Zahvalno misno slavlje na kraju akademske godine KBF-a u Đakovu

11.06.2011.

Đakovačko-osječki nadbiskup dr. Marin Srakić predvodio je 10. lipnja u đakovačkoj prvostolnici Sv. Petra zahvalno misno slavlje za kraj akademske godine na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu. Na misnom slavlju koncelebrirao je pomoćni đakovačko-osječki biskup dr. Đuro Hranić, dekan KBF-a u Đakovu, prof. dr. Pero Aračić, prodekani prof. dr. Vladimir Dugalić i dr. Ivo Džinić, rektor Bogoslovnog sjemeništa mr. Josip Bernatović, prorektori maestro Ivo Andrić i dr. Stjepan Radić te ostali svećenici koji predaju na Fakultetu. Sudjelovali su studenti i djelatnici Fakulteta, a liturgijsko pjevanje animirao je Mješoviti studentski zbor.

Promatrajući akademski život zaključujemo da se on odvija između zaziva Duha Svetoga koji nas prati na putu zrenja, spoznaje, skupljanja znanja i dobrote, pa do trenutka kada to sabiremo na zajednički nazivnik riječima: Gospodine, hvala ti za ono što smo uspjeli postići i za ono što je još pred nama, rekao je u uvodu misnog slavlja nadbiskup Srakić i nastavio: "Nije sve dovršeno, ali se može nazrijeti završetak ove akademske godine, a za neke i završetak studija te priprave za svećeništvo. Stoga smo ovdje zajedno s Kristom, koji je utjelovljena zahvalnost čovječanstva nebeskom Ocu, da zajedno s njim izreknemo hvalu za dobra koja smo primili".

Razlažući ulomak Evanđelja po Ivanu u kojemu učenici na Isusovu riječi ostvaruju bogat ribolov, blaguju s njim na obali Genezaretskog jezera, a Šimun Petar tri puta biva pitan o svojoj ljubavi, nadbiskup ističe kako Isus sve poziva na gozbu - na euharistiju, a pitanje koje postavlja Petru nije pitanje o prošlosti, razočaranju ili zataji već o ljubavi koja pokriva mnoštvo grijeha. Petar je prihvatio ljubav koju mu je Isus darovao, a po ljubavi postaje se sposoban govoriti, svjedočiti i preuzeti brigu o drugima. Isus nastavlja pozivati pastire u Crkvi, rekao je mons. Srakić i podsjetio kako je Hrvatsku prije nekoliko dana posjetio papa Benedikt XVI., pastir koji vodi stado Crkve u olujama ovoga vremena.

U tijeku pohoda Svetog Oca mogli smo zapaziti da dobro pozna Hrvatsku i njezinu povijest, a pozna i muke studenata ili profesora teologije jer ih je i sam iskusio, rekao je nadbiskup te poručio: "Nalazimo se na svršetku akademske godine, a vi se pitate koliko ste riba ulovili tokom godine, koliko znanja i mudrosti? Ako niste ulovili, tada se pitajte lovite li na pravoj strani, s pravim sredstvima, s punim angažmanom. Nije kasno. Možda treba baciti mrežu na drugu stranu, stranu veće odgovornosti gdje možemo doista posvjedočiti ono što je Petar za sebe posvjedočio: ´Gospodine Ti znaš da te ljubim´. Kada se pitate hoćete li sve lekcije naučiti ili ćete neke preskočiti, odgovor je protupitanje – ´Ljubiš li me?´ Ljubim li tu Crkvu za koju se spremam? Ljubim li narod s kojim i za koji ću raditi? Vjerujem da ćete svi skupa kazati: Gospodine došao sam na teologiju jer te ljubim i želim te još više uzljubiti. Došao sam u pripravu za svećeništvo ili za odgovoran posao u Crkvi i društvu jer te ljubim."

IKA

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.