Novi muzej Lauba – Kuća za ljude i umjetnost

11.07.2011.

U prostoru pomno preuređene jahaonice iz doba austrougarske vladavine, u zapadnom dijelu Zagreba, na Črnomercu, sredinom lipnja otvoren je najnoviji zagrebački muzej. Nazvan je Lauba – Kuća za ljude i umjetnost, a predstavlja iznimno vrijedan i jedinstven suvremeni koncept koji objedinjuje umjetnost i druženje. Riječ “lauba” lokalni je naziv za kružni drvored koji se koristi u okolici Vrbovca (vjerojatno potječe od njemačke riječi "laub" – koja označava lišće), a dodatak nazivu “Kuća za ljude i umjetnost” proizlazi iz koncepta koji osim izložbi objedinjuje i druge dodatne sadržaje. Po uzoru na suvremene svjetske muzeje Lauba ima i kafić za druženje te poslovne prostore.
Izložbeni prostor prostire se na oko 1300 četvornih metara, gdje će u narednih godinu i pol biti izloženo oko 300 djela renomiranih hrvatskih suvremenih autora. Postav objedinjuje više umjetničkih izričaja – kipove, slike, originalne dizajnerske i konceptualne radove.
Riječ je o velikom privatnom projektu zagrebačke tvrtke Filip Trade, čiji je vlasnik dugo godina prikupljao kolekciju, koja će biti izlagana u muzeju. Cijela njegova zbirka danas broji oko 500 radova renomiranih hrvatskih umjetnika nastalih od pedesetih godina prošloga stoljeća do danas. Među njima su remek-dijela članova ključnih grupa hrvatske suvremene umjetnosti – Exata 51, Novih tendencija, grupe Gorgona. Najstariji rad koji zbirka posjeduje nastao je 1949. godine, a riječ je o djelu “Bara s kokoši” Ivana Kožarića. Posljednjih nekoliko godina vlasnik zbirke usmjerio se i na aktualnu produkciju brojnih autora mlađe i srednje generacije, a pred samo otvorenje muzeja zbirka je obogaćena i restauriranim radovima. Među njima je već ranije postavljena slika Lovre Artukovića “Potpisivanje deklaracije o pripajanju zapadne Hercegovine i Popova polja Republici Hrvatskoj (Wer hat das Bier bestellt?!)” koja je po dimenzijama (280 x 480 cm) najveća u zbirci. Od istog autora posjetitelji će po prvi put moći vidjeti i djelo “Apolon i Marsija (Trijumf novih medija nad slikarstvom)”, koja do sada nije bila izlagana.
Tijekom prve godine rada u muzeju će se predstavljati tzv. Nestalni postav radova iz fundusa Zbirke Filip Trade, a za vrijeme trajanja svake od tih izložbi odvijat će se paralelne izložbe te raznolika događanja, koji će zajedno oblikovati interaktivni program Laube.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.