RELIKVIJE IVANA PAVLA II. U RIJEČKOM SJEMENIŠTU

21.05.2013.

Relikvija krvi blaženog pape Ivana Pavla II. od 20. svibnja čuva se u bogoslovnom sjemeništu u Rijeci koje nosi njegovo ime. Relikvija velikog Pape izložena je u relikvijaru u sobi koja je za njega prije deset godina bila posebno uređena i koja se čuva kao spomen na taj veliki događaj za Rijeku i riječko sjemenište. U njemu je Papa od 5. do 9. lipnja 2003. godine pet dana boravio za vrijeme svog trećeg posjeta Hrvatskoj što je ujedno bilo i njegovo jubilarno stoto apostolsko putovanje. Od te godine sjemenište nosi njegovo ime. Relikviju je sjemeništu, 20. svibnja na misi u sjemenišnoj kapeli na Belvederu, svečano uručio riječki nadbiskup Ivan Devčić, a ona je poklon krakowskog kardinala Stanislawa Dziwisa, bivšeg papinog tajnika. Autentičnost relikvije potvrđena je popratnim pismom Postulature kauze za kanonizaciju Ivana Pavla II.
Nadbiskup Devčić na početku je mise, koju je predvodio gospićko-senjski biskup Mile Bogović, podsjetio okupljene na veličanstvene dane i veliku čast koju je Rijeka imala ugošćujući jednog od najvećih ljudi koji su ikad u njoj boravili. Tih je dana, prije deset godina, Rijeka bila Vatikan u malom i u središtu pozornosti cijeloga svijeta. Podsjetio je da je Papa iz Rijeke putovao u druge gradove, Dubrovnik, Osijek, Đakovo i Zadar, i svakog se dana vraćao u Rijeku. Posjetio je i trsatsko svetište, na riječkoj Delti slavio je misu na svetkovinu Duhova 8. lipnja, a sljedećeg jutra i u sjemeništu. "Bilo je to na Blagdan Marije Majke Crkve kojeg i danas, u ponedjeljak nakon Duhova, slavimo. Drago nam je stoga da relikvije u ovo sjemenište dolaze upravo danas, na dan koji je posvećen Mariji koju je Papa cijeloga života štovao, što se očituje i u njegovom geslu Totus Tuus. Ivan Pavao II. bio je veliki dar Crkvi u 20. stoljeću i uveo ju je u treće tisućljeće. Bio je, poput Marije, primjer svećenicima i primjer ljubavi prema Isusu", rekao je nadbiskup te pozvao na sudjelovanje u proslavi desete obljetnice Papina boravka u Rijeci koja će se kroz svih pet dana, od 5. do 9. lipnja, slaviti misama u riječkim crkvama u središtu grada, bogoslovnom sjemeništu i na Trsatu te drugim događanjima.
Biskup Bogović je podsjetio da je upravo Ivan Pavao II. zaredio njega za gospićko-senjskog biskupa i mons. Devčića za riječkog nadbiskupa 2000. godine kada je Riječko-senjska nadbiskupija podijeljena na Riječku nadbiskupiju i Gospićko-senjsku biskupiju. "Svaki bi od nas sigurno mogao naći nešto što ga podsjeća na Ivana Pavla II. jer veličanstvena je bila naša povezanost s tim Papom", rekao je biskup Bogović. U propovijedi se nadahnuo riječima evanđelja i apostolima koji su ojačani Duhom krenuli širiti Radosnu vijest po svoj zemlji. "Premda slabi i uplašeni, svaki je njihov korak nošen snagom Duha Svetoga bio za spasenje svega svijeta." Biskup je upozorio da se čovjek ne smije udaljiti od temeljnih vrijednosti jer tada može svijet ne spasiti nego uništiti. „Čovjek je danas razvojem znanosti u svoje ruke dobio veliku snagu, ali treba znati s njome raspolagati inače nam se ne piše dobro", rekao je biskup Bogović.
Na kraju mise vjernici su se pobožno poklonili relikvijama Ivana Pavla II., a rektor sjemeništa Sanjin Francetić pozvao ih je da pred njima mole za duhovna zvanja i očuvanje obiteljskih vrijednosti.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.