Državni vrh RH uputio čestitke novom papi Franji

14.03.2013.

U povodu izbora novog poglavara Katoličke crkve, čestitke su uputili predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović, premijer Zoran Milanović i predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko.

„Vaša Svetosti, s velikom radošću sam primio vijest o Vašem izboru za 266. Petrova nasljednika, rimskog biskupa i poglavara Katoličke crkve. Osobita mi je čast uputiti Vam najiskrenije čestitke na početku Vašega pontifikata. Vaš prethodnik papa Benedikt XVI. građanima Hrvatske je ostao u srcu kao trajni izvor moralnog i duhovnog ohrabrenja, kao trajni znak nade i vjere u budućnost. Uvjeren sam da ćete u vrijeme svoga pontifikata, na tragu svojih prethodnika, svojim moralnim autoritetom i duhovnom snagom nastaviti zalagati se za promicanje i zaštitu ljudskih prava, za smanjivanje razlika između siromašnih i bogatih, prestanak sukoba i ratova u svijetu, za bolji i plemenitiji svijet“, stoji između ostaloga u poruci predsjednika Josipovića.

Radujem se budućim susretima i suradnji s Vama Sveti Oče, u svrhu unaprjeđenja bilateralnih odnosa između Republike Hrvatske i Svete Stolice, a za dobrobit hrvatskih katoličkih vjernika širom svijeta i Katoličke crkve u Hrvatskoj“,

„Sveti Oče, osobita mi je čast uputiti Vašoj Svetosti najiskrenije i najljepše čestitke na izboru za 266. nasljednika Svetoga Petra, rimskog biskupa i poglavara Katoličke crkve. Radujem se uspješnoj suradnji s Vašom Svetosti, kao što sam imao priliku to učiniti s prethodnikom papom Benediktom XVI., kako bi unaprijedili bilateralne odnose između Republike Hrvatske i Svete Stolice“, napisao je premijer Milanović te novom papi poželio uspješan, dug i blagoslovljen pontifikat.

Predsjednik Sabora Josip Leko čestitao je na izboru novog pape Franje i poželio da nastavi s izgradnjom mira u svijetu. "Želim čestitati svim katoličkim vjernicima na izboru novog pape, nasljedniku Petra. Također i samome Papi želim čestitati na izboru te mu zaželiti da nastavi s izgradnjom mira i da djelovanjem Crkve pokuša smanjiti siromaštvo u svijetu", izjavio je Leko novinarima u Saboru. Također je zaželio da novi Papa djeluje u skladu s dosadašnjim nastojanjima Katoličke crkve da se tolerancija i snošljivost među religijama i vjerama razvija u pozitivnom smjeru i u tom smislu utvrđuje mir u svijetu.

Izvor: Hina

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.