Najave događanja od 4 do 10. srpnja 2011.

04.07.2011.

Ovaj tjedan je malo događanja.
Na more odlaze predgrupe na Modrave i u Postire.
Mali Lošinj se priprema za animatorsko ljeto.
U Zagrebu počinje molitva mladih na kamenitim vratima svaki ponedjeljak i četvrtak u 18:30 sati.
Možda ako dopusti SKAC bit će i krunica mladih u Palmi svake srijede.
Mladi se polako pripremaju i za Madrid.
Dosta je toga pripremljeno za odmor.

- Gospić, (IKA) - Muzej Like Gospić i župa Navještenja BDM Gospić u sklopu proslave Dana Grada i blagdana sv. Marije Magdalene, priređuju izložbu fotografija Zvonimira Atletića u čast hrvatskog misionara isusovca oca Ante Gabrića pod nazivom "Sveti Ante Neretvanski".
Izložba se otvara u Malom salonu Muzeja Like Gospić u ponedjeljak, 4. srpnja 2011. u 19.30 sati, otvorit će je gospićko-senjski biskup Mile Bogović u nazočnosti Zvonimira Atletića, autora fotografija, i Mate Bosnića, predsjednika udruge Ivan Pavao II, koja je inicirala izložbu.
U glazbenom dijelu sudjeluje VIS Angelus.

- Zagreb, (IKA) - Udruga Zdenac organizira prodajnu izložbu fotografija i suvenira iz Afrike i Južne Amerike pod nazivom "Uzvratimo ljubav ljubavlju", koja će biti otvorena 4. srpnja u 19 sati, u Knjižnici i čitaonici Bogdan Ogrizović, Preradovićeva 5, u Zagrebu.
Svrha izložbe i prezentacije je pružiti pomoć Liliani Sanchez Pinto iz Ekvadora. Liliana je samohrana majka s osmero maloljetne djece koja živi u iznajmljenoj kućici i teško fizički radi kako bi prehranila obitelj. Godinama je bila uz misionare i pomagala im, no sada je pomoć potrebna njoj. Potrebno je prikupiti 5.000 eura da se toj požrtvovnoj majci i njenoj djeci izgradi dom dostojan čovjeka.

- Zagreb, (IKA) - Obrana doktorskog rada mr. sc. Ivana Zelića s temom "Filozofija znanosti Jacquesa Maritaina" održat će se u ponedjeljak, 4. srpnja na Filozofskom fakultetu Družbe Isusove u Zagrebu.
Obrana će započeti u 17 sati u Vijećnici fakulteta pred povjerenstvom u sastavu dr. sc. Ivan Šestak, izv. prof. (predsjednik), dr. sc. Ivan Macan, red. prof. (mentor), dr. sc. Hrvoje Lasić, red. prof. (član) i dr. sc. Borislav Dadić, docent (član).

- Zagreb, (IKA) – Treći Međunarodni studij hagioterapije u organizaciji Matične vrhovne uprave Zajednice Molitva i Riječ iz Zagreba, a pod vodstvom prof. dr. Tomislava Ivančića, utemeljitelja hagioterapije, održat će se od 4. do 9. srpnja u dvorani Vijenac Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta, Kaptol 29a u Zagrebu. Studij počinje 4. srpnja u 18 sati.
Dok su prva dva Međunarodna studija hagioterapije, održana 2009. i 2010. godine detaljno iznijela teoriju o terapijskim temeljima te kako iskusiti duhovno zdravlje, treći studij bit će učenje kako posredovati duhovno zdravlje.
Na studiju će sudjelovati više od 450 polaznika iz 14 zemalja. Predavanja će se simultano prevoditi na njemački, engleski i talijanski jezik.

