Mudrost trgovca mudrošću vjernika (Mt 13,44-52)

27.07.2011.

Matejevo je evanđelje poznato po prelijepim prispodobama. Niz nedjelja čitaju se Isusove usporedbe, koje približavaju svojom toplinom i jednostavnošću stvarnosti Božjega kraljevstva. Isus slikama iz svakodnevice želi probuditi svoje slušatelje.

Kraljevstvo Božje je stvarnost, koju treba uvijek i svaki dan iznova otkrivati. Tako orač nalazi zakopano blago na njivi, a trgovac jedinstveni biser, kojemu ne može odoljeti. Blago i dragocjen biser su simboli stvarnosti Božjega kraljevstva koje se ostvaruje tu i sada. Orač i trgovac dobro prepoznaju dinamiku ekonomije. Prodaju sve što imaju kako bi udovoljili svojoj čežnji i zadobili ono što je neprocjenjivo.

Često prolazimo, čini se, pokraj Božje prisutnosti bez svijesti njezine blizine. Kao da gledamo, a ne vidimo, slušamo ali ne razumijemo. Međutim, Božje kraljevstvo je među nama. Ono odiše istim zrakom kojim odišemo i mi. Svatko je zahvaćen Božjim kraljevstvom hoće li to ili ne ili pak vjeruje li u to ili ne. O tome nas poučava Isus kad uspoređuje snagu Božjega kraljevstva s ribarskom mrežom u kojoj se nalaze dobre i loše ribe.

Kako dakle, prepoznati tu jednostavnu zbilju? Pred nama je Božja riječ. Ona se otkriva svakome tko je želi primijenivati na svoj život. Riječ otvara vrata Božjega kraljevstva i uvodi unutra. No ipak postoji vrijeme odluke i opredjeljenja za Božje kraljevstvo ili protiv njega. Ozbiljan vjernik u potpunosti odgovara na najdublje zahtjeve kraljevstva. Vjera stalno prisiljava na čin potpunoga predanja i odgovora Bogu. Čovjek stalno živi između dobra i zla, između neba i zemlje. To ga ponekad zbunjuje. Brige ovoga svijeta najčešće zatamnjuju savjest. I tada čovjek više gleda svoj komoditet, dobit. Čini se kao da se čovjek ne može više osloboditi zemaljskoga. To potpuno zahvaća i opterećuje njegovo srce. U tom pogledu opredjeljenje i predanje Bogu pretpostavlja za čovjeka rizik.

U evanđelju nalazimo više skupina ljudi, koji su se zatvorili na Božju riječ i time nisu primijetili blizinu Božjega kraljevstva. Jedna od njih su trgovci. Njihov posao, kao što čitamo u Bibliji, često je spojen s nepravdom i varanjem. Međutim, Isus govori o pametnom i mudrom trgovcu. Ne zalazi u druge stvari. Želi istaknuti kvalitetu trgovca, koju bi trebao primijetiti svaki vjernik. Trgovac, koji želi uspjeti u svom poslu mora riskirati. Često mora ući u poslove, koji su nesigurni. Takav potez je vrlo rizičan. Ni sam trgovac ne zna kako će sve to završiti. Može dobiti velike novce, a može sve izgubiti. Time će uništiti i sebe i svoju obitelj. Moguće je da doživi stečaj, ali isto tako je moguć i veliki dobitak i snažno poslovanje njegove firme. Prema tome, prisiljen je riskirati. On se ne boji jer zna da propadaju oni koji ne riskiraju.

Evanđeoski trgovac kao da iznutra osjeća sigurnu dobit. Koncentrira se potpuno na jedan dragocjeni biser. Osjeća sigurnost. Svojim duhovnim trgovačkim smislom vidi veliku zaradu. Mudri trgovac je odlučan u svomu poslovanju. Ne sumnja, ne razglaba, ne ispituje previše. Odlučujućim potezom prodaje sve što ima i za uloženi novac kupuje najdraži biser.

Ova prispodoba potiče i nas. Zato nastavimo razmišljati. Isus bi želio da i njegovi učenici budu poput pametnog trgovca. Time bi sigurnije poslovali na duhovnom području. Kraljevstvo Božje često se čini zakopanim blagom. Međutim, vjernik je taj koji po svojoj odlučnosti i opredjeljenju poteže za njim. Takav potez možda je samo na početku rizičan. Svi koji su pošli za takvim načinom poslovanja, pronašli su mir i radost u Duhu Svetom. Uistinu pronašli su svoje blago. Ponekad treba sve zemaljsko razdati kako bi se pridobilo ono nebesko. Treba prodati svaku zemaljsku sigurnost, svako prividno bogatstvo, svaki kompromis da se otkrije ljepota i radost kraljevstva.

Što me još uvijek sputava pronaći svoj najdraži biser? Možda se bojim riskirati jer premalo vjerujem Isusu?

p. Arkadiusz Krasicki, CSSp

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.