iPadom u lateransku baziliku

29.06.2011.

Novost za sve posjetitelje Lateranske bazilike predstavljena je u Rimu na blagdan svetog Ivana Krstitelja. Modernizacija nije zaobišla ni to veliko odredište turista i hodočasnika cijeloga svijeta - u poznatu baziliku uvodi se iPod koji će služiti kao novi audio vodič.

Ta crkva jedna je od četiri glavne bazilike i prva je sagrađena unutar zidina staroga Rima. Otac Caesar Atuire, voditelj agencije za hodočasnike kaže da je bazilika sv. Ivana Lateranskog odabrana zbog njezine velike povijesne važnosti u Crkvi kako bi se u njoj testirao iPod: "Sveti Ivan je najvažnija crkva u rimokatoličkom svijetu. Ona je prva bazilika i papinska katedrala. Budući da je papinska, ona je glavna bazilika cijele rimokatoličke Crkve i dobro je mjesto za početak uvođenja ovakvog nečeg."

IPod audio vodič vodi turiste korak po korak cijelom bazilikom i upoznaje ih s detaljima o statuama i freskama. Jedna od znamenitosti koju predstavlja iPod je Oltar Presvetog Sakramenta unutar crkve koji uključuje stol za kojeg se drži da ga je Krist koristio na Posljednjoj večeri. Također, na iPodu se mogu slušati i priče o različitim događajima povezanim sa sv. Ivanom Lateranskim. Tako je jedna od priča ispričana s gledišta Konstantina, prvog rimskog cara obraćenog na kršćanstvo.

IPodov zaslon osjetljiv na dodir pokazao je svoju popularnost ne samo među mladim posjetiteljima, nego i među onim starijima. "Ne smijemo raditi generacijski jaz između mladih i starih, nego trebamo ohrabriti starije da koriste modernu tehnologiju. Inače bi se oni mogli osjećati odsječenima od dijela svijeta", rekao je otac Caesar Atuire za Rome Reports.

Audio vodiči su besplatni i raspoloživi na pet jezika. IPod obilazak prvi je u vatikanskim bazilikama, no Opera Romana Pellegrinaggi ima planove proširenja ove ideje na ostale crkve, jer je to dobar način održavanja i poštivanja tišine u crkvi.
Autor: Katarina Lončarić

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.