Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu pridružuje se najvećoj europskoj digitalnoj knjižnici rukopisa – Manuscriptoriumu

05.07.2011.

Na Šestoj SEEDI konferenciji, Digitalizacija kulturne i znanstvene baštine, koja se održala u Zagrebu od 18. do 20. svibnja 2011. godine, dogovoreni su detalji o sudjelovanju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu u najvećoj europskoj digitalnoj knjižnici rukopisa Manuscriptoriumu.

Testni primjerci rukopisa, Vrbnički statut (16. stoljeće) i Historia od Troie (17. stoljeće), bit će dostupni na portalu Manuscriptoriuma tijekom srpnja 2011. godine. Do kraja 2011. godine Knjižnica će postaviti još 30 odabranih rukopisa.

Manuscriptorium je rezultat ENRICH projekta koji vodi Češka nacionalna knjižnica, a podupire Europska komisija. Na portalu Manuscriptoriuma danas je dostupno više od 5 milijuna digitaliziranih objekata, uključujući rukopise, inkunabule, stare knjige, karte, povelje i druge dokumente.

Češka nacionalna knjižnica dobitnica je UNESCO-ve nagrade Jikji Memory of the World Prize za 2005. godine za projekt Manuscriptorium.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.