Zaragosa i stup Jasper

29.07.2011.

Počeli smo ovaj "blogger je hodočašće" na španjolski stranice marijanske pobožnosti u Madridu, gdje je Gospa časti pod naslovom Gospe od Almudena. Ja napomenuti da je priča o Almudena, barem koliko legendi kao povijesna činjenica. Ova mješavina legende i činjenice također vrijedi i za naše sljedeće odredište, Zaragoza. Iz Madrida, a zatim, pođimo oko 275 km sjeveroistočno. U blogosphere, sve putne se brzinom svjetlosti, tako da ćemo biti tamo ni u kojem trenutku.

U Zaragozi, susrećemo Marije pod drugim naslovom, Djevice stup ili na španjolskom, la Virgen del Pilar. Prvi zajedničko između Zaragoze je Djevice stup i Madridu Djevice Almudena, osim Majke Božje naravno, da oboje pobožnosti tradicionalno su pratiti natrag do Sv Jakova apostola.

MOLITVA: prvi stup kršćanskog poslanja

Usprkos oskudnosti pisanih zapisa o životu sv veći i svojim ranim mučeništva, bio je odrubljena glava je Herod Agripa po povratku u Jeruzalem u 44 CE / AD (usp. Dj 12,1-2) - možemo utvrditi da je taj ideal misionar i prvi mučenik među dvanaest apostola bio čovjek molitve. Gotovo pedeset godina, Ad gentes ("Da naroda"), Drugi vatikanski koncil je Dekret o misije djelatnost Crkve, podsjetio da "prožeta živu vjeru i nadu da nikad ne uspije, misionar mora biti [osoba] molitve "(br. 25). Ove riječi Ad gentes čitati kao zakašnjeli opis Jakova, sina Zebedejeva.

Misionar kalibra sv moraju biti molitveno, ali čak i St. James, po tradiciji apostol koji je evangeliziran dobro u ono što je sada Španjolske, imao trenutke sumnje, nestrpljivost, tuga i trenuci žele odustati. Pismo nam govori da je Santiago, kako se zove na španjolskom, bio je temperamentan, Isus zove ga je jedan od "Sons of Thunder", (Marko 3,17). Molitva je način da se ugušiti oluje koje muči naš duh (na odgovarajući način, španjolski naziv za oluje je Una tormenta). Molitva omogućuje Duh Božji da nas tješi i da rade Božje poslanje u svijetu, kao što je to hoće, kroz nas.

Ne iznenađuje, dakle, po dolasku u Zaragozi St. James je navodno su se okrenuli na molitvu u vrijeme gotovo neuspjeha u širenju kršćanstva u regiji. Njegov noć molitve je odgovorio s ukazanja Blažene Djevice Marije drži Dijete Isusa u naručju. Iako legendarni događaj, ovaj ukazanju Marija je njezin jedini zabilježen viđenje izvan Izraela prije njezina Uznesenja na nebo. Marije uvjereni St. James kako ne bi ne širiti vjeru kroz svoje propovijedanje. Doista, Zaragoza je postao središte apostola misije napore u Iberia.

Ovo mjesto se My House "

Od skromnih početaka kao kapela nad stupac i Marian slike, Dom Božji da sv naredio izgrađen u Zaragozi će biti uništena i obnovljena, proširena, ili imati svoj stil promijenio mnogo puta tijekom stoljeća. U četvrtom stoljeću, Konstantin sam bazilika izgrađena je u stilu rimske carske kapele, gdje je bio. Rimljani, Goti, Vandali, a Mauri onda svi borili za kontrolu područja u antičko doba. Kao rezultat toga, mala kapela je uništena, ali nijedan od tih zaraćenih skupina usudio oskrnaviti Marijinu sliku ili stup na kojem je stajao. Nakon što je Reconquista osiguran Zaragozi za kršćane još jednom, kralj Alfonso I. i biskup Zaragoze 1119 - 1128, Pedro de Librana, naredio romanička crkva biti izgrađena. Pedro de Librana Također je napisao ono što je prepoznata kao najraniji pisani račun ukazanja Sv Jakova Djevice stup. Nakon požara u 1434, ruševine romaničke bazilike je na gotičkom stilu. Additons napravio kralj Charles II postupno pretvorio u gotičkom baroka, stil trenutnog bazilike-katedrala Gospe od stupa (na španjolskom, La Catedral Basilica de Nuestra-Seńora del Pilar), čiji su svodovi na kraju završio u 1872.

Bazilika Gospe od Stupa obuhvaća dvanaest stupova i jedanaest kapele, devet od kojih su u glavnoj crkvi. Bazilika je također sastoji se od dva osamnaestog stoljeća Franciscu Goya freskama, Kraljice mučenika i klanjanje Ime Božje. Sveti Kapela, designed by arhitekt Ventura Rodriguez u 1754, kuća 39 cm visok jaspis stupac (El Pilar) i drveni kip Djevice Marije, okrunjen od 1905. Dva od tri bombe koja je pala na bazilike za vrijeme Španjolskog građanskog rata (1936-1939), ali na sreću nije eksplodirao također se čuvaju u glavnoj crkvi.

Mnogi sveci su nekoć bili hodočasnici u Zaragozi u čast Gospe od stupa, među njima sv. Ivan od Križa i Terezije Avilske. Posljednji je bl. Ivana Pavla II, koji je posjetio dva puta Djevice u Zaragozi, nazivajući je Majka Hispanički naroda kao priznanje za blagdan Gospe od stupa, 12. listopada, koja je slučajno dan Kristofora Kolumba 'prvog slijetanja u Americi u 1492.

Neka nam zaklinjem Djevice stup Zaragoze, Majke Hispanjolci naroda i Majka molitve. Nošenje Gospodin u svoje ruke, da ste bili poslani od Boga da odgovor na molitvu svetog Jakova u vrijeme nevolje. Poslušajte i molitve mladima, danas je misionare za Crkvu Božju, za dobro jedni drugima, za dobro Crkve, za dobro svijeta. Rekli ste da St. James, "Ovo je mjesto da se moja kuća." Molite za nas, djevice stup, da bismo mogli širom otvorena srca dočekati Gospodina u svojoj kući, koji će stajati zauvijek. Amen.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.