PROSLAVA UTEMELJENJA MARČANSKO-KRIŽEVAČKE GRKOKATOLIČKE BISKUPIJE

21.11.2012.

Zagreb/Križevci – U četvrtak 22. studenoga u zagrebačkoj prvostolnici u 19 sati svečano euharistijsko slavlje u suslavlju s 40-tak biskupa te svećenika bizantskog obreda (grkokatolika) iz cijele Europe te više biskupa i svećenika zapadnog obreda, predvodi zagrebački nadbiskup i metropolit kardinal Josip Bozanić, uz pratnju mješovitog zbora zagrebačke katedrale. Time započinje završnica svečane proslave 400. obljetnice utemeljenja Marčansko-križevačke grkokatoličke biskupije u Hrvatskoj.
U petak i subotu 23. i 24. studenoga u prostorijama Hrvatske biskupske konferencije na zagrebačkom Ksaveru, znanstveni je skup na temu „Drugi vatikanski koncil i Istočne Katoličke Crkve" s naglaskom na Godini vjere i novoj evangelizaciji. U petak 23. studenoga u 19 sati u zagrebačkoj grkokatoličkoj konkatedrali Svetih Ćirila i Metoda na Gornjem gradu, Ćirilo-Metodska 1, u 19 sati svečana je liturgija sv. Ivana Zlatoustoga, pjeva muški sastav Ćirilo-Metodova kora, a predslavi je veliki nadbiskup kijevsko-halički Svjatoslav Ševščuk. U subotu 24. studenoga svi grkokatolički biskupi nakon prijepodnevnog završetka znanstvenoga skupa hodočaste u hrvatsko marijansko svetište Majke Božje Bistričke u Mariju Bistricu, gdje će svečanu liturgiju sv. Ivana Zlatoustoga u 16.30 sati predvoditi nadbiskup Cyril Vasil, tajnik Kongregacije za Istočne crkve u Rimu uz pratnju Ćirlo-Metodova kora.
U nedjelju 25. studenoga svečana je završnica cjelogodišnjeg slavljenja 400. jubileja uspostave Marčansko-križevačke biskupije u Hrvatskoj. Arhijerejsku liturgiju sv. Ivana Zlatoustoga u 10.30 sati u grkokatoličkoj katedrali Presvete Trojice u Križevcima predslavi križevačk biskup Nikola Kekić, u suslavlju sa svih četrdesetak grkokatoličkih biskupa te svećenika, također i više rimokatoličlih biskupa i svećenika, a pjeva križevački katedralni mješoviti zbor. Završnicu proslave s arhijerejskom liturgijom prenosit će HTV na drugom programu s početkom u 10.30 sati.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.