Počele pripreme za postavljanje jaslica i božićnog drvca

23.11.2012.

Na Trgu Svetog Petra, pokraj tridesetak metara visokog obeliska, koji je u 1. stoljeću nakon Krista dao dovesti u Rim car Kaligula, a stoljećima se nalazio usred Neronovog cirkusa pokraj sadašnje bazilike apostola Petra, počele su se pripremati jaslice i mjesto za božićno drvce, koje će ove godine Papi darovati talijanska pokrajina Molise, u kojoj živi i brojna hrvatska zajednica. Drvce, dar župe Pescopennataro, visoko je 24 metra.

Ovogodišnje jaslice bit će u znaku štednje, jer je kriza zahvatila i Vatikan. Izgradnju je ove godine preuzela pod nadzorom vatikanskih stručnjaka talijanska pokrajina Basilicata. Projekt je izradio arhitekt Francesco Artese. Jaslice, koje će se prostirati na 225 metara četvornih, bit će ambijentirane u poznato kamenje iz Matere, tipično za to područje. Kipovi iz terakote, veličine između 35 i 50 centimetara, bit će odjeveni u narodnu nošnju Basilicate, koju su nosili težaci iz tih krajeva sve do polovice prošlog stoljeća.

Mnoge su pokrajine i države koje žele darovati Papi Božićno drvce. U Vatikanu stavljaju te molbe redoslijedom na popis. Već ih se prijavilo petnaestak. Od sada će međutim dotični krajevi morati snositi sve troškove. Prošle je godine božićno drvce bila darovala Ukrajina. Tradiciju božićnog drveta na Trgu sv. Petra uveo je 1982. godine papa Ivan Pavao.

Izvor: IKA

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.