Pomozimo malom Dominicu (4): Da bi preživio treba mu uređaj vrijedan 108 tisuća kuna

13.07.2011.

Zbog liječničkog je nemara pri porodu ostao bez kisika, a posljedice su bili teško oštećenje mozga i ishemijska encefalopatija.

Od svoje četiri godine života, Dominic Pitra trećinu je proveo po bolnicama. Mnogi bi se slomili i sa samo jednom od dijagnoza koju u svojoj golemoj medicinskoj dokumentaciji ima zapisanu ovaj nježni dječak .

Pri porodu, u zagrebačkoj bolnici Merkur, zbog liječničkog nemara ostao je bez kisika, a posljedice su bili teško oštećenje mozga i ishemijska encefalopatija. Već u prvim satima života dobio je epileptične napadaje, a uz jedan od najtežih oblika epilepsije ima i cerebralnu paralizu zbog koje mu se koče mišići i trpi bol.

Sam se ne može hraniti, pa ima ugrađenu gastrostomu, cjevčicu na trbuhu koja ide izravno u želudac. Iznimno je osjetljiv na dišne infekcije - one su i glavni razlog za njegove česte boravke u bolnici. Preko svojih malenih leđa Dominic je morao prevaliti mnoge teške pretrage, terapije, mnogo lijekova i zahvata.

Tako je Dominic trenutno na intenzivnoj u Dječjoj bolnici Srebrnjak. Ako ste od onih koji su u stanju u svemu lošem pronaći i zrnce pozitive, onda ćete razumjeti kad njegova mama Jasmina kaže da je, u stvari, dobro da je na Srebrnjaku.

- Obišli smo sve bolnice i Srebrnjak nam je nekako najdraži. Vrhunski su stručnjaci i brižni ljudi. Uz to, izašli su nam u susret i Dominicu omogućili da svaki dan dolazi na terapiju uz pomoć drenažnog prsluka. Dok je tamo, dva ili tri puta dnevno mu rade drenažu. Prsluk je dao sjajne rezultate, manje koristi lijekove, rjeđi su problemi s disanjem - kaže mama.

Drenažni prsluk Smart Vest uređaj je za pročišćavanje pluća - prsluk se brzo napuhuje i ispuhuje, te pritom nježno stišće i opušta stjenke prsnog koša do 20 puta u sekundi. Na taj način se "pomiče" sluz u dišnim putovima, olakšava iskašljavanje, povećava plućni kapacitet pacijenta i smanjuje rizik od infekcija. Koristi se u različitim dijagnozama - od cistične fibroze i mišićne distrofije, do cerebralne paralize i ozljeda leđne moždine.

Život bi Dominicu bio znatno jednostavniji da takav uređaj ima kod kuće. Tada bi terapiju imao svaki dan tri puta, ne bi zbog nje morao u bolnicu niti se izlagao potencijalnim infekcijama.

No, cijena prsluka nije mala - uređaj stoji 108.000 kuna (i to s popustom koji je obećan obitelji), a HZZO ne pokriva ništa.

Očajni roditelji, vidjevši ponudu, postali su bolno svjesni da sami nikako ne mogu financirati uređaj koji bi njihovom djetetu promijenio život. Vrlo brzo shvatili su i da im ni zdravstvene vlasti ni različite udruge ne mogu pomoći. Zato su prije mjesec i pol odlučili potražiti pomoć u prikupljanju novca za nabavku prsluka te na internetu, preko Facebooka ( Pomozimo Dominicu ) i bloga ( dominicpitra.bloger.hr ) ispričali dirljivu Dominicovu priču. Reakcija je bilo mnogo, no...

- Sve to ide užasno sporo. Zahvalni smo, dakako, na svakoj i najmanjoj donaciji, svjesni da je kriza, da je svima teško, ali svaki je dan iznimno bitan za Dominica. Jako je osjetljiv, moramo biti iznimno oprezni - kaže mama.

- Ni mi se ne smijemo prehladiti, pazimo da mu slučajno nešto ne zaradi od nas ili od sestrice Tije koja ide u jaslice, a znate kako je to s jaslicama gdje djeca međusobno "dijele" sve viruse i bakterije... - kaže Jasmina Pitra. Kada je Dominic prije nekoliko dana opet završio u bolnici shvatila je da mora napraviti još korak dalje.

- Poslala sam mnoštvo mailova u nadi da će nam mediji pomoći da se naša priča dalje čuje - priča Jasmina Pitra.

- Nemamo ni veze ni poznanstva, obični smo ljudi koji se bore za svoje dijete i ovo je jedini način na koji možemo apelirati za pomoć. Teško mi je uopće sve to i govoriti, no znam da sami nećemo uspjeti.

Svaka, pa i najmanja uplata na račun za kupovinu uređaja Vest je korak bliže pomoći malenom Dominicu:

Pitra Dominic
Zagrebačka banka
Zinke Kunc 2
10 000 ZAGREB, HRVATSKA
Račun: 2360000-3236864403
IBAN:HR9023600003236864403
SWIFT CODE : ZABAHR2X

Kontakt
Mama Jasmina Pitra
Mob 0914326641
Email: jasmina.pitra@gmail.com

Tata Vanja Pitra
091 6396 807
Email:vanjapitra@gmail.com

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.