Da bi se Papa osjećao kao kod kuće Spremna mlada švicarsko-španjolska garda

29.07.2011.

Švicarska garda posebna je vojska koja čuva Svetoga Oca. Ukupno 110 vojnika osiguravaju palaču te sudjeluju u posebnim ceremonijama u Vatikanu. Za vrijeme Svjetskog dana mladih, mjere sigurnosti bit će povećane, a Papini "čuvari" dobit će posebno pojačanje.

Nazivaju ih mladom švicarskom gardom - šezdesetero djece odjevenih u tradicionalne plavo-narančaste odore švicarske garde nada se da će se Svetome Ocu svidjeti njihova dobrodošlica.

"Mala švicarska garda nastala je iz privrženosti prema papi Ivanu Pavlu II., ali i njegovim nasljednicima. Ideja je to koja se rodila 1982. godine za vrijeme prvog posjeta Ivana Pavla II. Španjolskoj koju je posjećivao još dva puta - 1993. i 2003. godine. U njegovoj pratnji uvijek je bila mlada švicarska garda. A ideja je jednostavna - želimo da se Sveti Otac osjeća kao kod kuće", izjavio je u razgovoru za Rome Reports direktor mladih gardista Efren Díaz.

Daniel Arranz, mladi gardist koji je dočekao papu Ivana Pavla II. za njegova posjeta Španjolskoj rado se prisjeća tog jedinstvenog i neponovljivog događaja. "Stalno mi naviru uspomene tog, za mene, predivnog iskustva. Dočekati papu Ivana Pavla II. bio je poseban doživljaj. Nakon što smo mu zaželjeli dobrodošlicu, Papa nam je poklonio krunice. On je danas blaženik; susret s njime neću nikada zaboraviti", rekao je Daniel napominjući kako odoru još uvijek čuva, kao i Papin poklon.

Oni su možda maleni, ali njihov zadatak je velik i ozbiljan. Mladi gardisti dočekati će Svetoga Oca u madridskoj zračnoj luci Barajas, odakle će ga i ispratiti kada završe svečanosti Svjetskog dana mladih. Ta dva kratka susreta uključuju sate i sate iščekivanja pod vrelim madridskim suncem, ali to se isplati - složni su mladi gardisti - samo kako bi se njihov Papa osjećao kao kod kuće.

5 tisuća sati rada za odore
Više od 137 metara tkanine te preko 1280 metara vrpci iskorišteno je za odore mladih gardista na kojima su vrijedne ruke španjolskih krojačica radile 5 tisuća sati. "Radile smo 3 mjeseca. Ponekad od 9 ujutro do 9 uvečer", kaže krojačica Santi Peńalver koja je radila na tom zahtjevnom projektu.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.