Drugačiji odmor za mlade – kamp Modrave

10.07.2012.

Duhovno-rekreacijski kamp Modrave svoja je vrata mladima otvorio na ljeto 2003. kada je prva grupa mladih na inicijativu p. Luke Rađa provela svoj odmor u radu, molitvi i zajedništvu. Nakon deset godina postojanja, i ovogodišnji ljetni termini su „bukirani“ i to od 8. srpnja do 2. rujna. Na vrlo jednostavan način, Modrave ostvaruju sve ono što jedan mladi čovjek želi od ljeta. To je spoj prirode i vjere, osama i mjesto susreta, zabava i meditacija, mjesto gdje se zaljubljuje u život.

Ovaj najveći i najpoznatiji projekt Udruge SKAC jedinstven je po inovativnom pristupu mladom čovjeku, koji je sagledan u cjelini svojih potreba i osobnosti.

Osnovni je cilj projekta Modrave: ponuditi mladima model kvalitetnog druženja bez alkohola, droge i buke: kroz različite duhovne, edukativne, sportske i radne aktivnosti te tematske katehetske radionice mladi razvijajući svoj izvorni duhovni identitet uče životne vještine koje im mogu u bitnome pomoći u svladavanju svakodnevnih poteškoća, razvijanju samopouzdanja, prepoznavanju svojih talenata i konstruiranju cjelovite osobnosti, na dobro sebe i zajednice.

Ideja vodilja je utemeljenje dobro organizirane oaze jednostavnog načina života kroz njegove tri najbitnije sastavnice: druženje, rad i molitva. Mladima se želi ponuditi model drugačijeg življenja: izvornog, aktivnog i kreativnog, oslobođenog konzumerizma i njegove dokolice, obilježenog neposrednim dodirom s prirodom i iskrenom interakcijom s drugima.

Ostvarenjem kampa Modrave, poručuju organizatori iz SKAC-a, uzdrmano je uvjerenje da mladi ne znaju cijeniti jednostavnost života i fizički rad, da ne znaju biti kreativni i slobodoumni, otvoreni životu u njegovoj punini. Modrave dokazuju da se isto se može i na drugačiji način. Plesati se može i na suncu, pjevati i bez alkohola, može se umivati i u moru, spavati na zemlji, sjediti na kamenu te se rad može doživjeti kao odmor.

Izvor: Laudato/SKAC

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.