- Varaždin, (IKA) - Od 4. do 7. srpnja Varaždinska biskupija bit će domaćin tradicionalnog godišnjeg 23. ljetnog susreta hrvatskih misionara Katoličke Crkve koji djeluju u misijama diljem svijeta. Susret će započeti u ponedjeljak 4. srpnja misnim slavljem koje će u 19 sati u katedrali Uznesenja BDM u Varaždinu predvoditi varaždinski biskup Josip Mrzljak.
U utorak će misionari u prostorima duhovnog centra varaždinskog uršulinskog samostana imati program s izlaganjima o svojem misijskom životu i radu od 9 do 12 te od 15.30 do 18 sati nakon čega odlaze po župama. Misionari će zatim navečer u manjim skupinama pohoditi župe Prelog, Sračinec, Sv. Nikole Varaždin, Remetinec, Ivanec i Kneginec, gdje će se susresti sa župljanima, slaviti mise i promovirati misijsko djelovanje. Ujedno će posvjedočiti o napretku svojih mladih misijskih Crkava, te kroz susret s vjernicima nastojati proširiti misijsku animaciju i zauzetost u što više župa.
U srijedu program započinje u 9 sati odlaskom u Lepoglavu, gdje će tijekom prijepodneva razgledati crkvu i zatvor u kojem je mučeništvo započeo blaženi Alojzije Stepinac. Popodne će razgledati dvorac Trakošćan te posjetiti svetište Predragocjene Krvi Kristove u Ludbregu, gdje će u 19 sati misno slavlje predvoditi mons. Slobodan Štambuk, hvarsko-bračko-viški biskup, predsjednik Vijeća HBK za misije.
U četvrtak će se jutarnjom misom u samostanskoj kapeli zaključiti godišnji susret misionara nakon čega će se oni uputiti svojim rodnim župama, na zasluženi odmor ili se vratiti u svoje misije.
Domaćin susreta je Varaždinska biskupija koja je iskazala veliku ljubav i zauzetost za misijsko djelovanje te dala velik broj misionara i misionarki, među kojima je i vlč. Antun Štefan, koji je 18 godina djelovao u afričkom Beninu, a danas obnaša dužnost nacionalnog ravnatelja Papinskih misijskih djela u Hrvatskoj. Uz nacionalni ured, susret suorganizira biskupijski povjerenik za Papinska misijska djela vlč. Dominik Vukalović.

- Split, (IKA) – Franjevački institut za kultura mira iz Splita u Kući mira, Rama-Ščit od 4. do 8. srpnja organizira Franjevačku ljetnu školu kulture mira i seminar o fenomenu nasilja.
Predavanje s temom „Društveni aspekt nasilja" održat će prof. dr. Renato Matić. On će voditi radionicu „Uvježbavanje modela radionica prepoznavanja društvenog konteksta nasilja i oblici zauzetosti za žrtve nasilja". Predavanje „Psihološko-psihijatrijski aspekt nasilja" održat će prof. dr. Vlado Jukić, koji će zajedno s dr. Katicom Nikolić i asistentom Aleksandrom Savićem voditi radionicu „Primjena psihološko-psihijatrijskih spoznaja o nasilju u ophođenju sa žrtvama nasilja". Prof. dr. fra Ante Vučković održat će predavanje „Kršćanski odgovor nasilju" te voditi radionicu „Euharistija i ispovijed kao odgovori na nasilje; liturgijsko i socijalno prakticiranje ljubavi, kao radikalna sloboda od nasilja; religijsko traženje novog mjesta za žrtvu i nasilnika". O temi „Mediji – uloga medija u generiranju kulture nasilja" govorit će mr. Ivica Šola. Isti predavač će voditi uvježbavanje koncepta radionice o kritičkom i aktivnom korištenju medija u promicanju nenasilja. „Društveno – kulturni i religijski čimbenici u strukturalnom nasilju nad ženama" bit će tema izlaganja dr. Rebeke Anić, koja će voditi i radionice „Društveno-kulturni i religijski čimbenici u strukturalnom nasilju nad ženama" i „Uvježbavanje primjene spoznaja u ophođenju sa žrtvama ovog nasilja". Posljednje predavanje s temom „Obitelj kao okvir raznih oblika nasilja" i radionicu „Uvježbavanje primjene spoznaja u ophođenju sa žrtvama ovih nasilja" održat će prof. dr. fra Šimun Bilokapić.
Program seminara bit će obogaćen duhovnim i kulturnim sadržajima te razmjenom iskustva s organizacijama i ljudima koji se bave fenomenom nasilja i skrbe za žrtve nasilja.
Organizator pokriva sve troškove seminara, osim putnih troškova. Kapacitet seminara je 50 sudionika, a ciljna skupina su članovi i članice iz franjevačkih zajednice, te crkvenih i društvenih institucija koji su voljni steći dublji uvid u fenomen nasilja i rad sa žrtvama nasilja. Rok prijave je 1. lipanj.
Dodatne obavijesti i prijave Franjevački institut za kulturu mira, Poljudsko šetalište 4, 21000 Split, tel./fax: 021 381 011 i 021 381 257, kultura-mira@st.t-com.hr, www.franjevacki-institut.hr.

