Projekt "Žedan sam" udruge Zdenac

18.07.2011.

Cilj je opskrbiti vodom selo Rujewa, jedna od župa don Ante Batarela, svećenika s 36-ogodišnjim misionarskim iskustvom u Tanzaniji.
Opis problema

Ljudi u Rujewi žive na zemljanom tlu, u kućama od gline. Svakodnevno kilometrima idu po vodu koja im služi za osnovne životne potrebe: kuhanje, piće, osobnu higijenu. Žive od zemlje, obrađuju zemlju i to im je kruh. Suha zemlja ne daje ploda, da bi bila rodna treba vodu. Očevi, majke, djeca, kilometrima nose vodu u svoja polja kako bi imali što jesti.

Djeca idu u školu, ali nemaju vremena učiti. Kada dođu kući odmah idu ili po vodu ili u polje.

Ručak? Nema ga! U školi su imali jedan obrok i to je dovoljno do večere. Većina djece kante za vodu ponesu odmah ujutro kad idu u školu i s punim kantama se vraćaju kući.

Bezbrižno djetinjstvo?! Djeca u Tanzaniji ne znaju za riječ bezbrižno. Čim prohodaju, dobiju zadatak sukladan svom uzrastu. Svijest o higijeni nije na visokom stupnju. U istoj odjeći budu danima, a većina školsku uniformu nosi cijeli tjedan, u školi i kod kuće. Nevažno je hoće li prati zube, biti čisti, kupati se svakodnevno, imati cipele ili biti bosi...

Imati vode znači, biti siguran kako doživjeti sutra, znači bezbrižno djetinjstvo, radost, igru...
Kako?

Don Ante je sa seljanima prikupio dio novca kako bi tražio vodu. Vodu je našao na 60 metara dubine. Voda koja znači život u vreloj Africi im je tako blizu, a ipak ne mogu do nje. Seljanima s don Antom na čelu potrebna je pumpa koja će vodu izvući na površinu i cijevi koje će tu vodu dovesti do sredine sela.

Vrijednost ukupnih troškova (iskopavanje, spremnik za vodu zapremnine 5000 l, zaštitna ograda, pumpa s instalacijama, napajanja, kablovi, cijevi, spojevi, slavine) opskrbe cijelog područja vodom iznosi 7,100 eura.

Kako bi omogućili bezbrižno djetinjstvo djeci jedne od najsiromašnijih zemalja na svijetu, Tanzanije, članovi udruge Zdenac u Dubrovniku započeli su projekt pod nazivom Žedan sam, kako bi pomogli osigurati sredstva potrebna za gradnju vodovoda u Rujewi.

Pozivamo sve ljude dobre volje da se pridruže ovoj akciji dubrovačkog Zdenca, kako bi osigurali osnovu za život stanovnicima siromašne Tanzanije - izvor pitke vode.

Akcija traje do rujna 2011 godine.

Ukoliko želite povratnu informaciju o rezultatima akcije Žedan sam,javite nam se nakon izvršene uplate.

Vaše podatke (ime, prezime, kućnu adresu, broj telefona, mobitela, e-mail adresu) možete javiti telefonski, poslati faksom (021 377 572) ili e-mailom ( udruga.zdenac@gmail.comOva e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript ).

Podaci za uplatu iz Hrvatske:
Primatelj: Udruga Zdenac
Ante Petravića 1
21000 Split
Žiro račun: 2330003-1100166170
Poziv na broj: 110
Opis plaćanja: Žedan sam

Uplata iz drugih država:
Primatelj: Udruga Zdenac
Ante Petravića 1
21000 Split

Devizni račun: 20016000001
SWIFT SOGEHR22
IBAN: HR 79 23300031100166170
Poziv na broj: 110
Opis plaćanja: Žedan sam

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.