DUHOVSKO BDJENJE ZA STUDENTE OSJEČKOG SVEUČILIŠTA

20.05.2013.

U osječkoj župi sv. Ćirila i Metoda, uoči svetkovine Duhova, 18. svibnja, održano je duhovsko bdjenje za studente Sveučilišta J. J. Strossmayera, a na kojemu su sudjelovali i brojni župljani. Susret je predvodio sveučilišni kapelan o. Arkadiusz Krasicki, CSSp. Bdjenje je počelo katehezom o Duhu Svetom o. Krasickog, u kojoj je govorio o novom stvaranju po Duhu Svetom i kršćanskom životu nadahnutom silom Duha Svetoga. "Mi smo ti, koji se klanjamo u Duhu i istini (Iv 4,24). Potoci žive vode su potekli iz Isusova boka. To je snaga Duha Svetoga, sila Ljubavi, koja čini sve novo. Voda i Duh nakon Isusove smrti spasonosno stvaraju ponovno rođenje odozgor", rekao je studentski kapelan i naglasio da svi postajemo braća i sestre jedne zajednice Crkve, koja u Duhu Svetom vapi: Maranatha - Dođi Gospodine Isuse! Duh Sveti, koji je ljubav, potiče i nas na ljubav.
Studentima je Krasicki poručio da su svi pozvani živjeti u Božjem svjetlu, jer se tek tada plodovi Duha Svetoga mogu oživotvoriti. "Po nama se Božje kraljevstvo može širiti. Želimo li dakle da se naše službe vrše u snazi Svetoga Duha, moramo prije svega ići tim putem. Živimo u svjetlosti i dopustimo se kažnjavati bez gunđanja, poput svetog Pavla, koji je sve smatrao otpadom poradi Krista." Govorio je i o darovima Duha Svetoga, naglašavajući najveći dar, dar ljubavi: "Često tražimo darove, a zaboravljamo na najveći dar, koji nam daruje Duh Sveti – ljubav. Pozvani smo za ljubav i molimo za ljubav. To će biti plodno tlo. Tek će onda Duh Sveti moći po nama djelovati a darovi čudesno razvijati. Ne gasimo Duha, koji je ljubav. Ne trnimo Duha, niti mu se opirimo. Ljubimo jedni druge i ispovijedajmo s kajanjem svoje grijehe. Neka nas Duh Sveti vodi na putu vjere i rasta."
Svoje svjedočanstvo s prisutnima je podijelila studentica Lidija Balić i njezin suprug Josip Balić s dvoje male djece. Govorili su o pozivu na brak i ljepoti bračnog života. Rekli su kako nema pravog vremena za stupanje u brak, niti materijalnih uvjeta koji trebaju postojati da bi bilo najbolje vrijeme za stupanje u taj sakrament, već da se Bog za sve pobrine, ukoliko je On na prvom mjestu. Studenti Marko Šteko i Ivan Šimić ispričali su svoja životna svjedočanstva, govoreći kako Bog po Duhu Svetom djeluje u njihovim životima. Marko je posvjedočio kako mu se život promijenio upravo nakon susreta sa živim Bogom na prošlogodišnjem Duhovskom bdjenju, na koje je došao na poziv prijatelja. Nakon toga, krenuo je njegov hrabri hod za Gospodinom i sve praznine života su se popunile. Pronašao je smisao u Bogu i zajedništvu Crkve. Sada svakodnevno ide na misu i primjećuje kako ga Duh Sveti vodi kroz život. I Ivan je govorio o svom obraćenju koje je bilo prije nekoliko godina. U životu je mogao imati sve što je poželio, no istaknuo je kako to čovjeka ne može zadovoljiti te kako je on svoj smisao konačno pronašao u Bogu, kojem je prepustio svoj život.
Bdjenje je nastavljeno misom i klanjanjem, nakon kojeg se gotovo do ponoći nastavilo molitveno slavlje. Glazbom je susret animirao DUHOS band, koji redovito animira studentska klanjanja i molitvene susrete.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.