- Zagreb, (IKA) – Na blagdan slavenskih apostola svete braće Ćirila i Metoda, u utorak 5. srpnja, križevački grkokatoličiki biskup Nikola Kekić predslavi u 18 sati u zagrebačkoj prvostolnici svečanu liturgiju sv. Ivana Zlatoustoga po bizantsko-slavenskom obredu.

- Zagreb, (IKA) – Knjiga "Ljekaruša" fra Jure Marčinkovića u izdanju nakladničke kuće Profil bit će predstavljena u srijedu 6. srpnja u 20 sati u knjižari Profil Megastore, Bogovićeva 7 u Zagrebu.
O knjizi će govoriti vikar Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Marijan Karaula, fizijatrica dr. Biserka Štambuk, sociolog prof. dr. Slaven Letica, urednica knjige Sandra Pucrnić Mlakar te sam autor.

- Visovac, (IKA) – Franjevačka provincija Presvetog Otkupitelja svoj dan će proslaviti u srijedu, 6. srpnja na Visovcu.
Program proslave Dana započinje u 9.30 sati okupljanjem članova Provincije. U 10 sati je pokorničko bogoslužje i ispovijed, a u 11.45 sati misa.
Nakon mise slijedi bratski susret s provincijalom fra Željkom Tolićem, te ručak i rekreacija.

- Ogulin, (IKA) - U subotu 9. srpnja u 18.30 sati u župnoj crkvi Sv. Križa u Ogulinu je svečanost svećeničkoj ređenja ovogodišnjih đakona Gospićko-senjske biskupije Šime Božića i Dine Rupčića. Slavlje predvodi gospićko-senjski biskup dr. Mile Bogović u suslavlju župnika i dekana ogulinskog mons. mr. Tomislava Rogića i brojnih svećenika biskupije.

- Zagreb, (IKA) - Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić sudjelovat će u proslavi 50. obljetnice Hrvatske katoličke misije u Kölnu 9. i 10. srpnja 2011. godine.
Kardinal će u subotu 9. srpnja blagosloviti novouređene prostorije HKM u Kölnu, a u nedjelju 10. srpnja s početkom u 12.30 sati, predvodit će svečano euharistijsko slavlje u Minoritenkirche.

- Remetinec, (IKA) – U župnoj crkvi Kraljice svete krunice rodne župe u Remetincu, mons. Lovro Cindori, kanonik Prvostolnog kaptola zagrebačkoga, proslavit će u nedjelju 10. srpnja u 11 sati zlatnu misu - 50. obljetnicu misništva. U zlatomisničkom slavlju propovijeda Mirko Totović, prebendar Prvostolne crkve zagrebačke.

- Ogulin, (IKA) - U nedjelju 10. srpnja u ogulinskom kraju slavi se Dan branitelja ogulinskog kraja, 20 godina od prvog postrojavanja Bataljuna Klek. Predstavnici branitelja i udruga proisteklih iz Domovinskog rata postrojavaju se u 10.30 sati u Zagorju Ogulinskom, kasnije na Pitomom Javoru nekadašnjoj prvoj crti bojišnice slijedi blagoslov spomen kamena za Crkvu hrvatskih mučenika na Udbini, nakon čega slijedi misno slavlje u župnoj crkvi Uzašašća Isusova u Cerovniku. Misno slavlje kao i obred blagoslova i molitve predslavi vojni ordinarij Juraj Jezerinac u suslavlju mjesnog župnika Cerovnika popa Antuna Luketića, župnika i dekana ogulinskog mons. mr. Tomislava Rogića i ostalih svećenika Ogulinskog dekanata.

- U nedjelju 10. srpnja počinju još jedna sezona kampa za mlade Modrave. Grupe će se izmjenjivat svake nedjelje do 4. rujna. I ove godine orgarnizator je SKAC sa svojim animatorima.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.