Benedikt XVI: „Zajedno u Kristu“ izgrađivati bolje sutra

08.06.2011.

Snažne poruke Svetog Oca ohrabrile hrvatski narod

Pod geslom „Zajedno u Kristu“ papa Benedikt XVI. došao je u Hrvatsku 4. i 5. lipnja proslaviti Prvi nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji. Svojim je veličanstvenim govorima Sveti Otac u brojnim susretima tijekom vikenda ostavio traga u mnogim srcima.

Već se u prvom govoru dala naslutiti temeljna nit o kojoj će Papa govoriti kroz dva dana. Svojim snažnim govorima Benedikt XVI. došao je ohrabriti hrvatske obitelji i podsjetiti na temeljne kršćanske vrijednosti. „Izazovi suvremene kulture prožete društvenim raslojavanjem i nestabilnošću te obilježene individualizmom koji pogoduje shvaćanju života bez obveza u neprestanom traženju 'prostora privatnosti', zahtijevaju uvjereno svjedočanstvo i smiono zauzimanje u promicanju temeljnih moralnih vrijednosti, ukorijenjenih u društvenom životu i identitetu starog kontinenta“, poručio je Sveti Otac u svom prvom obraćanju u Hrvatskoj.

Govor Benedikta XVI. osobama iz javnog i vjerskog života u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu bio je usredotočen na temu pitanja savjesti. Kako je tom prilikom Sveti Otac istaknuo, kvaliteta društvenoga i građanskoga života te kvaliteta demokracije ovise o savjesti, „o tome kako je se shvaća i o tome koliko se ulaže u njezino oblikovanje“. Ukoliko se savjest stavi u subjektivni okvir u koji se smješta religiju i moral, „onda krizi zapada nema lijeka, a Europa je osuđena na nazadovanje“, pa je poručio: „Ako se naprotiv savjest otkrije kao mjesto slušanja istine i dobra, mjesto odgovornosti pred Bogom i braćom ljudima, što je protiv svake diktature, onda ima nade za budućnost.“

Na zagrebačkom glavnom trgu i na trgu ispred katedrale, u subotu navečer 4. Lipnja, sa Svetim Ocem molilo je gotovo 50 tisuća mladih, spomenuo je ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice, o. Federico Lombardi. Govoreći o problemima s kojima se mladi susreću u današnjemu svijetu, Papa je rekao: „Dragi mladi prijatelji, ne dopustite da vas zavedu privlačna obećanja lakoga uspjeha, načini života koji daju prednost izgledu na štetu nutrine. Ne popuštajte kušnjama da se potpuno pouzdate u posjedovanje, u materijalne stvari, odričući se, slijediti istinu koja ide dalje poput visoke zvijezde na nebu kamo vas Krist želi povesti. Dopustite da vas povede u Božje visine!" Okupljene je pozvao da se prisjete mnogih mladih svetaca i svetica „u velikom krilu Crkve".

Geslo prvog pastoralnog pohoda Benedikta XVI. Hrvatskoj „Zajedno u Kristu“ na poseban je način oživjelo na zagrebačkom Hipodromu, gdje se Papa susreo s 400 tisuća hodočasnika na nedjeljnom misnom slavlju, u povodu proslave Prvoga nacionalnoga dana hrvatskih katoličkih obitelji. Papa je obiteljima poručio da budu hrabre. „Ne popuštajte tom sekulariziranom mentalitetu koji nudi suživot kao pripravu ili čak kao zamjenu za brak! Pokažite svojim životnim svjedočanstvom da je moguće ljubiti poput Krista, bezrezervno, da se nije potrebno bojati brige za drugu osobu! Drage obitelji, radujte se očinstvu i majčinstvu! Otvorenost životu znak je otvorenosti prema budućnosti, pouzdanja u budućnost, kao što poštivanje naravnoga zakona oslobađa osobu, a ne ubija je! Dobro obitelji dobro je i Crkve“, poručio je Benedikt XVI.

U nedjeljnoj molitvi Večernje u zagrebačkoj prvostolnici, gdje se susreo s biskupima, svećenicima, redovnicima i redovnicama, bogoslovima i sjemeništarcima, Sveti je Otac govorio o blaženom Alojziju Stepincu, kojega je nazvao – uzorom kršćanskog mučeništva. Taj nezaboravni biskup postao je „živa slika Krista, pa i Krista patnika“. „Upravo zahvaljujući njegovoj čvrstoj kršćanskoj savjesti, znao se oduprijeti svakom totalitarizmu te u vrijeme nacističke i fašističke diktature postao braniteljem Židova, pravoslavnih i svih progonjenih, a potom, u doba komunizma, 'odvjetnik' svojih vjernika, napose mnogih progonjenih i ubijenih svećenika. Da, postao je 'branitelj' Boga na ovoj zemlji jer je postojano branio istinu i pravo čovjeka da živi s Bogom“, poručio je Papa.

Zbog vremenskih neprilika oproštajna je svečanost u nedjelju navečer bila otkazana, a papa Benedikt XVI. od hrvatskih se dužnosnika i biskupa oprostio u hangaru Zračne luke Zagreb. U oproštajnom je govoru Papa poručio da je radostan što je vidio živu kršćansku predaju u hrvatskom narodu. „Rukom sam je dotaknuo osobito u toplom dočeku što mi ga je narod iskazao, a kao što je to učinio i tijekom tri posjeta blaženoga Ivana Pavla I, prepoznajući u posjetu Petrova nasljednika, onoga koji dolazi utvrditi braću u vjeri. Ova crkvena životnost, koju valja očuvati i ojačati, sigurno će proizvesti svoje pozitivne učinke na svekoliko društvo, zahvaljujući suradnji Crkve i javnih ustanova, za koju želim da bude uvijek jasna i plodna. U ovo vrijeme, kad se čini da nedostaju čvrsta i sigurna uporišta, neka kršćani, ujedinjeni ‘zajedno u Kristu’, ugaonom kamenu, mognu poput duše nacije nastaviti izgrađivati državu pomažući joj u razvoju i boljitku.”

Papa.hr

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.