Cjelonoćno molitveno bdijenje za izbor novoga pape

11.03.2013.

Cjelonoćno molitveno bdijenje pred relikvijama Svetog Ivana Bosca s posebnom nakanom za izbor novoga pape počinje u ponedjeljak, 11. ožujka, u 21 sat u župi Marije Pomoćnice na zagrebačkoj Knežiji.

Prvih sat vremena bdijenja bit će po posebnom obredniku, a zatim slijede polusatni intervali u kojima će većinu vremena vjernici u tišini moliti i častiti relikvije uz pjesmu i povremena čitanja Don Boscovih zgoda s papom. Bdjenje traje do 7 sati ujutro kada je misa zahvalnica.

Don Bosco bio je blisko povezan s papom Pijom IX. i papom Lavom XIII. koji su imali silno povjerenje u poniznog i odanog im pijemontskog svećenika. Sveta misa na Knežiji počinje u 18.30 sati, a crkva je otvorena tijekom cijeloga dana kako bi vjernici mogli hodočastiti relikvijama i moliti pred njima.

Misli Svetog Ivana Bosca o papi:

„Želim živjeti i umrijeti u svetoj katoličkoj vjeri kojoj je na čelu rimski vrhovni svećenik, Kristov namjesnik na zemlji.“

„Nitko nije katolik ako nije u jedinstvu s papom.“

„Svaki napor je premalen kada su u pitanju papa i Crkva.“

„Papina želja za mene je zapovijed.“

„Budite najdublje uvjereni u ovu veliku istinu: tamo gdje je Petrovo nasljedstvo, tamo je prava Crkva Isusa Krista.“

Kako su najavili iz Vatikana, konklave počinju u utorak, 12. ožujka, te se očekuje da će trajati dva do najviše četiri dana. Izborom 266. pape završit će jednomjesečno razdoblje koje je počelo 11. veljače iznenadnim odreknućem 85-ogodišnjeg Benedikta XVI. od papinske službe.

U kratkoj poruci kardinalima na latinskom jeziku njemački Papa je rekao da ga napušta snaga i da se zbog toga "odriče" upravljanja "Petrovom lađom". Priznao je da fizički i mentalno slabi, a svijet zahvaćaju brze promjene. Taj čin poniznosti koji je isprva posvuda izazvao nevjericu, pozdravili su diljem svijeta.

Joseph Ratzinger se 28. veljače, bez svečanosti, ali s puno emocija, povukao s Petrove stolice, obećavši da će u molitvi uvijek biti s gotovo 1,2 milijarde katolika u svijetu. Toga je dana, u 20 sati, počelo razdoblje prazne stolice ("sede vacante").

Prije povlačenja 115 kardinala izbornika u Sikstinsku kapelu, u utorak u 10.30 sati održat će se posebna misa za uspješan izbor pape "Pro Eligendo Romano Pontifice". U 16.30 kardinali će uz Litanije svih svetih u procesiji krenuti iz Pavlove kapele u Sikstinsku.

Nakon što još jednom polože prisegu da će poštivati zavjet šutnje i nakon što čuju nagovor za izbor Pape, ravnatelj papinskih liturgijskih slavlja uzviknut će "Extra omnes" (svi van) i "zaključati" vrata.

Potpuno izdvojeni od svijeta kardinali će dvotrećinskom većinom izabrati nasljednika Benedikta XVI.

Izvor: Laudato/lh

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.