MISA MLADIH - petak, 20.30, Bazilika Srca Isusova, Palmoticeva 31

11.11.2011.

Dragi mladi prijatelji;
Sretni smo sto nasa MISA PETKOM postaje nova tradicija koja puno obecava. Otkrili smo kako ima prostora i potrebe za necim takvim, te nas to silno raduje. Duzni smo uciniti sve da se otvorimo svemu onome kamo Duh Bozji bude htio zapuhati, ili vec puse. A to najvise prepoznajemo kroz nasa osobna ispunjenja: tamo gdje nam srce vise gori, tamo je Gospodin.

Misa u stilu mladih – snaga „nove evangelizacije“
Kako vrijeme odmice, sve vise se naslucuje u kojem smjeru dalje treba biti otvoren za animiranje nasih „MISA MLADIH.“ Cini nam se kako ubuduce moraju biti puno bogatije liturgijskim izrazima. Shvacamo kako trebaju biti izrazito aktivne, konkretne, rjecite - na tragu onoga kako izgledaju Mise sa Svetim Ocem, Mise na susretima mladih, na Modravama ... i tako jos zivlje izricati ono što Sveta Misa u sebi jest: susret, gozba, slavlje, zrtva, molitva, rijec i navještaj. A mora govoriti i o tome tko smo to mi: djeca Bozja – koja to znaju i to svjedoce. Drugim rijecima, Misa mladih petkom treba postati Sveta Misa koja ima i snagu „nove evangelizacije“ – o kojoj je govorio prethodni blazeni Papa Ivan Pavao II. U tom smislu to jos vise mora biti MISA MLADIH na kojoj sudjelujemo doista je aktivno slaveci.

Druge perspektive Mise mladih
Takodzer bi smo na ovim nasim Misama uskoro zeljeli pozivati i druge propovjednike koji se bave pastoralom mladih, te se nadamo da ce ova Misa utoliko poprimiti jedan jos opcenitiji karakter. Zelimo biti otvoreni za sve dobro sto ova nasa Misa moze biti i postati. Veselim se sto cemo, ako je to Volja Bozja, na ovaj nacin zadovoljiti zivu potrebu mladih da na svoj nacin izreknu Bogu koliko im je On svet i vazan, na vlastitu i Bozju radost.

Liturgijska grupa
Kako bi to doista trajno i dobro funkcioniralo, kako bi kroz njih sto izrazajnije izrekli ono sto se na Svetoj Misi zbiva, nastaje jedna liturgijska grupa koja ce pripremati, ili koordinirati animiranjem Svete Mise. Svi oni koji bi rado u ovome sudjelovali, mogu se nakon mise javiti kako bi smo uspostavili kontakte i dalje mogli na tome suradzivati.

Tema – nakana Mise mladih
Nastavljamo s praksom da vam saljemo temu za razmisljanje uoci nase Mise. To ce biti stalna praksa, i cinimo sve da ubuduce ove Mise budu jos izrazajnije i liturgijski bogatije. Svaka od nasih misa uvijek imat ce drugaciju temu. Pozvani ste takodzer na Misama mladih sudjelovati i na taj nacin da predlazete nakane nasih Misa.

Razmisljanje za ovu Svetu Misu: Ne grijeh, nego ljubav je tema!
Krist nam ponekad, kao i u danasnjem Evandzelju, govori o necemu o cemu sigurno nerado govori, i sto ga sigurno ne veseli: o strahotama, teskim vremenima, kataklizmama ... Jesmo li se ikada zapitali: Kako se sjeca On koji vidi i znade sto ce se zbiti? Kako je njemu gledati nas koji nismo svjesni sto nam grijeh cini, i gledati sto nas unistava. Kako se u takvoj situaciji osjeca netko tko te jako voli? Ako pokusamo proniknuti u Isusovo srce, otkrit cemo nesto sto do sada nismo promatrali: kako s boli navijesta sto ce se zbiti. To je trpljenje onoga koji voli ...

Tu ljubav moramo ljubiti.Mozda ne mogu biti bolji? Mozda se ne znam popraviti, mozda se ne mogu othrvati nekom grijehu ili slabosti. Ali, jednu vrlo vaznu stvar ipak mogu napraviti: mogu izabrati da volim takvoga predanoga Isusa. A tako se vracamo i na najvazniju, onu prvu zapovijed: ljubi gospodina Boga svim srcem svojim, svom dusom svojom ... Ljubav prasta mnostvo grijeha ...

Ljubiti Boga – koji je ljubav. Voljeti ljubav kojom sam ljubljen! To je prva, i nema vece zapovijedi od ove. Ako tako cinim, onda mogu biti miran – jer: ljubav prasta mnostvo grijehastvar mogu napraviti: zavoljeti takvoga predanoga Isusa. A tako se vracamo i na najvazniju, onu prvu zapovijed: ljubi gospodina Boga svim srcem svojim, svom dusom svojom ... Ljubav prasta mnostvo grijeha ...

Ljubiti Boga – koji je ljubav. Voljeti ljubav kojom sam ljubljen! To je prva, i nema vece zapovijedi od ove. Ako tako cinim, onda mogu biti miran – jer: ljubav prasta mnostvo grijeha.

Molitvena priprava:
U svetoj misi mora biti i prostora za molitvu. Svatko od nas nosi odredzene muke i zivi sa svojim posebnim poteskocama. Svi imamo zelju to i izreci pred Bogom i zajednicom. Stoga u Misama mladih zelimo stvoriti prostora i za to. Pozivam te da napises svoju molitvu – bilo da je to osobna nakana, bilo da je to nakana za nekoga tko ti je pri srcu. Na molitvama oznaciti jesu li ili nisu za citanje pod Misom. Sve molitve tako napisane, prikupit cemo u kosaricu, te ih kao nase darove prinijeti na oltar. Potom ce iste biti procitane kao „molitve vjernika“. (Poslije Svete Mise sve ce biti spaljene).

Dodzi da ucimo o Ljubavi, razmisljamo o njoj i za nju molimo, i da se i za tebe pomolimo.

p.s.
Danas je sveti Martin. Ceka nas kuhano vino.

Vidimo se!

Vaš SKAC i pater Ike

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.