PRVI GRADSKI KRIŽNI PUT MLADIH U VELIKOJ GORICI

20.03.2013.

Križni put ulicama djetinjstva

Mnoštvo je krenulo od župe bl. Alojzija Stepinca. Ondje su se mladi prisjetili kako je i titular te župe nasljedovao Krista na sličan način, noseći križ koji mu je darovan. Odatle su se zaputili do pleške kapelice. Sljedeća je postaja bila dječji vrtić na Podbrežnici. Bila je to treća postaja križnoga puta – Isus pada prvi put pod križem. Dječji vrtić je mjesto gdje mnogi učine svoje prve korake, a prvi koraci nužno znače i prve padove, istaknuli su mladi župe bl. Alojzija Stepinca. Ispred spomenika braniteljima na velikogoričkom groblju prisjetili su se svih onih koji su, poput Isusa, darovali svoj život za druge, za nas, za našu domovinu. Potom su krenuli prema onima koji su često zaboravljeni, na koje mislimo obično za vrijeme blagdana, a to su pripadnici Centra za odgoj i obrazovanje.

Svjetlo naših života

Križ su potom preuzeli mladi župe sv. Petra i Pavla. Okupljeni u velikom broju, svatko je imao svoj zadatak, svatko je želio prisustvovati tom korizmenom hodu s Kristom kroz naš grad. Za križem su išle i četiri baklje. Noć se već spustila, no mladi su nastavili hod za križem i bakljama koje su osvjetljavale put, baš poput Krista koji je svjetlo u našim životima. Prva postaja na području župe sv. Petra i Pavla bio je park dr. Franje Tuđmana. Bila je to postaja na kojoj su se mladi prisjećali Veronikine hrabrosti i sućuti. Srednjoškolci koji su predvodili ovu postaju zapitali su se postoje li Veronike modernog doba koje pobjeđuju strah i ljudsku osudu te prilaze onima kojima je pomoć najpotrebnija. Odatle su se zaputili prema uvijek dinamičnom trgu Stjepana Radića. Radnička mladež je podsjetila kako nikad ne smijemo odustati, čak ni kada dva puta padnemo pod istim teretom. U gornjem prostoru crkve sv. Petra i Pavla studenti te župe potakli su mlade na razmišljanje o opomeni koju Isus upućuje jeruzalemskim ženama te pokušali dati odgovor na pitanje kako razumjeti Isusa na ovoj postaji. Sudionicima su potom podijeljene krunice kao uspomena na prvi gradski križni put mladih. Zatim su krizmanici prigrlili križ i nosili ga do osnovne škole Nikole Hribara koju pohađaju. Svojim iskrenim razmišljanjem ganuli su mnoge te jasno dali do znanja da se Crkva uz ovakve mlade katolike ima pravo nadati svjetloj i bogatoj budućnosti.

Euharistija u središtu
Od iduće postaje do završetka križnog puta za razmatranja o postajama križnog puta zaslužni su mladi iz župe Navještenja BDM. Prošavši ponovno kroz centar grada uputili su se do srednjoškolskog centra, a odatle prema Milenijskom križu te Muzeju Turopolja. Križni put je završio svetim misnim slavljem koje je predvodio vlč. Marko Vuković. Mladi su nastavili druženje u pastoralnom centru „Nazaret“ gdje su ih domaćini te župe počastili.

Iako je bilo poprilično hladno, nisu odustajali, nisu se pokolebali. Prolazeći kroz grad brojni su prolaznici ostali zapanjeni svjetinom koja korača Isusovim putem. Kao da su se već pomalo navikli promatrati mlade kao one koji subotom navečer rade probleme i nered. Nakon početne zbunjenosti mnogi su sa svojih balkona počeli mahati i dovikivati da se i za njih pomole. Dokaz je to da grad treba ovakve mlade. Grad treba pozitivne vibracije i entuzijazam mladeži. Stoga je potrebno i u narednim godinama nastaviti ovu praksu i na ovakav način vratiti ljudima povjerenje u mlade, u budućnost, u naš grad.

Autor: Natalija Bačić
Povjerenstvo za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.