Toliko nas dolazi 1500 mladih Hrvata u Madridu

27.07.2011.

Oko 1500 mladih iz Hrvatske sredinom kolovoza krenut će prema Španjolskoj gdje će sudjelovati na Svjetskom danu mladih, prenosi današnje izdanje Vjesnika. U tekstu su preneseni dijelovi iz razgovora s povjerenikom za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije vlč. Domagoja Matoševića, a ovdje donosimo cjelovite odgovore...
Mogu li se mladi još prijaviti za hodočašće i gdje?

Nažalost, u Zagrebačkoj nadbiskupiji gotovo sve skupine mladih koje odlaze na Svjetski dan mladih u Madrid su popunile svoje kapacitete. Bio je zaista velik interes za prijave za odlazak na to veliko okupljanje mladih katolika - pa su se tako i mlađi svećenici u župama odlučili organizirati odlazak u Madrid, brojne zajednice i pokreti raduju se susretu s papom Benediktom XVI., a i (nad)biskupijski uredi za mlade pripremili su posebne aranžmane i potpomogli odlazak mladih. U našoj Zagrebačkoj nadbiskupiji imamo i nekoliko manjih skupina s desetak-petnaestak mladih koji su se sami odvažili organizaciju uzeti "u svoje ruke" te se pripremali kako bi bili dionici tog značajnog zajedništva.
Koliko se do sada mladih prijavilo za odlazak u Madrid?

Iz naše najveće hrvatske biskupije - Zagrebačke - na susretu u Madridu će biti oko 600 mladih, a prema posljednjim podacima - koji su poslani organizatorima u Madrid - među mladima iz brojnih svjetskih zemalja, ulicama Madrida veselo će koračati i oko 1500 mladih Hrvata.
Koliko se očekuje mladih u Madridu?

Već tradicionalno na Svjetske dane mladih, ta velika slavlja vjere, dolaze brojni mladi iz svih zemalja svijeta. Otprilike mjesec dana prije početka Svjetskog dana mladih, na susretu organizatora s veleposlanicima, izneseni su posljedni podaci o prijavama. Do 7. srpnja prijavljeno je više od 440 tisuća mladih iz 182 zemlje, većinom iz Europe i Latinske Amerike. Najviše mladih dolazi iz Italije, Španjolske, Francuske, Sjedinjenih Američkih Država, Njemačke, Brazila, Portugala, Meksika, Poljske i Argentine ... Najveće skupine mladih s afričkog kontinenta stižu iz Južnoafričke Republike i Nigerije.
Što za mlade znači takav svjetski susret?

Ovako velik broj mladih koji dolazi na susrete svjedoči da im taj susret mnogo znači. Mladi su u svom životnom razdoblju posebno otvoreni za upoznavanje i susretanje, privlače iz različitosti... Stoga će i ovaj Svjetski dan mladih u Madridu za mnoge mlade biti poticaj na iskrenije življenje vlastite vjere u svakodnevnom životu. Ovi im susreti i slavlja pokazuju kako nisu sami. Iako se ponekad u župama možda i ne vidi kako rade i žive, ti su im veliki susreti prigoda da prošire horizonte, prepoznaju i upoznaju i druge koji su dio te velike zajednice vjernika te ih to ohrabruje za daljnji hod.

Na ovom će se susretu, kao i na ostalima, posebno osjetiti povezanost pape Benedikta XVI. s mladima: od njegovog dočeka preko susreta s mladim redovnicima i sveučilišnim profesorima do molitvenog bdijenja i središnjeg završnog slavlja euharistije na kojem se očekuje oko milijun vjernika. Svoju će pristupačnost i privrženost mladima Papa iskazati i time što će objedovati s mladima, ali i ispovijediti nekoliko mladih sudionika Svjetskog dana mladih.

Iako možda postoji raskorak između broja mladih koji žele sudjelovati na takvim velikim događajima i susretima i onih koji redovito sudjeluju u životu župne zajednice - takvi veliki susreti, koji imaju snažan emotivan naboj, mogu biti korisni za "udaljenije" mlade koji se onda još angažiranije uključuju u župno zajedništvo. Zato je važna sastavnica i ovog Svjetskog dana mladih priprema za odlazak kako to ne bi bio tek jedno u nizu lijepih turističkih posjeta, nego iskreno svjedočanstvo vjere. Vjerujem da će to doživjeti i 160 mladih koji će u Madrid krenuti s našim Povjerenstvom za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije u tri autobusa.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.