Papina kateheza na općoj audijenciji

15.11.2012.

U našem dobu se zbila posebno opasna pojava za vjeru: postoji naime neki oblik ateizma kojeg definiramo upravo kao "praktični", u kojem se ne niječu istine vjere ili vjerski obredi, već se jednostavno smatraju nevažnim za svakodnevni život, odvojenim od života, beskorisnim. Često se, tada, vjeruje u Boga na površan način, živi se "kao da Bog ne postoji", upozorio je Papa primijetivši kako su svijet, čovjek i vjera tri puta koja vode spoznaji Boga
Vatikan, (IKA) - Svijet, čovjek i vjera su putovi kojima se otvara ljudsko srce za spoznaju Boga, rekao je papa Benedikt XVI. u katehezi tijekom današnje opće audijencije kojom je nastavio niz kateheza posvećenih vjeri. Često smo u opasnosti da nas zaslijepe svjetovna blještavila i tako izgubimo put koji vodi do Gospodina, rekao je papa Benedikt XVI. Bog nas, međutim, neumorno traži, vjeran je čovjeku kojeg je stvorio i otkupio, ostaje nam blizak u našem životu, jer nas ljubi. To je sigurnost koja nas mora pratiti svakoga dana, premda određeni rašireni mentaliteti otežavaju Crkvi i kršćanima prenositi radost evanđelja svakom stvorenju i sve dovesti do susreta s Kristom, jedinim Spasiteljem svijeta, rekao je Papa. U našem dobu se zbila posebno opasna pojava za vjeru: postoji naime neki oblik ateizma kojeg definiramo upravo kao "praktični", u kojem se ne niječu istine vjere ili vjerski obredi, već se jednostavno smatraju nevažnim za svakodnevni život, odvojenim od života, beskorisnim. Često se, tada, vjeruje u Boga na površan način, živi se "kao da Bog ne postoji". U konačnici, međutim, taj novi način života je još destruktivniji, jer vodi ravnodušnosti prema vjeri i pitanju Boga. Suočena s takvim stanjem, Crkva, vjerna Kristovu poslanju, ne prestaje nikada potvrđivati istinu o čovjeku i njegovu određenju, istaknuo je Papa u svojoj katehezi.
Kakve odgovore može dati vjera na ateizam, skepticizam, ravnodušnost prema vertikalnoj dimenziji, da bi se čovjek našeg doba nastavio propitkivati o postojanju Boga i zaputio se putovima koji vode njemu?, zapitao se Papa pred desetak tisuća hodočasnika i odgovorio kako prije svega moramo suvremenom čovjeku pokazati vrijednost svijeta i pomoći mu da otkrije njegovu ljepotu i ustrojstvo. Svijet nije bezlična magma. Što ga više poznamo to više otkrivamo predivne mehanizme i vidimo da iza svega toga stoji kreativan um. Drugi put koji nam pomaže otkriti Božje postojanje je čovjek, jer se u njemu – kako kaže sv. Augustin – nalazi istina. Nažalost zbog prevelike buke i rastresenosti nismo u stanju zaustaviti se i zagledati duboko u sebe i otkriti onu žeđ za beskonačnim koju nosimo u sebi, koja nas tjera da se izdignemo iznad sebe i koja upućuje na Nekoga koji je može utažiti. Treći put koji bi nas mogao dovesti do Boga je – prema Papinom uvjerenju – vjera. To nije jednostavni sustav vjerovanja i vrijednosnih sudova. Onaj koji vjeruje sjedinjen je s Bogom, otvoren njegovoj milosti, snazi ljubavi. Tako njegov život postaje svjedočanstvo ne samog sebe, već Uskrsloga, i on se ne boji svoju vjeru pokazati u svakodnevnom životu. To nije nipošto iluzija, bijeg od stvarnosti, ugodno utočište, sentimentalizam, već je uključenost čitavog života i to je navještaj evanđelja, Radosne vijesti koja je kadra osloboditi čitavog čovjeka, rekao je Papa.

Izvor: IKA

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.