Razgovor s animatorom Dariom Zürchauerom "Ljetovanje s Bogom i bližnjima"

11.07.2011.

Još puno prije nego li ljeto službeno započne svi smišljamo planove i dogovaramo kako ćemo, gdje i s kojim društvom provesti to dragocjeno vrijeme odmora. Možda će se rijetki odlučiti za duhovni odmor, no one koji su aktivniji u svojim župama upravo su tako nagradili njihovi župnici - duhovnom obnovom na Malom Lošinju u organizaciji Povjerenstva za pastoral mladih. Kako izgleda sedmodnevni boravak u kući sv. Martina i koji sve duhovni izazovi tamo očekuju mlade ispričao nam je Dario Zürchauer, jedan od animatora koji je danas s prvom skupinom krenuo prema Malom Lošinju.

Možeš li nam ukratko opisati što je to animatorsko ljeto za mlade na Malom Lošinju?
Animatorsko ljeto za mlade na Malom Lošinju opisao bih kao pripreme za neku važnu sezonu sportaša, samo što se ovdje radi o duhovnim pripremama koje imaju snagu pojedinca otvarati, uključivati u sakramentalni život Crkve i autentični navještaj kršćanskih vrednota.
Ljeto na Lošinju sastoji se od sedam skupina od kojih su četiri iz Zagrebačke nadbiskupije, a ostale tri iz Sisačke i Bjelovarsko-križevačke biskupije. Prva grupa počinje 11. srpnja i traje do 18. srpnja kada počinje druga grupa i tako se nadovezuju tijekom cijelog ljeta. Svaka grupa sastoji se od tri svećenika, zatim tri animatora koji pomažu u osmišljavanju i izvedbi sadržaja, a sve to odvija se pod budnim okom našeg povjerenika Domagoja Matoševića. Svakodnevno se održavaju kateheze, ona jutarnja ali i poslijepodnevna, a između toga je naravno odmor i prilika za zabavu kao što je kupanje, neki sport ili neki drugi oblik druženja, razgovora, smijeha...

Kakav će program biti ove godine i o čemu će biti riječi u katehezama?
Ove godine program je raznolik i zanimljiv te obuhvaća vrlo duboke teme i poticaje. Radionice su kao i uvijek vrlo aktualne i tiču se raznih pitanja: od teme odbacivanja čovjeka u društvu do nekih svakodnevnih pitanja s kojima se čovjek u sekulariziranome svijetu susreće i koji mu se postavljaju kao izazov, poput predbračnog života i čistoće u braku, ili poneki primjer i upoznavanje pojedinog sveca. Ne smijem sve otkriti.

Ove godine "probijaš led" i bit ćeš animator u prvoj grupi - kako ste se za to pripremali?
Ove godine nalazim se prvi put u ulozi animatora na Malom Lošinju. Istina je da Lošinj predstavlja velik izazov jer to nije samo odmor i ljenčarenje, već ponekad može predstavljati pravu duhovnu borbu i promjenu srca koja se naravno i očekuje od sudionika. To je međusobno obogaćivanje kako animatora prema sudionicima i obrnuto, a naravno svećenici su od velike važnosti napose u duhovnim razgovorima i poticajima.
Pripremali smo se proučavajući kateheze i provodeći vrijeme u kojem smo se mi animatori međusobno bolje upoznavali te razmjenjivali raznolika iskustva pogotovo iz duhovnog života. Vrlo je važno posvijestiti kako je naš jedini poziv biti u određeno vrijeme na pravome mjestu, a to je proizišlo iz Kristova poziva. Dajući Kristu srce omogućen je i cilj - biti protočan za Božju milost te iskustvom poticati na otvorenost i zajedništvo s Bogom. Tu se animatori trebaju itekako pripremati i biti uistinu odgovorni prema toj zadaći.

Jesi li već prije sudjelovao na animatorskom ljetu? Što te se najviše dojmilo?
Sudjelovao sam na animatorskome ljetu kao sudionik gdje sam imao prilike upoznati nove prijatelje, mnoga različita iskustva koja se dijele međusobno o duhovnome putu, jednostavno nevjerojatno je družiti se s tolikim brojem ljudi i biti na neki način jedno, jedno u Kristu naravno.
Najviše me se dojmio dan tišine. To je nekako najprikladniji način da se čovjek susretne s onim unutarnjim glasom koji zapravo neprestano govori no zbog buke i ubrzanosti često nam izmiče. To je bilo neponovljivo iskustvo i želim reći kako su svi sudjelovali u danu tišine vrlo ozbiljno i predano te se na licima mladih itekako vidjela promjena za koju smatram da je zaslužan susret sa samim sobom u društvu Božjeg glasa koji nam je svima govorio.

Kako bi u pet riječi opisao boravak na Malom Lošinju nekome koga je župnik poslao, a nije točno siguran kamo ide i što ga sve očekuje?
Hm, u pet riječi. Pokušat ću ovom rečenicom od pet riječi: ŽELIŠ BITI OVDJE, VJERUJ MI! Nadam se da sam uspio odgovoriti na to pitanje. Nekome tko ide prvi put, a slušao je o animatorskome ljeto na Lošinju možda unaprijed već ima neka očekivanja o svemu, no svako očekivanje otpada jer tamo ne postoji rutina, ili nešto što se može opisati kao monotonost.
To je stoga jer čitav program obogaćuje Sveto pismo, koje možemo čitati stoput pa opet, svaki nas put dirne na drugačiji i jedinstven način. Tako i Lošinj: lako se može doživjeti kao ljetovanje, no to je i mnogo više, to je ljetovanje sa svojim Bogom i bližnjima. Ljetovanje koje nitko nikada neće izbrisati iz srca.
Autor: Elizabeta Mikulić

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.