Proslava Gospe Karmelske diljem Lijepe naše

12.07.2011.

- Runović, (IKA) – Vjernici Runovića, stare imotske župe, u subotu 16. srpnja svečano slave blagdan Gospe od Karmela, svoju župnu svetkovinu. Za proslavu se pripravljaju trodnevnom duhovnom obnovom od srijede 13. do petka 15. srpnja. Kroz tri večeri u župnoj crkvi pobožnosti su na čast Gospi od Karmela – krunica i pjevane litanije, a propovijedanu misu u 19 sati predvode fra Jakov Udovičić, fra Frano Laco i fra Nikica Ajdučić. Užežin svetkovine 15. srpnja, slavi se i dan posvete župne crkve Gospe od Karmela također i 142. obljetnica njezine gradnje (sagradio ju je fra Ivan Glibota). Ujedno je to i Dan općine. U 10 sati u nazočnosti vjernika predstavnici općinskh vlasti kod središnjega križa na mjesnom groblju Sv. Mihovila položit će vijence, a župnik fra Mladen Prolić nakon molitve za pokojne podijeliti odrješenje za pale imotske i sve hrvatske branitelje, te za sve pale za Hrvatsku kroz povijest. Užežin Gospe od Karmela u župi je od davnina zavjetni post. Na sam blagdan u subotu 16. srpnja, prva misa je u 8 sati. Predslavi je župnik fra Mladen. Svečano središnje blagdansko slavlje je prijepodnevno. Počinje u 10.30 sati velikom procesijom. Misu na otvorenom predslavi fra Krstijan Stipanović. Završna blagdanska misa je večernja. U 19.30 sati predvodi je imotski dekan, župnik i gvardijan fra Zoran Kutleša. Na misama sviraju, jutarnjoj s. Ana Jukić, u 10.30 pjeva župni zbor pod ravnanjem Marije Maje Biočić, a navečer Aneta Babić, voditeljca zbora mladih. U nedjelju jutarnju i prijepodnevnu misu predslavi dr. fra Šimun Blokapć, profesor na splitskom Katoličkom bogoslovnom fakultetu.

- Vinišće, (IKA) - Župa Presvetog Srca Isusova iz Vinišća pokraj Marine slavi 16. srpnja Gospu Karmelsku. Euharistijskom slavlju prethodi molitva krunice i procesija oko zavjetne kapele Gospe od Karmela na području Zvešanj s početkom u 9.30 sati. Nakon proslave, oko 11 sati, obnovit će se stari običaj darivanja jabuka. Tom prigodom bit će blagoslov i novih vrata na crkvi. Na blagdan Gospe Karmelske slavit će se misa i u župnoj crkvi s početkom u 19 sati. Mise predvodi viniški župnik don Ivan Simunić.

- Senj, (IKA) - Gospićko-senjski biskup Mile Bogović predvodi misu u subotu 16. srpnja, na blagdan Gospe Karmelske ili kako ju u Senju zovu Ribarske koja se slavi kao zavjetni blagdan u tom drevnom biskupijskom središtu. Misa počinje u 18.30 sati nakon čega slijedi procesija središtem Senja uz kasniji završni pogovor na trgu pred katedralom. Uz biskupa suslavit će mjesni župnik dr. Richard Pavlić kao i predvodnik trodnevne duhovne priprave preč. Sanjin Francetić, župnik Jelenja u Riječkoj nadbiskupiji.

- Selca, (IKA) – Župa Gospe Karmelske u Selcima na Braču svečano će proslaviti u subotu, 16. srpnja, župnu svetkovinu, koju tamošnji žitelji slave i kao Dan općine. Središnje misno slavlje u 18.30 sati predvodi hvarski biskup Slobodan Štambuk u zajedništvu s domaćim župnikom Jakšom Rubinićem i ostalim svećenicima. Nakon misnoga slavlja uslijedit će svečani ophod ulicama mjesta s kipom Gospe Karmelske. Jutarnja blagdanska misa je u 10 sati nakon koje će u 11 sati nastupiti Puhački orkestar KUD iz Selaca.
Proslava župne svetkovine započet će na uočnicu blagdana, u petak 15. srpnja, u 19 sati misnim slavljem u crkvi Gospe Karmelske, nakon čega će u 21 sat kip Gospe Karmelske biti prenesen iz stare crkve u novu uz marijanske napjeve.

- Brezovica, (IKA) – U Karmelu Reda Bosonogih sestara Blažene Djevice Marije od Gore Karmela u Brezovici 16. srpnja se svečano slavi Karmelska Gospa. Proslavi prethodi trodnevnica od 13. do 15. srpnja. Mise tijekom trodnevnice su svaki dan u 17 sati.
Na Karmelsku Gospu 16. srpnja mise su u 10.30 i 17 sati. Misu u 10.30 sati predvodi vlč. Vladimir Cvetnić, župnik Odra, a u 17 sati provincijal Hrvatske dominikanske provincije o. Anto Gavrić. Proštenje Karmelske Gospe je 17. srpnja. Misu u 7 sati predslavi don Anto Stojić, SDB, misu u 9 vlč. Đuro Sabolek, misu u 11 provincijal Hrvatske karmelske provincije svetog Josipa o. Vinko Mamić, OCD, a onu u 17 o. Slavko Pavin, DI.
Vjernici će imati prigodu za ispovijed i za primanje Gospinog škapulara.

- Split, (IKA) – U svetištu Gospe od Pojišana na splitskom Pojišanu, župe kojom upravljaju kapucini iz samostana, u subotu 16. srpnja svečano se slavi blagdan Gospe od Karmela. Proslavi prethodi devetnica koja je počela 7., a u sklopu koje je i trodnevnica od 13. do 15. srpnja. U 18.30 sati predvodi je i u misama propovijeda fra Ivan Markanović, kapucin iz samostana Sv. Mihaela arkanđela u Zagrebu.
Na sam blagdan Gospe od Karmela mise su svaki sat prije podne, u 6, 7, 8, 9, 10 te u 11, a svečana je misa koncelebracija u 19 sati. Predslavi je i propovijeda fra Ante Logara, novi provincijal Hrvatske kapucinske provincije sv. Leopolda Bogdana Mandića.

- Lećevica, (IKA) – Svoj stari zavjetni blagdan, Gospu od Karmela, Lećevica, župa posvećena Sv. Martinu biskupu, svečano slavi u subotu 16. srpnja. Svečano koncelebrirano bogoslužje na Gospinu svetkovinu u 11 je sati. Predslavi ga unešićki dekan fra Luka Delić u suslavlju sa župnikom fra Ivanom Doturom te više svećenika Unešičkog dekanata. Prije bogoslužja u 10.30 sati svečani je ophod s kipom Gospe od Karmela kroz mjesto.

- Breznica Đakovačka, (IKA/TU) – U Karmelu sv. Josipa u Đakovačkoj Breznici 16. srpnja svečano će se proslaviti svetkovina Gospe Karmelske. Misno slavlje u 11 sati predvodit će đakovačko-osječki nadbiskup Marin Srakić, a misno slavlje u 19 sati dekan Đakovačkog dekanata preč. Tomislav Ćorluka.
Prije svetkovine, od 13. do 15. srpnja održat će se trodnevna molitvena priprava. Svakoga dana u 18.30 molit će se marijanska pobožnost s litanijama, a u 19 sati uslijedit će misno slavlje koje će predvoditi o. Zvonko Martić, karmelićanin. Prilika za ispovijed tijekom trodnevnice bit će od 18 sati, a mogućnost primanja škapulara nakon svake mise.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.