Madrid: Prihodi od Svjetskog dana mladih kao pomoć krizom pogođenom gospodarstvu

12.08.2011.

Organiziranje Svjetskog dana mladih neće koštati porezne obveznike niti jednog jedinog eura, jer će se zahvaljujući donacijama sudionika i sponzora gotovo potpuno samostalno financirati, odbacio je madridski nadbiskup kritike

Madrid, (IKA) – U teškoj gospodarskoj krizi koja je pogodila državu španjolskom bi gospodarstvu mogli pomoći prihodi od Svjetskog dana mladih koji će se od 16. do 21. kolovoza održati u Madridu. U Španjolsku, odnosno njezin glavni grad, tih će dana hodočastiti stotine tisuća mladih katolika iz cijelog svijeta. Kako je istaknuo voditelja financija Svjetskog dana mladih Fernando Gimenez Barriocanal, financijska dobit za zemlju tih dana mjerljiva je u više milijuna eura. Samo na turističkoj ponudi Madrid će, procjenjuje on, zaraditi oko 10 milijuna, dok bi ukupni prihodi mogli biti oko 100 milijuna eura.
Španjolskoj Vladi koja radi na drastičnim mjerama štednje i rezanja državnih troškova, ovih se dana iz nekih krugova predbacuje zbog troškova za organizaciju Svjetskog dana mladih. Vlada je 8. kolovoza zabranila masovne prosvjede protiv posjeta pape Benedikta XVI., koje je oko 140 društvenih, ateističkih i reformatorskih skupina planiralo održati 17. kolovoza. Na prosvjede zbog troškova poreznih obveznika za Papin posjet zemlji pozvao je pokret "Demokracija sada" koji se od svibnja protivi Vladinim mjerama štednje. Riječ je o "pogrešnoj" kritici, upozorio je predsjednik Španjolske biskupske konferencije i madridski nadbiskup kardinal Antonio Maria Rouco Varela. Organiziranje Svjetskog dana mladih neće koštati porezne obveznike niti jednog jedinog eura, jer će se zahvaljujući donacijama sudionika i sponzora gotovo potpuno samostalno financirati, rekao je kardinal. Također, s obzirom na gospodarsku krizu, izdaci su svedeni na minimum, te će ukupno iznositi od 55 do 62 milijuna eura.
Osim konkretne financijske dobiti ugostiteljima, poduzetnicima i turističkim djelatnicima, događaj zbog velike medijske pozornosti koju će imati diljem svijeta, donosi i značajan publicitet i priliku za promociju zemlje, ističu organizatori. Iz Madrida će tih dana izvješćivati oko četiri tisuće novinara iz cijelog svijeta, a Papin posjet uživo će moći pratiti oko 600 milijuna televizijskih gledatelja.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.