Mladi Đakovačko-osječke nadbiskupije putuju na Svjetski susret mladih

09.08.2011.

Povjerenik za mlade Đakovačko-osječke nadbiskupije Filip Perković okupio je 8. kolovoza u župi Svete Obitelji u Osijeku mlade Osječane koji će 9. kolovoza, u večernjim satima krenuti u Madrid na Svjetski susret mladih te je dao posljednje upute prije putovanja. Svjetski susret mladih održava se u glavnom gradu Španjolske, Madridu, od 16. do 21. kolovoza pod geslom „Ukorijenjeni i nazidani na Kristu i učvršćeni vjerom". Mladima Đakovačko-osječke nadbiskupije priključilo se nekoliko mladih Porečko-pulske biskupije te će na put krenuti 174 hodočasnika koji čine najveću pojedinačnu skupinu iz Hrvatske. Za prijevoz osigurana su 4 autobusa, tri kreću iz Osijeka (terminal Panturista, Ulica Leopolda Mandića 33), a jedan iz Slavonskog Broda (parking kod Autobusnog kolodvora).

Nakon polaska mladi će s 10. na 11. kolovoza noćiti u Francuskoj, a potom će u večernjim satima doći u Biskupiju San Sebastian na sjevernom dijelu Pirinejskog poluotoka uz samu granicu s Francuskom. Tamo će prije programa Svjetskog susreta mladih sudjelovati na manifestaciji "Dani u biskupijama" od 11. do 15. kolovoza.

U San Sebastianu mladi će biti gosti župe El Rosario (Kraljice Svete Krunice), noćit će u dvorani u sklopu Gradskih bazena toga grada. Sudjelovat će u programu koji je pripremila župa domaćin, a 13. kolovoza posjetit će Loyolu - mjesto rođenja sv. Ignacija Loyolskog, osnivača Družbe Isusove. U Loyoli će se sastati svi hodočasnici koji borave u ovoj španjolskoj biskupiji te će zajedno moliti krunicu na 20 jezika, sudjelovati u misnom slavlju i predviđenim radionicama. U nedjelju, 14. kolovoza predviđeno je sudjelovanje na misnom slavlju u župi domaćina, a na svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo, 15. kolovoza, nakon mise koju će za sve mlade u toj Biskupiji predvoditi biskup San Sébastiana, krenut će se prema Madridu, gdje je dolazak mladih predviđen u večernjim satima.

Za mlade Đakovačko-osječke nadbiskupije smještaj u Madridu predviđen je u dvorani Gradskih bazena u San Fernandu del Henares. Po dolasku u Madrid sudionici će dobiti ruksak Svjetskog dana mladih u kojemu će se nalaziti: Evanđelje, liturgijski vodič, Vodič SDM-a u kojemu će biti označeni svi dijelovi Madrida u kojima će se održavati programi Susreta, raspored liturgijskog i kulturnog programa, YouCat, majica s logom SDM-a, kapa za zaštitu od sunca, krunica, lepeza, CD s himnom SDM-a i karta Madrida. Uz ruksak svaki hodočasnik dobit će i svoju akreditaciju s kojom će ući na sva događanja u sklopu programa te prijevoznu kartu grada Madrida koja osigurava besplatno korištenje javnog prijevoza.

Mladi će sudjelovati u predviđenom liturgijskom programu otvorenja Svjetskog dana mladih, katehezama i programu sa Svetim Ocem Benediktom XVI. u sklopu kojega će biti i cjelonoćno bdjenje s 20. na 21. kolovoza, te nedjeljno misno slavlje koje će predvoditi Papa. Nakon nedjeljnog misnog slavlja mladi Đakovačko-osječke nadbiskupije vraćaju se u dvoranu u San Fernando del Henares gdje će prespavati još jednu noć. Potom će 22. kolovoza krenuti prema Hrvatskoj, ponovno će noćiti u Francuskoj, a povratak u Slavoniju predviđa se u noći s 23. na 24. kolovoza. "Najvažnije je uvijek biti strpljiv i nastojati da sve prođe u što boljem redu te biti svjestan da na Svjetski susret mladih idemo kao kršćani kojima je na prvom mjestu sudjelovanje na molitvenim programima", rekao je mladima povjerenik Perković, te već sada potaknuo na zahvalnost za sve što će domaćini i organizatori pripremiti.
Uz vlč. Perkovića s mladima će putovati i župnik osječke župe Svete Obitelji fra Ilija Mijatović, župni vikar osječke župe Sv. Ćirila i Metoda Vjekoslav Lulić, fra Robert Čibarić iz vukovarske župe Sv. Filipa i Jakova, te povjerenik za mlade Slavonskobrodskih dekanata o. Ante Šiško. Na kraju informativnog susreta mladi Osječani po povoljnoj su cijeni kupili majice s logom Svjetskog dana mladih i oznakom Hrvatske po kojima će biti prepoznatljivo iz koje zemlje dolaze.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.