenici, a to su svi koji vjeruju i slijede Isusa, imaju istu zadaću i isto poslanje kao Isus, potreban im je i isti Duh, kojeg je Isus primio i koji je njega vodio, jačao i nadahnjivao u izvršavanju njegova poslanja“, objasnio je nadbiskup.
Apostoli su nadahnuti Duhom izišli na trgove i ulice Jeruzalema govoriti o Isusu i pozivati ljude na obraćenje. Duh Sveti dao im je sposobnost govorenja jezikom koji svi razumiju. “To je bio jezik ljubavi, one ljubavi koju su sami doživjeli kod Isusa, kad je za njih i sve ljude prihvatio ići u smrt. Tom su ljubavlju bila ispunjena srca učenika nakon što su primili Duha Svetoga. Pored ljubavi, Duh Sveti im je dao i dar vjere”, rekao je nadbiskup i mladima poželio da ih prožme geslo njihova susreta i da u njima vjera raste i jača. „Bude li nam vjera živa i snažna, nećemo imati straha svjedočiti za Krista u današnjem svijetu koji sve manje mari za Boga, vjeru i Crkvu”, zaključio je.
Okupljene je pozdravio i domaćin, cernički župnik Petar Zeba, a susret je pjesmom animirao novooformljeni Nadbiskupijski zbor mladih. Mladi su nadahnuće crpili prisjećajući se onog snažnog i sabranog molitvenog zajedništva, svjedočanstva i tišine na susretu sa Svetim Ocem Benediktom XVI. na trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu u lipnju 2011.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.