Darko Kralj nosit će hrvatsku zastavu na otvaranju POI

20.08.2012.

Na ceremoniji otvaranja 14. Paraolimpijskih igara u Londonu, 29. kolovoza, hrvatsku zastavu nosit će proslavljeni paraolimpijac Darko Kralj, priopćio je Hrvatski paraolimpijski odbor.

Darko Kralj rođen je u Garešnici 1971. godine. Djetinstvo je proveo u Grubišnom Polju, gdje je pohađao osnovnu i srednju školu. Igrao je rukomet u RK Česma. Kao dragovoljac sudjelovao je u Domovinskom ratu. U srpnju 1991. godine, u raketiranju Dalja, teško je ranjen i amputirana mu je lijeva natkoljenica. Kao stopostotni hrvatski ratni vojni invalid, 2004. godine počeo se baviti atletikom za osobe sa invaliditetom u disciplini bacanja kugle. Ubrzo je postao državni prvak i rekorder.

Od 2006. godine trener mu je Ivan Ivančić (inače trener i naše zlatne olimpijke Sandre Perković), a u svibnju 2008. na 11. Otvorenom atletskom prvenstvu Hrvatske za osobe s invaliditetom u Rijeci, daljinom od 14,04 metra postavlja novi svjetski rekord. Time je postao i prvi bacač kugle koji je u svojoj kategoriji tjelesnog oštećenja prebacio daljinu od 14 metara.

Na 13. Paraolimpijskim igrama u Pekingu osvojio je prvo hrvatsko paraolimpijsko zlatno odličje s novim svjetskim rekordom od 14,43 metra. Na POI u Pekingu čak je pet puta popravljao svoj svjetski rekord.

U studenom 2009. godine u indijskom gradu Bangaloreu na Svjetskom atletskom IWAS prvenstvu, bacio je kuglu 14,40 metara i osvojio zlato.

Izvor: Hina i laudato.hr

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.