Audijencija srijedom Papa poziva na čitanje Biblije

08.08.2011.

„Ljeti, za vrijeme godišnjega odmora, otkrijte ljepotu čitanja Biblije“, potaknuo je Benedikt XVI. na prvoj općoj audijenciji nakon srpanjske stanke, održanoj u srijedu, 3. kolovoza u Castel Gandolfu. Obraćajući se okupljenim vjernicima na trgu ispred Apostolske palače, Papa je istaknuo duhovno i kulturno obogaćivanje čitanjem pojedinačnih svetopisamskih knjiga, prenosi Radio Vatikan.

„Zašto ne otkriti neke biblijske knjige, koje su obično manje poznate, ili smo samo u liturgiji čuli neki njihov odlomak, a nikad ih nismo u cijelosti pročitali?“, pita se Papa konstatirajući kako „mnogi kršćani nikada ne čitaju Bibliju, i stoga je slabo ili vrlo površno poznaju“.

Biblija je, nastavio je Papa, kao neka zbirka knjiga, neka „mala biblioteka“. Neke od knjiga od kojih se Biblija sastoji ostaju „gotovo nepoznate većini ljudi, pa i dobrim kršćanima“. Kao primjere, Sveti je Otac naveo: Tobiju - knjigu o obitelji i braku; Esteru - knjigu o snazi molitve i knjigu o Ruti koja govori o Božjoj providnosti. „Te se male knjižice mogu pročitati za sat vremena“, zaključio je Papa.

Benedikt XVI. potom je naveo i one malo zahtjevnije biblijske knjige vrijedne čitanja nazvavši ih pravim malim „remek djelima“. To su: „Jobova knjiga - koja se bavi problemom patnje nevine osobe; Propovjednik - knjiga iznenađuje modernošću rasprave o smislu života i svijeta, te Pjesma nad pjesmama - koja je predivan simbolički spjev o ljudskoj ljubavi“, zaključio je Papa.

Osvrćući se na Novi zavjet, Sveti je Otac istaknuo „ljepotu cjelovitog čitanja nekog evanđelja“, također i Djela Apostolskih ili poslanica. Ponovio je još jednom svoj prijedlog da Sveto pismo tijekom ljetnog razdoblja i u trenutcima pauze „bude na dohvat ruke, da se uvijek iznova u njemu uživa“. Čineći tako trenutci opuštanja mogu postati, osim kulturnog obogaćivanja, također i hrana duhu, kadra poticati spoznaju Boga i dijalog s njim, odnosno molitvu.

Autor: vg/Radio Vatikan

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.