Križni put, bdijenje i misno slavlje sa Svetim Ocem bili su središte Svjetskog dana mladih u Madridu Zajedno u Kristu do Madrida i SDM-a 2011.

24.08.2011.

Nica, Avignon, Lourdes, Gijon, Oviedo, Santiago de Compostela, Salamanca, Avila, i napokon – naš krajnji cilj – Madrid. Po dolasku u španjolsku prijestolnicu, u petak, 19. kolovoza sudjelovali smo na svetoj misi koju je predvodio nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić, koji je prethodno za mlade Hrvate koji sudjeluju na 26. Svjetskom danu mladih održao i prigodnu katehezu.

Kardinal je na misi mladima poručio da se od njih u današnjem vremenu očekuje da čine radikalne poteze te budu spremni donositi radikalne odluke jer upravo je svjedočenje bit kršćanstva. „Oni koji svjedoče, oni navještaju“, poručio je kardinal mladima stavljajući pred njih kao primjer blaženog Alojzija Stepinca.

U petak navečer sudjelovali smo na križnome putu koji se odvijao na centralnim ulicama Madrida. Sva raskoš španjolske umjetnosti mogla se prepoznati u skulpturama prikaza Kirstove muke i smrti kojima su bile obilježene postaje križnoga puta. No, mnogo više od same stvaralačke umjetnosti dotaknule su nas riječi postaja križnoga puta i Papin poziv da ne ostanemo ravnodušni na križeve i patnju svijeta koji nam je povjeren. Uz blagoslov i himnu susreta Papa nam je pošao ususret pa smo ga uz „alelelujakanje“ ponovno imali priliku pozdraviti iz neposredne blizine, baš kao prije nekoliko mjeseci u Zagrebu.

Subotnji dan obilježen je pripremama za središnje slavlje ovogodišnjeg Svjetskog dana mladih. Već od jutra rijeke mladih hodočasnika slijevale su se prema starom aerodromu Quatro Vientos gdje se imalo održati bdijenje sa Svetim Ocem. Među dva milijuna mladih i zastavama cijeloga svijeta ponosno su zaviorile i naše zastave, a ni zagrljaji dragih nam prijatelja nisu izostali. Kišno nevrijeme pomrsilo je planove organizatora, no za nas je susret time samo postao posebniji jer je od nas Bog na taj način zatražio žrtvicu koja je urodila plodom zajedničke molitve i međusobnog pomaganja u trenucima kada su oblaci pokazivali svoje zube. Iako je program bio pomalo isprekidan, sam Papa je bio dirnut našim zajedništvom i poželjevši nam mirnu noć poručio nam: „Papa se ponosi vama!“

Buđenje uz pjesmu himna nedjeljne jutarnje molitve s mladom Crkvom cijeloga svijeta uistinu je bilo posebno. Papa je izrazio želju da pozdravi sve prisutne mlade izbliza pa je uoči svečanog misnog slavlja u papamobilu prošao stazama aerodroma blagoslivljajući nas. Unatoč suncu koje je nemilosrdno pržilo ništa nije moglo umanjiti veličanstvenost i dostojanstvo misnog slavlja sa Svetim Ocem. Postavljajući nam Isusovo pitanje učenicima iz Matejevog evanđelja: „A vi, što vi kažete, tko sam ja?“, Sveti Otac podsjetio nas je na to kako je vjera prije svega Božji dar čovjeku i pretpostavlja osoban odnos s Bogom uz potpuno predanje razuma, volje i osjećaja. Papin, a i naš, odgovor bio je jedinstven: „Isuse, ja znam da si Ti Sin Božji koji si dao svoj život za mene. Želim Te vjerno slijediti i biti vođen Tvojom riječju. Ti me poznaješ i voliš. Vjerujem ti i polažem svoj život u Tvoje ruke. Želim da budeš snaga koja me drži i radost koja me nikad ne napušta!“ Duboka tišina koja je odzvanjala starim madridskim aerodromom nakon propovijedi Svetoga Oca najbolje je pokazala koliko su nas Njegove riječi uistinu dotakle i potakle na promišljanje i molitvu.

Preostalo vrijeme boravka u Madridu proveli smo upoznajući bogatu kulturnu baštinu španjolske prijestolnice, svjedočeći ljepotu susreta s Kristom i Crkvom ulicama Madrida i pjesmom koja je odjekivala metroom i autobusima. Kruna hodočašća bile su zaruke dragih nam prijatelja koje su na svim licima izmamile osmjehe od uha do uha i iskrenu radost što možemo dijeliti njihovu radost u tim trenucima! Iako snenih očiju, ali prepuna duha sletili smo na hrvatsko tlo u utorak, u ranim jutarnjim satima. Bilo je neizbježno počastiti pjesmom i radošću sve prisutne u zagrebačkoj zračnoj luci i tako već započeti svjedočko poslanje koje u svakome od nas tinja nakon tolikih primljenih milosti i blagoslova koje je zaista nemoguće prebrojati!

Do nekog sljedećeg javljanja sa Svjetskog dana mladih 2013. u Rio de Janeiru...Esta es la juventud del Papa! Mir vama!
Autor: Marta Grković i Valentina Gusić

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.