Nova blazenica Hildegard Burjan uzor političarima

02.02.2012.

Hildegard Burjan proglasena je blazenom 28. sijecnja u katedrali svetoga Stjepana u Becu. Nedavno proglasena blazenica rodjena je 1883. godine u Njemackoj. Podrijetlom je Zidovka a obratila se na katolicanstvo. Kad se udala preselila se u Bec, gdje je nedugo potom usla u austrijski parlament.

Kako donosi Radio Vatikan, u politickom zivotu zivjela je kao prava krscanka koja nosi Radosnu Vijest. Godine 1912. osniva udrugu za pomoc najpotrebnijim beskucnicima i pomoc obiteljima te se bori protiv rada maloljetnika. Godine 1919. utemeljuje sestre milosrdnog djelovanja.

„Hildegard je dokazala da se i u politici moze postići svetost“, izjavio je kardinal Christoph Schönborn.

Hildegard je bila zena duboke vjere i iznimno vjerna krscanka. Ona dakle, svjedoci evandjelje svojim djelima. Danas se mnogo govori o “novoj evangelizaciji”.

„Mnogi se pitaju: koja je stvar ispravna? Vjerujem da beatifikacija Hildegard Burjan dolazi u pravom trenutku. Ona je krscanka koja ne uvjerava mnogim rijecima, nego djeluje. Za rad nam ne pomaze samo teorija nego rijeci i djela zajedno. Sto u danasnje vrijeme znaci biti ucenik Isusov. Dovoljno je pogledati novu blazenicu Hildegardu Burjan te njezino djelovanje u parlamentu i izvan parlamenta i uvjeriti se u to sto znaci biti krscanin!“, zaključio je kard. Schönborn.

U ponedjeljak su moci nove blazenice koje su se cuvale u crkvi servita u Becu prenesene u kapelu nove blazenice u kucu maticu sestara koje je osnovala. Svecanu je procesiju predvodio bexki nadbiskup.

Izvor: Radio Vatikan

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.