Park groblje Mirogoj Besplatno razgledanje elektromobilom

04.07.2012.

Znate li da je jedna od najposjećenijih atrakcija grada Zagreba, Park groblje Mirogoj, i ovoga ljeta moguće razgledati vozeći se elektromobilom ili minibusom? U toj usluzi posjetitelji groblja Mirogoj mogu uživati svakoga dana i to besplatno, pa će ga unatoč ljetnim vrućinama moći obići svi koji žele.

Mirogoj nije samo posljednje počivalište umrlih, nego prekrasan park i umjetnička galerija na otvorenom i mnogi ga smatraju jednim od najljepših groblja u Europi. Najveća atrakcija groblja su veličanstvene mirogojske arkade, sagrađene prema projektu njemačkog arhitekta Hermana Bollea. Monumentalna kompozicija s čak 500 metara dugim nizom neorenesansnih arkada i 20 kupola jedan je od najvećih projekata europskog historicizma. Na tom je projektu Herman Bolle radio od 1879. do 1917. godine, a prema njegovim nacrtima izgrađena je i kapela Krista Kralja. Tu su i mnoge druge atrakcije – arhitektura isprepletena s prirodnim okruženjem, paviljoni, galerije skulptura koje su ovom središnjem zagrebačkom groblju priskrbile nadimak “hrvatski Panteon”. To i ne čudi jer osim što je mjesto vječnog počivališta mnogih znamenitih pokojnika, mira i spokoja, posjetitelji se na Mirogoju mogu diviti umijeću i talentiranosti velikog arhitekta.

Pozornost privlači i Krematorij, djelo zagrebačkih arhitekata (Hržića, Krznarića i Mancea), spoj modernog arhitektonskog izraza i tradicionalnog nadahnuća. Zdanje Krematorija gotovo je nevidljivo s ceste, uklopljeno je u plitke zasjekline brijega, no punu sliku posjetitelji uočavaju tek kada zakorače u njegove zavojite hodnike i stignu do velikih ceremonijalnih dvorana gdje arhitektonska dostignuća pokazuju svu raskoš. Prostorija velike ceremonijalne dvorane zastakljena je prema atriju oproštaja te se po potrebi čitav stakleni polukružni zid vertikalno diže i može se koristiti kao jedinstven prostor. Staklena pregrada Male dvorane smještena je pak nad dolinom s Gajem urni pa iz toga ugla pogled doista impresionira.

Besplatna vožnja elektromobilom i minibusom po groblju Mirogoj i Krematoriju moguća je svakog dana od 7.30 do 15 sati, dok do Gaja urni na Krematoriju svakodnevno do dana Svih Svetih vozi kombi od 8 do 16 sati, osim što ne prometuje u slučaju loših vremenskih uvjeta.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.