Europsko prvenstvo u nogometu iz druge perspektive Navijači i hodočasnici u Poljskoj

05.07.2012.

Europsko nogometno prvenstvo ušlo je u samu završnicu. Mnogi navijači šesnaest reprezentacija pratili su svoje ekipe u Poljsku i Ukrajinu. Među najbrojnijima i najglasnijima bili su hrvatski navijači, a među njima bila je i nekolicina mladih aktivnih u događanjima za mlade u našoj Nadbiskupiji. Oni su pohodili Poljsku i prisustvovali utakmicama Hrvatske nogometne reprezentacije.

O hrvatskim navijačima već je mnogo pisano u medijima, oni uglavnom ističu ono loše, mnogi čak preuveličavaju i iznose neistine, kako domaći tako i strani mediji. No činjenica je da je velika većina hrvatskih navijača svojim ponašanjem zaslužila pohvale, a kako su navijali najbolje se čulo na utakmicama.
Hrvatski navijači molili u Poljskoj

Na tribinama među hrvatskim navijačima moglo se vidjeti zastave s natpisima najpoznatijih hrvatskih marijanskih svetišta, zastave s križevima, a svoje mjesto među mnoštvom hrvatskih znakova našla je i zastava Vatikana. U gradovima gdje su boravili naši navijači, stekli su simpatije domaćeg stanovništva, a posebno su prijateljevali s Ircima. Topli Poljaci radosno su dočekali goste u svojim gradovima.

Lokalna Crkva u Poznanju i Gdanjsku organizirala je nedjeljama misna slavlja na jezicima zemalja koje su igrale utakmice u tim gradovima. Tako je prva misa na hrvatskom bila u nedjelju, 10. lipnja u crkvi Presvetog Otkupitelja u centru Poznanja. Bez medijske najave, na misi se okupilo stotinjak vjernika od čega tridesetak hrvatskih navijača koji su na kraju mise zapjevali "Zdravo Djevo, Kraljice Hrvata". Neki su sasvim slučajno ušli u crkvu i bili iznenađeni misom za Hrvate. Naše navijače moglo se susresti i u drugim crkvama kako mole, a oni najuporniji pronašli su i mjesta gdje je izložen Presveti oltarski sakrament. Bilo je navijača koji su posjetili i poznato Marijansko svetište u Czestochowi.
Ljubav prema domovini i Crkvi
Misa u Gdanjsku nedjelju uoči utakmice Hrvatske i Španjolske bila je pravi blagoslov za sve okupljene. Okupilo se sedamdesetak navijača, uglavnom samo onih do kojih je večer ranije stigla informacija da će biti misa na hrvatskom jeziku. Da su o misi izvijetili mediji, sigurno bi crkva bila puno jer od svih pozvanih na misu tek je jedna grupica od šest navijača rekla da ih ne zanima odlazak na misu. Euharistijsko slavlje predslavio je p. Zbigniew Lesizcka, misionar Krvi Kristove, koji je osam godina boravio u Zagrebu. Posebno iznenađenje bila je glazbena animacija. Pet mladih Poljakinja naučilo je toliko dobro pjesme na hrvatskom jeziku da su neki navijači bili uvjereni da su one Hrvatice.

Nakon mise hrvatski navijači spontano su prikupili milostinju u znak zahvale što su p. Zbigniew i njegovi mladi došli animirati misu i to iz 50 kilometara udaljenog gradića od Gdanjska. Netko je putovao 1000 kilometara da bodri svoju reprezentaciju, netko 50 kilometara da animira misu za svoju braću i sestre vjernike, a i jedno i drugo iz ljubavi, ili prema domovini ili prema Crkvi.
Autor: Luka Hudinčec

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.