Obavijest SKAC-a Zagreb

18.02.2013.

DRAGI EFFATAŠI.

Pred nama je kulminacija prve godine programa effata: Novi ciklus tema NARAVNE VRLINE, (temeljne, stožerne kreposti). Četiri su: razboritost – pravednost – jakost – umjerenost.
Najbolja najava za ove važne teme nalazi se u KKC (Katekizam Katoličke Crkve). Evo što on ukratko o njima govori:
Ljudske kreposti (vrline) daju lakoću, gospodstvo nad sobom i radost za moralno dobar život. Krepostan je čovjek onaj koji slobodno čini dobro.

1. susret: ČETIRI KREPOSTI imaju ulogu stožera. Zato se i zovu "stožerne" (kardinalne); sve ostale se svrstavaju oko njih. To su: razboritost, pravednost, jakost i umjerenost. "Ako li tko ljubi pravednost, kreposti su plodovi njezinih napora: jer ona poučava umjerenosti i razboritosti, pravednosti i hrabrosti". U mnogim poglavljima Svetog pisma te se kreposti hvale pod drugim imenima.

2. susret: RAZBORITOST - krepost koja upućuje praktični razum da u svim prilikama razlikuje naše istinsko dobro i da izabere prikladna sredstva da ga izvrši. Čovjek "pametan pazi na korak svoj" kormilarem kreposti: jer ravna drugim krepostima pokazujući im pravilo i mjeru. Razboritost neposredno upravlja sudom savjesti. Razborit čovjek odlučuje svoje vladanje i uređuje život slijedeći taj sud.

3. susret: PRAVEDNOST - moralna krepost koja se sastoji u postojanoj i čvrstoj volji dati Bogu i bližnjemu što im pripada. Pravednost prema Bogu zove se "krepost bogoštovlja", pravednost prema ljudima upućuje da se poštuju prava svakoga.

4. susret: JAKOST - moralna krepost koja u poteškoćama osigurava čvrstoću i postojanost. Ona jača odluku da se čovjek opre napastima i svlada zapreke u moralnom životu. Krepost jakosti osposobljava ga da pobijedi strah, čak i smrt…

5. susret: UMJERENOST - moralna krepost koja obuzdava privlačnost naslada i osposobljuje za ravnotežu u upotrebi stvorenih stvari. Ona osigurava gospodstvo volje nad

Krepostan čovjek je sretan što živi kreposno, pa vas pozivamo da svakako u ovoj korizmi uzmete za žrtvu temeljito prionuti uz ovaj ciklus tema - koji je kulminacija prve godine programa.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.