Ruski sud članice skupine Pussy Riot proglasio krivima

17.08.2012.

Zagreb, 17. kolovoza 2012. – Današnja odluka ruskog suda da članice prosvjedne punk-rock skupine Pussy Riot proglasi krivima za “huliganstvo”, težak je udarac za slobodu izražavanja u Rusiji, navodi Amnesty International.

Amnesty International smatra da je suđenje optuženim članicama Pussy Riota – Mariji Aljokinoj, Jekaterini Samučević te Nadeždi Tolokonikovoj – bilo politički motivirano te da su one bile neopravdano procesuirane za nešto što je legitiman – premda potencijalno uvredljiv – prosvjedni čin.

Amnesty International također smatra da su sve tri aktivistice zapravo zatočenice savjesti, pritvorene samo zbog mirnog izražavanja svojih uvjerenja.

“Ruske vlasti trebale bi odmah i bezuvjetno osloboditi članice Pussy Riota,” izjavio je John Dalhuisen, direktor Amnesty Internationala za Europu i središnju Aziju. “Brojne mjere kojima se ograničava sloboda izražavanja i okupljanja uvedene su kao odgovor na val prosvjeda koji je popratio nedavne parlamentarne i predsjedničke izbore. Ovo suđenje još je jedan pokušaj Kremlja da odvrati ljude od izražavanja neslaganja, čineći ga nezakonitim. Vrlo je vjerojatno da će učinak ovog suđenja biti upravo suprotan“.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.