Velik doprinos bogoslova u prigodi Papina pohoda

07.06.2011.

Bogoslovi i odgojitelji Nadbiskupskoga bogoslovnog sjemeništa na čelu s rektorom mons. prof. dr. Stjepanom Balobanom u prigodi pohoda pape Benedikta XVI. Republici Hrvatskoj dali su veliki doprinos. Više od pedeset bogoslova iz šest (nad)biskupija i njihovi odgojitelji bili su aktivni na svim razinama, kako organizacije tako i izvedbe cijeloga trodnevnog programa Papina pohoda.

Tako je u prostorijama bogoslovije u petak 3. lipnja primljeno sedamdesetak gostiju koji su kroz cijelo vrijeme susreta sa Svetim Ocem boravili u Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu. Tako su u sjemeništu na Kaptolu kroz tri dana boravili mnogi hrvatski, europski i svjetski biskupi, nadbiskupi, kardinali kao i njihovi tajnici te brojni svećenici čije se službe usko vežu za Vatikan i uopće za ovakve prigode. Kao koordinator za smještaj gostiju uz rektora Balobana bio je i glavni vicerektor Anđelko Košćak dok je trodnevnu skrb oko gostiju u kući preuzeo odgojitelj Marijan Horvat.

Prvoga dana pohoda Svetoga Oca, u subotu 4. lipnja, uime Nadbiskupskoga bogoslovnog sjemeništa u dočeku u zračnoj luci sudjelovao je rektor mons. Baloban. U protokolu na Pantovčaku i kod pomoći oko razumijevanja s talijanskim pripadnicima osiguranja Svetog Oca kao vrlo dobri govornici talijanskog jezika sudjelovala su dvojica bogoslova treće godine. U popodnevnom programu što je upriličen u Hrvatskom narodnom kazalištu kao pomoć u protokolu primanja gostiju sudjelovala su trojica bogoslova na čelu s odgojiteljem Dubravkom Škrlinom Hrenom. U večernjem programu susreta s mladima na Trgu bana Josipa Jelačića u svečanom prijenosu slike Majke Božje od Kamenitih vrata sudjelovala su desetorica bogoslova predmoleći deseticu krunice, a taj trenutak pjesmom je uzveličao "Bogoslovski oktet". U cjelokupnom programu kako na Trgu bana Jelačića tako i na svečanom euharistijskom slavlju na zagrebačkom hipodromu sudjelovalo je dvadesetak bogoslova koji su bili u svečanoj asistenciji Svetog Oca kako bi pomagali u liturgijskim elementima slavlja uz još dvadesetak onih koji su na hipodromu pomagali u pričešćivanju. Za sve njih koordinaciju uime bogoslovije preuzeo je Damir Ocvirk zajedno s ceremonijarima zagrebačke bogoslovije.

Izvor: IKA

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.